Helpotusrallia Brexit-paniikin jälkeen kotimarkkinoilla 7/2016


Helpotusralli kotien kaupoissa (ts ”dead-cat bounce”) näkyi selvästi Tallinnan asuntomarkkinoillakin. Alkuvuodesta jo alkanut luisuminen kotien hinnoissa kalliissa keskustassa päättyi – melko odotettuun – paikalliseen hintaralliin Brexit-päätöksen tultua ulos. Kodin ostajat pelkäsivät pahinta & kauppoja tehtiin varovaisemmin vain halvemmilla alueilla ja kas kun päätös on tehty uusi ralli saattoi taas alkaa kaupungissa. Samalla hellittivät myös pelot Tallinnan halvimmilla alueille myyjien keskuudessa eli tarjoukset lähtivät nousuun. Kiitos siis jälleen EKP:n uljaalle setelipainolle suoraan Frankfurtiin tuesta todelliseen perinteiseen kivijalkateollisuuteen.

Edellisen 12 kk:n m2-keskihintojen kehityksen tiivistävät oheiset kuvat hyvin.

Pohja-Tallinn voitti kauppoja Kesklinn:n kustannuksella alkuvuodesta 2016

Selvä voittaja helpotusrallissa on Pohja-Tallinn: 1 kuukauden ero myyjän ja ostajan välillä kaventui viime vuoden minimiin. Samalla myös arvonnousua mittaava trendikäyrä kääntyi jyrkempään nousuun näiden kahden alueiden välillä. Joka tapauksessa myyjien näkemys erkaantuu yhä edelleen nopeammin ostajista eli tn yhä pidemmät myyntiajat ovat edessä kaupunginosien myyjille keskimäärin.

Luottamuspula vaivasi halvempien alueiden myyjiä alkuvuodesta alkaen

Vaikka molemmilla halvemmilla alueilla ostettujen kotien keskihinnat laskivat ovat trendikäyrät silti luottavaisia loppujen lopuksi arvon nousuun nopeammin kuin mitä myyjät odottavat. Lasnamäellä tämä arvon nousu on nopeampaa (ts toteutumien kerroin = 2.10x) kuin Mustamäellä, mutta vastapainona ovat todella suuret heilahtelut kuukaudesta toiseen toteutuvien kauppojen keskuudessa eli se kuuluisa ”suurempi riski + isommat tuotot” tässäkin kohtaa.

Nähtäväksi nyt jääkin kuinka yhden kuukauden ihme tämä heinäkuu sitten olikaan eli tulevat viikot kaiken muuttaa taas voi.