Asuntokaupat 7/2018: myynti sakkasi selvästi hellekesän aikana


Kodit laskivat neliöhinnoiltaan 7/2018 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa:. €/m2 (. €/m2)

Isoimmat m2-hintojen laskut koettiin: Pirita (-16%), Kesklinn (-5%), Haabersti (-5%) ja Mustamäe (-3%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Nousseiden puolella hinnoissa taas olivat Nomme (+2%) & Kristiine (+2%). Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat laskivat kun Kesklinn, Haabersti & Mustamäe laskivat myyntejään sekä samalla laskivat niiden m2-hintojaan. Samalla koko kaupungin liikevaihto supistui: n _ miljoonaan / kk (ts _ M€/kk). Tähän liikevaihtoon kuukaudelta vaikutti vahvimmin Kesklinn:n & Lasnamäen pienenevä myynti niiden m2-hinnoillaan.
Myynti tippui alemmas eniten kalleimmalla & halvimmalla alueella samalla kun isot alueet jo sopeuttivat keskihintojaan tilanteeseen hieman.

Keskihinnat laskivat isoilla alueilla

...
...

7/2018 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa - kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita kaikkien kolmen - Kesklinn, Mustamäe, Lasnamäe - suuralueen johdolla.

Myynti laimeni hieman

Kauppojen määrät (ts . kpl) Tallinnassa 7/2018 kodeille laskivat vrt 6/2018 kuukausitasoon (. kpl) nähden (. kpl / .%). Kuukauden koko myynnin liikevaihdon arvo laski samalla n . milj. eurosta nyt n .  milj. euroon (ts . M€ / .%).

Kauppamäärät visuaalisesti Tallinna vs Kesklinn

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat Tallinnan asuinalueet:

 1. ., . kpl
 2. ., . kpl
 3. ., . kpl
 4. ., . kpl
 5. ., . kpl
 6. ., . kpl

Kaupungin halvin Lasnamäe jatkoi selvässä johdossa yhä, mutta toiseksi kaikkiin muihin nähden kiri nyt Kesklinn:n kallein alue. Samalla neljän alueen kärki sisälsi juuri perinteisesti ne myynnin tärkeimmät alueet pääkaupungista.

Kauppamäärät visuaalisesti alueittain

Suurimmat menettäjät rahassa (M€) & myynnin supistumisessa:

 1. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 2. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 3. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 4. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 5. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 6. . (. M€/kk ts . -> . M€)
Suurimmat menettäjät olivat Kesklinn ja Lasnamäe hyvin selvästi.
.
Yksikään suuralueista suuralueista ei yltänyt myynnin kasvuun vaan kaikki alueet supistuivat myynneissään.
.
Sekä Kesklinn:n että Lasnamäe:n menetykset tapahtuivat alenevien m2-keskihintojen tilanteessa eli markkinat joustivat sopivasti alemmas, mutta joko kesä oli liian helteinen tai sitten joustot eivät vaan ostajille tässä tilanteessa riittäneet tällä kertaa.
.
Myyntiodotukset: 8/2018
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Seuraavia kuukausia leimaa tyypillisiesti vilkastuva kysyntä halvempiin korkeakoulujen & opiskelijoiden suosimiin alueisiin. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 8/2017 viime vuonna) kauppamäärissä kohdistuvat: Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe & Pohja-Tallinn kaupunginosiin.
.

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara