Analyytikko alensi vesimonopolin arvostuksia

Swedbank Markets laski viime viikolla AS Tallinna Vesi (10257326, TAL:TVEAT) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . tavoitehinnan 9,1 eurosta 7,5 euroon,  koska Viron kilpailuviranomaiset (ja poliitikot) eivät halua hyväksyä vesimonopolin ja pörssifirman korotettuja hinnastoja.

Firmaa seuraavan Swedbankin (10060701) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . analyytikko Marek Randma toteaa analyysissaan,  että kilpailuviraston mielestä olisi vesifirman sijoitetun pääoman tuotto 8,2%, mikä tarkoittaa, että yrityksen vuosittainen liikevoitto pitäisi olla nykyistä kaksi kertaa pienempi eli hieman yli 11 miljoonaa  euroa  (2010. vuoden liikevoitto oli  24,2miljoonaa põhiärist euroon - toim).

Kilpailuvirasto johtajan Märt Otsa ehdotetut luvut olivat ainakin epämiellyttävänä yllätyksenä osakkeiden omistajille -  uskoimme optimistisempiin mahdollisuuksiin ja myöskin että yritys sopii kilpailuviraston ja Viron poliitikkojen kanssa kompromissiratkaisun, totesi analyytikko.

Kilpailuviraston johtajan mukaan voidaan ottaa laillisesti käyttöön väliaikainen yritysvero monopolille, jos yritys ei hintojaan hyväksyttävän voiton tasolle muuta, päättää pörssianalyytikko.

Jos kilpailuviraston olisi vahvistettava yritykselle väliaikainen tariffi, yritys todennäköisesti kiistää päätöksen paikallisessa  hallintotuomioistuimissa.  Tätä seuraavat oikeudenkäynnit todennäköisesti kestävä vielä kauan: jopa 2-3 vuotta. Olimme liian optimistisia Viron viranomaisten suorittaman  valmiudesta päästää yritys  kompromissiratkaisuun.  Vaikka emme sulje pois sitä, että lopputulos on yrityksen ja sijoittajien kannalta edelleen suotuisa, ei ole lähiaikojen ennuste mielestämme ole yrityksen osakkeen nykyarvoa tukeva. Siksi alennamme tavoitehinnan 9,1 eurosta 7,5 euroon ja meidän suositus "Holdaa" muuttuu nyt "Myy" -signaaliksi.

Tallinnan Vesi osake päätti perjantaina Tallinnan pörssissä euromääräisestä 8,649 tasolle eli vielä +15%  Swedbankin tavoitetteen yläpuolella.

Toim. Toisin kuin Suomessa, täällä kilpailuviranomainen on tosissaan: koko maan ministerijohto asettui tukemaan viranomaisen päätöstä aiemmin kun se tuli julkisuuteen. Asia tietysti helpotti sekin, että Tallinna Vesi sattuu olemaan laajalti ulkomaan yksityissijoittajien omistuksissa. Analyytikon nyt asettama perspektiivi heijastanee odotusarvoa seuraavat +12 kk eteenpäin tavoitehinnassa standardin osakkeiden hinnoittelumallin mukaisesti.

http://www.ap3.ee/article/2011/5/16/swedbank-konkurentsiameti-otsus-oli-ebameeldiv-ullatus

http://www.google.com/finance?q=TAL:TVEAT

Get Directions

A Finn2

Päätoimittaja: Jouni Santara

Leave a Reply