Kotien hinnoittelu nousee enää kolmella Tallinnan alueella


Kotien hinnoittelu on selvästi tasoittunut aina viime kesän alusta saakka niiden tarjouksissa Kesklinn:n alueen johdolla. Tätä dynamiikkaa vastaan taistelevat vain kolme kaupunginosaa, joissa tarjouskehitys on yhä nousutrendissä: Pohja-Tallinn, Haabersti ja Nõmme. Koko Tallinnan markkinoiden myynnin kannalta merkitystä on näistäkin lähinnä vain Pohja-Tallinnalla & Haaberstilla.

Kun katsoo koko Tallinnan kotien keskihintaa ja vertaa sitä Kesklinn:n paikalliseen kehitykseen on hyvin silmiin pistävää se miten, tarkasti koko kaupunki seuraa tätä tärkeimmän kaupunginosan hinnoittelua nykyään viikoittain.

Lyhyen aikavälin trendi tasoittuu sekä Tallinnassa että keskustassa

Tärkeää on sekin, että kaupunkia johtavana veturina Kesklinn on nyt selvästi tipput pois pitkän aikavälin trendikäyrältään, joka alkaa v2013 alusta samalla kun koko kaupunki on vasta saavuttanut mahdollisen käännepisteensä & leikkaa samaa trendiä näinä kuluvina viikkoina. Lasikatto on tullut vastaan ainakin Kesklinn:n osalta.

Kesklinn toimii koko Tallinnan ennakoivana hintakehityksen mittarina tarjoushistoriansa perusteella.

Kolmen nousua kokevan alueen osalta Pohja-Tallinnan noste on kestänyt pisimpään kun taas Haaberstin hinnoittelut nousevat nyt jyrkimmin. Nõmmen tarjousten nousu on myös selvää, mutta sen markkinat ovat selvästi pienimmät joten pienikin määrä uustuotantoa pystyy nostamaan hinnoitteluja nopeasti ylemmäs keskimäärin siellä.

Kolme kaupunginosaa nousee yhä hinnoitteluissaan uustuotantojensa voimasta

Tarjousten nousua ohjaa nyt vanhojen kysyntä & tarjonta

Kotien markkinoilla nähdään pintaa syvemmälle kun jaetaan tarjoukset > 10v vanhoihin ja tätä uudempiin tarjouksiin eli < 10v vanhoihin.

Tällöin katsomalla keskustan (Kesklinn) tarjouksien määrä- & keskihintakehitystä voidaan viime keväästä löytää helposti tärkeimmät hinnan pysähtymiseen vaikuttaneet tekijät oheisen kuvan mukaan.

Keskustan tarjousmuutokset m2-hinnassa & kauppamäärissä
  • Voimakkaimmin keskustan markkinaa on hinnoittelussa hillinnyt uusien kotien tarjonnan jyrkkä supistuminen julkiseen myyntiin alkusyksystä 11/2016 alkuun saakka >900 kpl nyt <800 kpl.
  • Toiseksi eniten hinnoittelua on rajoittanut vanhojen kotien keskihinnan alkanut loiva vajoaminen jo pidemmällä jaksolla aina heinäkuusta lähtien viikko viikolta.

Ilmeisesti myyjät yrittävät nyt rajoittaa uusien kotien näkyvää myyntitarjontaa markkinoilla pitääkseen tarjoukset ennallaan hinnoissaan & marginaalin ostajiin edes jotenkin kohtuullisena. Yhä tiukentuneessa lainoitusympäristössä on myös luonnollista, että huippukalliiden uusien kotien tarjonta ei ole enää kannattavaa kalleimmassa keskustassa & siksikin ne kuihtuvat pois markkinoinnista, vaikka ovat edelleen myynnissä.

Käytännössä kaikki Tallinnassa toimivat ammattilaiset tietävät kuinka massiivinen uustuotannon myymätön valtava massa koteja keskustassa tällä hetkellä on nyt tarjolla v 2015 – 2017.

Hinnoitteluveturien puolelle Pohja-Tallinnassa on tilanne nykyään taas aivan toisenlainen markkinoilla.

Pohja-Tallinnan tarjousmuutokset m2-hinnassa & kauppamäärissä
  • Hinnoittelun keskihinnan nostetta tukee siellä ennen kaikkea kaupunginosan vanhojen kotien tarjonnan supistuminen julkiseen myyntiin n 500 kpl alas 400 kpl alueen kaikissa tarjouksissa.
  • Samalla on vanhojen kotien keskihinta hyvin loivasti noussut kalliimmaksi sen inventaarion supistuessa markkinoilla & keskittyessä yhä kalliimpiin koteihin.
  • Vastaavaan aikaan on myös uusien kotien keskihinta hieman vajonnut alemmas, joka viestii myyntikilpailun ylitarjonnasta näiden tarjousten kesken.
Kodin ostajana voit hyödyntää eri kaupunginosien trendit tehokkaasti tuntemalla ne oikeasti tarkemmin. Mm näinä aikoina Pohja-Tallinnan vanhojen kotien kysyntä tukee arvonnousua alueellisesti eniten näistä kahdesta kotien myynnin suuralueesta.
Markkinatiedot tarjoaaKotiselain auttaa löytämään hintatrendit markkinoilta nopeasti & vaivattomasti.