Merelliset luksuskodit romahtivat >1/2 miljoonaa syksyyn pyynnöissään


Suuri määrä luksuskoteja laski merkittävästi hinnoittelujaan äskettäin kahden uuden huvijahtisataman alueelta. Viilenevän syksyn & suhdanteen hidastuvat myynnin odotukset siirtyvät näin osaksi juuri ylikuumina pyörivien uudistuotantojen taloja lisää. Tästä tekstistä löydät tarkkaa tietoa sekä Kalamajan että Kakumäen lähiöiden kotien uudesta tilanteesta.

Huvijahtisamat sijaitsevat molemmat läntisellä puolella Tallinnaa ja niiden hinnat tippuivat alas reilusti.

Kalamajan ja Kakumäen pienvenesatamat

Kalamaja

Lähiön muuttuneiden kärjessä sataman kodit

Tämän niin kutsutun Noblessnerin uuden modernin kerrostalojen alueen muutama uusi talo aleni kohti Kalamajan normaalia keskimääräistä pyyntöjen tasoa 2352 €/m2 kuuden eri ison kodin -170 000 €:n tarkistusten myötä alemmas. Näiden uusien kotien avainluvut ovat seuraavat.

Hinta_M2-hinta_Pisin ikä_
KeskiarvoMinimiKeskiarvoMinimiStaapli
3-58
Staapli
8-1
457 667 €379 000 €3 206,84 €3 003,61 €882 pv644 pv
Kolme Noblessnerin äsken halventunutta taloa ilmasta

Kaikki talojen alentuneet suuret 4- ja 5-huoneiset kodit kuuluvat lähiössä tuntuvaan alati ruuhkautuvaan myymättömien kalliiden kotien massaan, jota myös leimaa reilusti normaalista viivästyneet myyntiajat.

Kaiken kaikkiaan tähän ryhmään koteja kuuluu nykyään 84 kpl ja normaalisti ne ovat ylittäneet myynti-ikänsä 273 pv:llä. Ts nämä Staapli:n alentuneet kodit ovat reilusti yli-ikäisiä ja siksi ne tarkistuivat alemmas.

Muuttuneiden paras tarjous on tällä hetkellä os. Staapli 3-60, joka sisältää n +31 000 € premium:a myyjälle vrt sen käypään arvoon lähiön markkinoilla.

Kakumäe

Listan kärjessä Kakumäen sataman kodit

Kaukaisen & uuden Haaberstin kaupunginosan uuden venesataman kolme uutta kerrostaloa aleni myös kohti sen alueen kaupunginosan normaalitasoa 2079 €/m2 kohti. Täällä kahdeksan eri kotia tuotiin vähän lähemmäs ostajiaan, joista suurin osa oli isoja >100 m2 tiloja mutta taktisesti mukaan mahtui myös yksi 61 m2 kaksiokin.

Hinta_M2-hinta_Pisin ikä_
KeskiarvoMinimiKeskiarvoMinimiLesta
10/1-13
Lesta
10/2-28
329 126 €197 600 €2 981,25 €2 850,00 €483 pv476 pv
Kakumäen pienvenesatama & uudet talot sen niemen kärjessä ilmasta katsoen

Kakumäen näiden kotien myynnin tekee haasteelliseksi yleisesti Haaberstin alueen paljon laiskempi kotien vaihto kuin suuren neljän Tallinnan suosituimman suuralueen mistä seuraa:

  • Koko suuralueen hintatrendin selvä tasoittuminen viime 12 kk:lta
  • Uusien kotien kasautuminen markkinoille ollen jo >50% tarjonnasta
  • Muiden uusien kotien kilpailun mielikuva hinnoista alk. n 1950 €/m2

Tällä muuttuneella hinnoittelulla näyttää siltä, että parhaimmillaankin ostajalle Kakumäe:n sataman kodit sisältävät reilun bonuksen myyjälle. Vaikka kodit ovat absoluuttisesti halvempia kuin Kalamajassa ovat ne käyvän arvon perusteella kalliimpia kun otetaan lähiön ympäristö täysin huomioon.

Myymättömien luksuskotien luokassa nähdään taas merkittäviä muutoksia joiden perusteella on hyvä odottaa vilkkaan kilpailun jatkuvan lisää. Ostovoiman pysähtyminen aloilleen painostaa kehittäjät yhä voimakkaampiin myönnytyksiin sekä ALE:n että suorien lainoitustukien muodossa (mm omarahoitus vain 5% kodin hinnasta).

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain auttaa vertailemaan eri uudistuotantoja toisiinsa mm laskemalla automaattisesti kunkin kodin käyvän arvon sen omassa lähiössään.