Eesti Energian uusittu e-CRM

Paikallinen energian myynnin johtava energiamonopoli - Eesti Energia (10421629) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . - alueella otti jokin aika sitten käyttöönsä upouuden CRM-systeemin, jonka toteutushinta liikkui miljoonissa. Sittemmin on mediasta saatukin toistuvasti lukea systeemin käyttökatkoista ja ongelmista. Joten systeemin laatutestaamista ennen julkaisua voi syystä pitää melko keskinkertaisena esityksenä.

Hyvittääkseen osin joidenkin asiakkaidensa katkeraa pettymystä on firma nyt päättänyt lahjoittaa netissä mittarilukemiaan toimittaville seuraaville betatestaajilleen (= asiakkaille) seuraavassa kuun jaossa sähkömoottorisen polkupyörän - vihreän energian hengessä siis mennään.

Suoritimme siis koeajon kuinka systeemi uudelle asiakkaalle toimii ja tässä muutamamia havaintoja.

Näin sisään kirjautuminen vanhalle asiakkaalle 1. kertaa toimii:

 • Etusivun painikkeelta painikkeen kautta systeemi kysyy e-tunnistautumistapaa: joko Viron oma ID-kortti kelpaa tai sitten ID-mobiilitunniste. Suurin osa kansalaisista (99%) käyttää varmasti vain ID-korttiaan tässä kohtaa.
 • ID-kortin salasanan jälkeen kysytään perusasiakastiedot (siis uudelleen):
  • osoite, asunnon numero,
  • puhelimen nro:t ja
  • sähköpostiosoite, tietenkin.
  • Optiona voi pyytää keskustelutapaa firman kanssa englanniksikin sen viron ja venäjän lisäksi.
 • Jostain syystä ikkunan jälkeen ID-kortti tunnistetan vielä toistamiseen, mutta lopulta sitten päädytään CRM-systeemin syöveriin ja etusivulle. Kieli on englanniksi nyt valmiiksi kuten edellä sovittiin - very good.
 • "Eesti Energia web interactive" sisältää mm seuraavia toimintoja kuluttajalle:
  • lähetä oma sähkömittarilukema,
  • laskut ja maksut,
  • lue voimassa olevat sopimukset.
 • Lisäksi etusivu näyttää saldon, jonka on mahdollista velkaa yhtiölle tähän mennessä heti etusivullaan.
 • Nyt oletuksena firma haluaa lähettää kaikki laskut paperilla annettuun kotiosoitteeseen vaikka asiakkaalla olisi vanhan sopimuksen mukaan voimassa ollut e-mail -laskutus sähköpostilaatikkoon. Tämä pitää erikseen vaihtaa oman linkkinsä kautta kunhan ensin löytää tiensä alivalikkoon "Laskut".
 • Energiafirma on kiitettävästi koonnut jokaisen asiakkaan kotikansioon pakollisesti näkyvät yleisotsikot seuraavasti:
  • energiatehokkuus (talon EU-luokitukset, auditoinnit, Tallinnan energiasubventiot ja -haku, lämpökamerakuvaukset),
  • sähkötyöt ja -asennukset kotiin,
  • verkkoliittymät/-sopimukset,
  • Kõu -internetin liittymä

Lopuksi, asiakkaana sitten kirjaudutaan ulos normaalisti oman nimen vierestä Exit-painikkeellaan.

Kun seuraavan kerran kirjautuu sisään, niin tiedot löytyvät valmiina eikä mitään ylimääräisiä kirjoittamista tarvita ja mittarinäytön voi ilmemoittaa kuun vaihteen molemmpin puolin suoraan CRM-sivustolta käsin. Optiona on myös ilmoittaa numerot joko SMS-viestillä kännykästä tai jättää tiedot nauhoittavaan puhelinvastaajaan.

Näin toimii siis Eesti Energian uusi CRM nettiosoitteestaan www.energia.ee lähtien.

Toim. sivustosta on saatu rakennettua massiivinen vaikka perustoiminta johon sitä tarvitaan on hyvin yksinkertainen: asiakastietojen varmistus ja kuun vaihteen sähkömittarin lukeman syöttötapahtuma 1 kpl / asiakas. Johtuen motivaatiosta saada iso ja näyttävä CRM -systeemi aikaan, ovat jotkin tärkeät pikku ergonomiset asiat unohtuneet suunnittelusta pois. Esim miinusta on se että, jos laskutuksen lähetyksen asettaa sähköpostin kautta, niin systeemi ei ehdota rekisteröinnissä jo annettua ja tunnettua email-osoitetta kuten loogista olisi. Plussan puolella on taas se, että suurta vaivaa on nähty mm katuosoiterekisterin integrointiin taustalle valmiiksi ja syvällisen info-materiaalin keräämiseen energiatehokkuuden alalta sisältäen mm aurinkokeräimet ja erilaiset lämpöpumppuratkaisut aina kaupallisiin tuotemerkkeihin saakka. Tämän luulisi poikivan todellista lisäbisnestä uudistusrakentamisen muodossa alan yrittäjille laajemminkin suuren näkyvyytensä johdosta, koska mukana kuluttajan "pakollisissa" infopaketeissa ovat selkeästi myös eri subventiokanavat.


Get Directions

A Finn

Päätoimittaja: Jouni Santara

Leave a Reply