Kotimyynnin odotukset viilenevät useimmissa lähiöissä nyt


Useimmat lähiöt keskeisimmissä myynnin ja uudistuotannon alueilla Tallinnassa ovat kääntyneet laskuun aivan aikoina. Tästä näet muutamia alueita tarkemmin ja löydät tietoa miten tämä vaikuttaa markkinaan.

Polarisaatio jyvittää akanat

Uusien ja vanhojen kotien pyyntöjen näkemysero kasvanut & edennyt pitkin vuotta pisteeseen, jossa monet lähiöt ovat tänään joko viime 12 kk laskutrendissä tai ainakin viime kuukauden matalapaineessa.

Kun katsotaan kahta tärkeintä myynnin kalleinta ja halvinta suuraluetta saadaan melko tarkka kuva mitä on tapahtumassa nykyään.

Kesklinn

Kalleimman keskustan lähiöiden tila on seuraava.

Laskutrendin lähiöt Kesklinn:ssa

Laskutrendiin on kääntynyt kaiken kaikkiaan 80% / 12 kpl keskustan lähiöistä, joista 6 kpl on jo 12 kk:n laskussa pyyntöjen m2-keskihinnoissa.

Mielenkiintoiseta on se, että monet kalleimmat Tallinnan luksuslähiöt kuuluvat juuri tähän 12 kk ryhmään mm Kadriorg, Vanalinn ja Südalinn. Tarkemmin myyjien uskon menetys tulevaan näissä näyttää seuraavalta.

Luksuslähiöiden hinnoissa selvintä viilenemistä

Ylikuumenneella & -rakennetulla Tallinnan markkinalla on nyt selvästi tapahtumassa tervehdyttävä käänne, joka alkaa sopeuttaa kodin hintoja takaisin kohti tavallisen ensiasunnon ostajan rajoja harkita omistamista vuokrauksen sijasta. Luksuskoteja & -taloja kannattaa tässä mielessä seurata tarkemmin myös jatkossa koska ne kertovat paljon kehittäjien tunnelmista.

Lasnamäe

Halvimman kaupunginosan lähiöiden tila on seuraava.

Lasnamäe:n laskevat lähiöt löytyvät useimmiten meren suunnalta

Täällä Lasnamäellä on laskevien lähiöiden määrä pienempi eli vain 67% / 8 kpl, koska peruspyyntöjen taso on kaupungin alhaisempia mikä ehkäisee laskujen suuremman synnyn alemmas halvemmilla alueilla.

Myös koko viime vuoden ajalta (ts -52 vko) laskussa olleet lähiöt ovat Päevalja, Loopealse ja Sõjamäe, joista vain kalleimmassa eli 1. on tapahtunut merkittävämpää laskua eli -138 €/m2 vuodessa sen kodin pyynnöissään.

Joka tapauksessa yleinen tunnelma on selkeä ja kertoo markkinan viilentymisesti myös tällä halvimmalla myyntien suuralueella.

Aivan toisaalla Tallinnassa …

Edellisen kaltaisen kuvan voit katsoa tältä sivulta itsekin, mutta yleisesti voi pääkaupungin tilan tiivistää niin että sama edellinen ilmiö löytyy lähes joka kaupunginosasta sen lähiöistä tänään. Ainoat poikkeukset näyttävät olevan Pohja-Tallinn ja Kristiine.

Kotimarkkinan koko suhdannepeili

Globaali hidastuminen maailmassa näyttää melko selkeästi siis toimivan loogisesti ja vääjäämättä myös Tallinnan pikku kiinteistömarkkinassa. Ostovoiman polkiessa hyvin paikallaan ollaan myyntien osalta tilanteessa, missä monissa lähiöissä hintakatto tulee vastaan jos kaupoille mielii päästä.

Voittajia ovatkin ne ostajat pitkässä juoksussa, jotka pystyvät hyödyntämään suhdannesyklin asuntojen alenevia hintoja ja poimimaan ns ”kirsikat kakusta” salkkuunsa syklin taas tn kääntyessä nousuun n 2-5 vuoden säteellä pohjan kosketuksesta. Tarkasti toimiva sijoittajan ajoitus markkinoilla on tässä kaiken A ja O.

Kodin ostoissa parhaaseen hintaan näyttelevät tänään keskeisintä roolia: hintojen polarisaatio pohjille vanhoissa kodeissa sekä uusien ylirakennettujen alueiden yhä aggressiivisemmat yksittäiset markkinatarjoukset uudistuotannoissa.

Molemmat edellä mainitut ryhmät koteja usein päivittyvät esiin myös meidän kannattavien kotien listoillamme.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain helpottaa sinua seuraamaan tilanteen kehitystä eteenpäin aloittaa vaikkapa lähiökohtaisen hintaseurannan omalle kiinnostavalle alueelle Tallinnaan.

Muutaman keskustan lähiön trendit visuaalisesti & helposti juuri tänään