Omistajien keskusliitto: veden hinta alas -30%

Harjun kunnan käräjäoikeus tekee kesäkuussa päätöksen Tallinnassa kiistassa Kodin omistajien keskusliiton ja yrityksen Tallinna Vesi (10257326) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .  välillä, jossa kodin omistajien unioni vaatii kuluttajille jo  aiheutuneen vahingon korvaamista ja veden hinnan alennusta lähes n 30% Viron kilpailulain perusteella.

Tänään kokoontunut paikallinen Tallinnan tuomioistuin totesi, että päätös julkistetaan 16. kesäkuuta 2011.

Omistajien keskusjärjestön valtuuston jäsen Priit Värk sanoi, että Tallinna Vesi on kilpailulain mukaisesti käyttänyt asemaansa Viron markkinoilla väärin asettamalla kohtuuttomia hintoja ja hankkimalla perusteetonta etua, ja todellisuudessa sen tulisi alentaa nyt hintoja noudattaakseen nykyistä lakia.

Kilpailuviraston esittämä hintojen tarkistaminen on viivästynyt kohtuuttomasti ja uuden väliaikaisen hinnan käyttöönotto on jäänyt vain sanojen tasolle. Koska veden laskua ei ole lyhyellä aikavälillä toteudu ja ottaen huomioon se, että jokainen päivä merkitsee venytettyä taloudellista tappiota kaikille  kodin omistajille Virossa, on Omistajien Keskusliitto tuomassa tuomioistuimen käsiteltäviksi koko tapauksen nopeuttaakseen prosessia ja saadakseen kuluttajille edullisemmat veden hinnat.

Kilpailuviraston analyysi osoittaa nyt, että Tallinna Vesi on v2008 voimassa olevien tariffien perusteella pystynyt tomissaan voittomarginaaliin +56,3%.  Kilpailuviraston kriteeri arvioinnissa on sijoitettujen varojen tuotto, joka oli  vesipalveluissa keskimäärin nykyään  n 18,31% ja se on nyt yli kaksi kertaa korkeampi paikallistoimijalla kuin viraston asettaman raja.

Tallinna Vesi on vielä korostanut, että se ei suostu muuttamaan aiempia sopimuksia, jotka ontehty Tallinnan kaupungin kanssa kahden välisesti. Värk sanoi, että vesimonopolin hintasääntely ei ole kansallisen lain mukainen ja laki on aina korkeampi kuin sopimukset kaupungin kanssa paikallisesti.

Kilpailulain yhtenä tavoitteena on monopoliyritysten hallinta ja kuluttajien suojelu.

http://www.omanikud.ee/uudised/article_id-950

http://www.ap3.ee/article/2011/5/24/omanikud-kohus-otsustab-tallinna-vee-saatuse-juunis

http://www.e24.ee/?id=447498

Toim. Pelikenttä hinnoittelukiistassa on jakaantunut nyt niin, että rikas pörssifirma hakee selkänojaansa EU:n oikeusprosessien kautta kun taas paikallisesti sekä kilpailuvirasto, tämä liitto että istuvat kärkiministerit ovat asettuneet mediassa yrityksen tariffikorotuksia vastaan. Päätös kohdistuu ennen kaikkea Tallinnan kuluttajiin ja asukkaisiin, koskapa se on firman Viron firman toiminnan suurin asiakkuusalue.

Get Directions

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara

Leave a Reply