Google Translator

Freelance PHP Developer
Kodin hinnoilla spekulointi on paikallinen tienaamisen urheilulaji, josta kukaan virolainen kiinteistövälittäjä ei suostu puhumaan mediassa, mutta jonka jokainen aistii nykyään hyvin täällä eläessään osana pientä yhteisöä. Tämä tarina raottaa siis jopa suurtakin salaisuutta & kertoo miltä kotien kiinteistömonopolipeli näyttää jo muutaman toteutuneen lähiön muodossa (Sadama & Karjamaa) sekä yhden ratkaisuaan vielä odottavan osalta (Kopli).

Vilkkaan uusrakentamisen sekä spekulaationkin lähiöitä Tallinnassa

Sadama: hurmahenkistä ennakko-odotusta jo tulvillaan

Vain sokealta turistilta on voinut jäädä huomaamatta se valtava kotien uustuotantoa, joka juuri näinä aikoina nousee pystyyn A-D terminaalien ympärille satamaan ts Sadaman lähiöön Tallinnassa. Nämä ovat luksustaloja huippukorkein neliöhinnoin, jotka ovat järisyttäneet kotien markkinan uuteen tilanteeseen seuraavien kuvien tapaan.

Sadaman neliöhinnat, tarjoukset & markkina-arvot

Markkina-arvo (alhaalla kuvassa) on uustuotannon myötä noussut jopa 4 M€:sta 14 M€ voimakkaan tarjousten määrän (oikealla) moninkertaistuessa lähiössä. Hintaspekelaatiota (oranssi kaista) näkyi lähiössä jo n 3-4 kk aiemmin kun uusien kotien listauksia ei vielä ollut julkaistu esiin, mutta koko kiinteistöammattilaisten sisäpiiri oli asiasta jo hyvin tietoinen. Tällöin sataman tarjouksia korotettiinkin n +300 €/m2 (vasen kuva) laumakollektiivisesti.

Karjamaa: nopeasti ylös & hitaasti alas

Hintaspekulaatio näyttäytyi lyhyemmin ja jyrkemmin Karjamaan lähiössäkin Pohja-Tallinnassa viime vuoden alussa.

Karjamaan neliöhinnat, tarjoukset & markkina-arvot

Neliöhintojen & markkina-arvon erosta (oranssi alue) näkee hyvin miten myyjät/välittäjät pumppasivat neliötarjouksiaan ylös n 2 kk ennen tiettyjen uustuotantojen massiivista listaamista lähiöön. Uusien listaus täällä johti jyrkkään markkina-arvon kasvuun 4 M€:sta 9 M€ (alhaalla kuva). Tämän jälkeen on alueella myyty & sulateltu uusien inventaariota pois urakalla, joka on johtanut taas neliöhinnan vakaaseen valumiseen yhä alemmas (vasemmassa nuoli). Jälleen – kuten satamassakin – havaitaan ihan saman kaavan toistuvan siis kotimarkkinoilla spekulaatiossa, mutta nyt nopeammin.

Kopli: jo täynnä odotusta & toiveikkuutta

Tätä lähiötä on myytyy & mainostettu aina turistivieraita myöten paikallisten virolaisten toimesta hyvin aktiivisesti viime vuoden 2016 alusta lähtien kun siellä julkaistiin suuri kaupungin & kehittäjäfirman välinen maakauppa valtavasta ns “Liinid” -projektista.

Koplin neliöhinnat, tarjoukset & markkina-arvot

Vaikka alueella ei ole edes näkynyt ennakkomarkkinointia / rakennustoimia  vielä, ei se ole estänyt spekulaation alkua kotikaupoissa: neliöhinta on vakaasti kivunnut tarjouksissa jo 1300 €/m2:sta aina 1500 €/m2 asti (vasen kuva). Markkina-arvo tarjouksissa on huojunut voimalla 3 -5 M€ haarukassa (kuva alhaalla). Täällähän EI siis vielä ole listattu yhtään nyt jo hinnoissa oletetun massiivisen kalliin uustuotannon kotia myyntiin. Kaikki perustuu paikallisen sisäpiirin uskoon lähitulevaisuudesta & tehokkaaseen markkinointiin. Veikkausten oikeellisuus näkyy vasta sitten kun yksityinen rakennuttaja kertoo lisää uusista taloistaan: minkä hintaisia & laatuisia ne ovat, kuinka paljon & millä aikataululla. Markkinakäytöksen perusteella tietyt viime vuoden 2016 uudet kodin omistajat kuitenkin ovat valmiit kokeilemaan tämänkin riskin läpi.

Kodin ostajana on erittäin hyödyllistä tuntea spekulaation riski harkittaessa uutta asuntoa: nopeasti kehittyviin alueisiin liittyy aina suuria odotuksia, jotka nostavat arvostuksia markkinoilla. Missä vaiheessa tähän liikkuvaan junaan astuu sisään voit merkitä kymmenien tuhansien tappioita tai voittoja asuntokaupan onnistumisessa.
Markkinatiedot tarjoaa
Kotiselain tarjoaa ilmaiseksi lähiöiden neliöhintojen kehityksen visuaalisesti kaikkialta Tallinnasta. 

Tarvitut klikkaukset valitun lähiön hintagraafille

© 2018 Home Browser | Kotiselain
Best Home's Info for Tallinn | Parhaat asuntotiedot Tallinnaan
Suffusion theme by Sayontan Sinha