Väärin rakennettu talo!

Uuden talon rakentajan olisi suunniteltaessa otettava huomioon enemmän julkisten palvelujen määrä, sanoi Pind Kinnisvara:n hallituksen puheenjohtaja Peep Sooman, jonka mukaan kiinteistömarkkinoilla on paljon  sopimattomia asuntoja nykyään.

Kauppalehti kirjoitti äskettäin, että Suomi on täynnä huonoja asuntoja: väärän kokoinen tai hintainen. Soomani mielestä Virossa on samanlainen tilanne: tarjouksia on toki paljon, mutta useimmat eivät sovi nykyisille ostajille. Etsitään mm asuntoja hiljaiselta kadulta, hyvin toimivia, parkkipaikan kera, aktiivinen as.Oy ja mieluiten ei elementtitalo, hän luettelee pääkohtia.

Hänen mukaansa ei ole tällaisia tarjouksia markkinoilla nyt sopivasti. Monet kohteet on myös vahvasti ylihinnoiteltuja, joka pelottaa ostajat heti alkuunsa pois, totesi Sooman.

Kehittäjän on otettava huomioon julkisten palvelujen määrä paremmin: mieluiten taloja, joissa on hinta, pysäköintipaikka ja varastotilat kohdallaan. Kaikki alkaa kuitenkin sijainnista ja ympäristöstä, joka ei rajoitu vain tontin rajoihin.

Viron markkinat tarvitsevat nyt eniten 4-huoneen asuntoja hyvässä kunnossa.

Ostaja on taantuman aikana muuttunut paljon vaativammaksi. Niin hinnan, laadun, kiinteiden kulujen, rakentajan maineen (takuu) suhteen ollaan entistä tarkempia: enää ei mene läpi  esim huonot materiaalit ja julkispalveluiden huono saatavuus.

Energiansäästöä ja materiaalien valintaa kohtaan tuntee ostaja myös entistä syvempää kiinnostusta. Energiansäästö on tosin vasta alkutekijöissään, mutta varmasti keskeinen kasvava trendi tulevaisuudessa, hän uskoo.

Uutisen loi ehitusuudised.ee

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara