Vähäisten hintanosteiden alueilla näkyvät parhaat kodin ALE:t


Parhaimpia viikon muuttuneita vanhoja myyntitarjouksia nähdään usein juurikin alueilla, missä hintojen korotukset ovat taas määrissään vähäisiä. Tästä jutusta näet miten tätä tarkastelua voi hyödyntää Tallinnaan. Päivän tilanteesta markkinoilla tästä selviää myös, että miksi juuri Nõmme ja Pohja-Tallinn johtavat tätä kehitystä nykyään kaupungissa.

Kun hintojaan laskeneet ja nostaneet kotien määrät lasketaan tärkeimmiltä alueilta yhteen, niin saadaan aika hyvin selville alueiden erot hinnoittelun laskupaineista myyjillä: mitä vähemmän nosteita esiintyy laskuihin nähden sitä vähemmän on ostajia / tarjottu koti. Seuraavassa on malliksi lukuja muutamilta kiinnostavammalta alueelta nykyään.

Kaupunginosa:KristiinePohja-TallinnNõmme
Laskeneita ALE:ja15 kpl32 kpl12 kpl
Hintanousuja3 kpl6 kpl1 kpl
Laskupaine5,05,312,0

Kuten näkyy hyvin on etäisemmällä Nõmmella laskupaine selvästi korkein näistä muutamista kaupungin korkeimmista markkinaviikon luvuista.

Kun nämä laskupaineet poimitaan kaikilta tärkeimmiltä alueilta vertailugraafiin saadaan seuraava tilannekuva.

ALE-hintojen muutokset näkyvät alueiden laskupaineista hyvin

Viikkotapahtumista näkyy tässä miten Nõmmen ylivoima koko kaupunkiin on aika selkeä samalla kun sekä Nõmme, Pohja-Tallinn että Kristiine myös sisältävät jo entuudestaan runsaasti kannattavia koteja omilla alueillaan.

Normaalisti kaupungin isoista myynti-alueista mm Kesklinn ja Lasnamäe eivät yllä kovin korkealle tässä vertailussa, koska näillä esiintyy myös runsaammin hintanousuja mikä voi tarkoittaa myös tarjouskilpailua ostajien kesken samasta kodista (vahva paino sanalla ”voi” kiinteistövälittäjät tietäen). Tilannehan tietysti vaihtelee & muuttuu viikosta toiseen melko dynaamisesti.

Taustalla etäisyys & iso uudistuotanto

Pohja-Tallinnan & Nõmmen markkinoilla on hyvin erilainen myyntiympäristö nykyään.

  • Ensimmäisessä on tunnetusti hyvin suuri massa uusia myymättömiä taloja, joita halvimmillaan asetetaan jo vanhojen kotien keskihintojen tasoille myyntiin markkinoilla.
  • Jälkimmäisellä alueella on hyvin marginaalisesti uusia taloja (n 17%) myynnissä, mutta sen kaupankäynti on ollut tahmeaa johtuen juurikin kaukaisimmista etäisyydestään sisämaahan päin.

Pohja-Tallinnan polarisaatio

Pohja-Tallinnan tiukka kilpailutilanne uusien ja vanhojen kotien välillä kiteytyy parhaiten näiden näkemyseroon marginaaleista, joka on kaupungin korkein nykyään. Tämän vuoksi ostajille syntyy myös uusia hintalaskuja yhä vaan helpommin kun vanhojen myyjät ovat jo luopuneet hintojen korotuksistaan polarisoide markkinat paikallisesti. Erityisesti kevät on lisännyt tätä uusien näkyvää kilpailua yhä lisää.

Näkemysero on Tallinnan korkein tänään tässä

Nõmmen unelias markkina

Nõmmen jo kauan jatkunut laiska myyntitilanne on myös johtanut sen 12 kk hintatrendin laskuun missä normaali markkinointiaika (n 174 pv) kaikille sen myytäville kodeille on Tallinnan korkeimpia nykyään. Kuuma aurinkoinen kevät on selvästi kuitenkin piristänyt tätäkin tilannetta ihan viime viikkoina.

Nõmmen hinnoittelutrendi on ollut hieman laskeva

Etäisyys pois keskusta sekä miten paljon uudistuotanto määrällään jo kilpailee vanhoja koteja vastaan ohjaa vahvasti myyjien tunnelmia ja haluja korottaa kodin pyyntöjään. Ostaja voi parantaa merkittävästi asemiaan tarjouksen hyväksymiseen ottamalla nämä huomioon.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain listaa automaattisesti sekä hintojaan laskeneet että nousseet pyynnöt yhdellä silmäyksellä esiin ja antaa kopioida niiden kaikki perustiedot myös omaan Excel-sovellukseen helposti.

Nõmmen alueen 12 kpl laskenutta kodin tarjousta & 1 noussut €-muutoksineen