Vanha Toomas kuumaan jäätelökesään

Katre Kovask

Premia (11560713) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .  juhlii tänä vuonna 55v ikäänsä ja tuo markkinoille uuden kermajäätelön sen kunniaksi, joka edustaa Viron vanhimman jäätelötehtaan sijaintia kaupungissa: yli 500 v on Raatihuoneen torni kärjestä katsellut kaupunkia Vanha Toomas.

Premia jäätelöinsinöörit on viimeisen 55 v aikana tuoneet markkinoille kaikenlaisia jäätelöitä, mutta tähän asti ei ole ollut vielä jäätelöä, joka symboloi meidän  sitoutumista omaan kotikaupunkiin ja niin saikin alkunsa uusi brandi "Vana Toomas", kertoo Premian hallituksen pj Kuldar Leis. Meidän tuotekehitys on kertonut, että Vanha Toomas on jäätelö, josta tulee tämän kesän hitti. Miten ennustus sitten pitäneekään paikkansa jää nähtävksi, mutta kaikki eväät on tuotteessa olemassa ".

Vanha Toomas on erityisen suuri ja erityisen lihava jäätelö, jonka sydän on suussa sulavaa ja kermaista vaniljaa ja se päällystyy runsaalla suklaalla. Jäätelö on muodoltaan ja maultaan juuri sellainen kuin olivat ensimmäiset Eskimo-puikot, joita jo yli 50 vuotta sitten Premia:n Tallinnan Pakastamolta valmistettiin kioskeihin ja joskus aivan harvoin myös saattoi kaupoista niitä tavata.

Premia Tallinnan Pakastamon tehdas alkoi v 1956 toimintansa ja oli se nyt nro 1. Viron jäätelötuottajana. Nykyään yrityksestä on kasvanut Viron ja koko Baltian markkinajohtaja, jonka vuotuinen tuotantokapasiteetti on 7000 tonnia ja joka antaa Tallinnassa ympärivuotisesti työtä yli 200 hengelle. 80% yrityksen valikoimasta on kermajäätelöä ja 2/3 Premia tuotannosta menee vientiin ulos. Premia on pörssiyhtiö AS Premia Foods:n Tallinnassa sijaitseva tytäryhtiö ja yrityksen tunnetuimmat tavaramerkit ovat Pieni Tom, Vana Toomas, Premia, Vau, Põhjatäht, jne.. Premia jäätelöt eivät sisällä säilöntäaineita.

Toim. Jäätelön tekeminen Balttiassa on äärimmäisen kannattavaa toimintaa. On tavallaan aika erikoista, että pikkuisilla avoimilla markkinoilla ei ole syntynyt toistaiseksi paikallista mitään merkittävämpää vastavoimaa Premia:lle ja kannattavuus on edelleen huipputasoa. Esim, kotijäätelön valmistaminen vähittäismyyntiin ei nyt varsinaisesti ole mitään erityisen huipputeknologiaa vaativaa osaamista tai muutenkaan pääomaintensiivistä tuotantoa.


Get Directions

A Finn2

Päätoimittaja: Jouni Santara

Leave a Reply