Asuntomarkkinat pettivät odotukset


[addperson url=”http://www.linkedin.com/pub/raul-reino/20/165/114″]

Domus Kinnisvara (10887990) [add firm=”Domus Kinnisvara”] tj Raul Reino:n mukaan markkinat pettivät ennakkolupaukset karkeasti ja jopa epäloogisesti ottaen huomioon makrotalouden ympäristön Virossa.

Kiinteistömarkkinoiden kauppojen lukumäärän tilasto ei ole markkinatoimijoille nyt suuri ilonaihe. Valtaosa kiinteistöjen välittäjistä odotti ja toivoi suurempaa myyntilukua keväälle.

Aikana, jolloin maan oma BKT kasvaa ryminällä, vientimäärät lyövät uusia ennätyksiä ja yhä enemmän turisteja löytää tien Viroon ovat vahvat kasvuodotukset tavallaan perusteltuja. Liiketoimien määrä vertailussa Y/Y ei ole juurikaan kasvanut ja hinnat ovat nousseet varsin hitaasti, jota on erityisesti ruokkinut uustuotannon korkeat tarjoushinnat.

Kauppatapahtumien vähyys on niin tuore ilmiö, että riittävästi analyysejä markkinoiden toiminnasta on niukasti olemassa. Myös perinteiset kommentaattorit näyttävät tyrmistyneen ja toivovat että jonkin ajan kuluttua on markkinoiden kehitystä helpompi perustella. Voidaan kuitenkin väittää, että tänä vuonna on kasvanut kiinteistömarkkinoiden avainsanaksi varovaisuus.

Huolimatta siitä, että yksityishenkilöiden talletukset on kasvaneet pankkitileillä ja rahaa sijoittaa kiinteistömarkkinoille olisi, on varovaisuus pysyvä olotila.

Asuntobuumin heijastusvaikutukset ovat vielä hyvin mielessä, euron myötä hinnat on vielä hakusessa siihen nähden, mikä on oikea hinta  ja mikä ei.

Asuntoportaaleissa vieraillaan edelleen melko vauhdikkaasti ja myös meklareilla on tarpeeksi työtä, mutta hankintapäätöksissä ei kiirehditä. ”Katso yhdeksän kertaa ja osta kerran” -asennetta välittäjälle pahentaa sekin, että tilastolaitoksen mukaan pitää asuntotilanneettaan hyväksi tai erittäin hyväksi kaksi kolmasosaa perhekunnista. Kymmenen vuoden aikana on tällaisten kotitalouksien määrä kasvanut jo neljänneksellä.

Toim. Kevään tapahtumien valossa näyttää siltä, että virolaiset ovat entistä enemmän keskittyneet elintasonsa parantamiseen autokaupoilla asuntosijoitusten sijaan: useimmat autokauppiaat ovat paukutelleet henkseleitään koko kevään ajan ja myös Tallinnassa on silmiin pistävästi uusia luksusautoja taas liikkeellä. Tätä tukevat myös vähittäiskaupan tulokset huippuinflaatiosta huolimatta. Ehkäpä paremmin toimeentulevat eivät halua sijoittaa vaan nauttivat elämästä tässä ja nyt. Markkinat ovat kuitenkin aina lopulta oikeassa.

http://www.ehitusuudised.ee/opinion/2011/6/13/domus-kinnisvaraturu-areng-jahmatas


Jätä kommentti