Kotien halpuutukset yhä uusiin lähiöihin Tallinnassa


Kotien tarjonnan kehitys jatkaa polarisoitumistaan Tallinnan eri lähiöissä yhä lisää: viime viikkojen tarjousten muutokset osoittavat selvästi miten & mitkä lähiöt halpuuttivat kautta linjan hintojaan eniten. Joukkoon on viime aikoina liittynyt uusia lähiöitä myös Kesklinn:n / keskustan alueelta ja sen lähialueilta.

Kesklinn: Kitsekülä & Uus maailm

Eniten halpuutuksia kokeneet lähiöt Kesklinn:ssa

Keskustan kahdessa kauimmaisessa lähiössä on viime viikoilla ollut liikehdintää yhä halvempien hintojen suuntaan alle toteutumahintojen sektorissa.

Näistä Kitsekülän lähiö on kaukaisimpia koko keskustassa joten hintojen liikkuminen alaspäin myyjillä ei ole Tallinnan jatkuvan polarisaation vallitessa varsin suuri yllätys. Mielenkiintoista on ostajalle se, että kaikki alentuneet hinnat ovat jo alun perin m2-hinnoissaan alle viime aikojen kaupunginosan toteutuneen keskiarvon & viimekin viikoilla koetut uudet ALE:t ovat kuitenkin yhä suuria sen eräissä kodeissa.

Uus maailm:n tilanne lähiönä on aika toisenlainen: vaikka lähiössä tapahtuu suhteellisen paljon halpuutuksia, niin suurin osa niistä sijoittuu kaupunginosan keskiarvon korkeammalle tasolle ts halvimpien tarjousten myyjät eivät tunne täällä samanlaista painetta kuin edellä.

 Pohja-Tallinn: Pelguranna & Karjamaa

Eniten halpuutuksia kokeneet lähiöt Pohja-Tallinn:ssa

Pohja-Tallinnan suositulla uimarannalla eli Pelgurannalla on melko pysyvästi halpuuttamisten viikot edelleen menossa: suurin osa alennuksia kokevista kodeista ovat jo selvästi kaupunginosan toteutuneiden keskihintojen alapuolella. Vaikka aurinkoinen kesä tekee tuloaan kaupunkiin, eivät kaikki alueen myyjät enää jaksa uskoa täysin valoisaan tulevaisuuteensa ja tämä voi olla ostajalle hyväkin tilaisuus yhä kehittyvässä kaupunginosassa tehdä kokeileva tarjous.

Karjamaa kokee myös kilpalaulantaa halpuutuksissaan nykyään sen Tööstuse:n kadun 60-luvuilla valmistuneissa elementtitaloissaan myyjien toimesta lähiympäristöä kohtaan. Lähiön vanhojen kotien suurin haaste onkin sen alueelle nopeasti laajeneva uustuotanto eräisiin sen 50-luvulla peruskorjattaviin aivan läheisiin kivitaloihin, jotka näyttävät suurelta osin siirtyvän heti markkinoille tarjontana myyntiin. Lähiön ohut myynnin dynamiikka kotien kysynnän & tarjonnan välillä näyttää siirtyvän vanhempia – vaikkakin kunnostettuja – elementtitaloja vastaan. Monien halpuutusten tarjoukset ovat jo ennestään täällä reilusti alle koko kaupunginosan m2-keskiarvon.

Mustamäe: Sääse & Mustamäe

Eniten halpuutuksia kokeneet lähiöt Mustamäellä

Mustamäen halpuutukset kohdistuvat ennen kaikkea sen valtavaan Mustamäen lähiöön viikoittain. Tyypilliset alennukset näyttävät olevan 500 – 2000 €/m2 ja useimmiten vanhoista kaksioista. Nämä kodit ovat lähinnä myös Tallinnan teknistä korkeakoulua.

Toinen merkittävä lähiö halvennuksiin alueella on nykyään Sääse: se on kaukaisimpia alueita korkeakoulusta katsoen ja siellä on myös merkittävä määrä uudistuotantoa markkinoilla Kuklase-kadulla. Näiden hinnoittelu on asetettu melko lähelle jo koko kaupunginosan m2-keskihintaa, joka luo lisäpainetta vanhojen kotien myyntiin alueella. ALE:t ovat täällä harvinaisempia, mutta yksittäin jopa suurempia kuin Mustamäen lähiössä.

Tätä vertailumenetelmää kannattaa käyttää, jos olet halvan 2-asunnon etsijä tai investoijana vuokrakämppään Tallinnaan. Erityisesti, halvempien muuttuneiden kodin tarjoukset ovat myös hyvä mittari, josta näet suoraan myyjien tunnelmat juuri tämän päivän markkinoilla.
Markkinatiedot tarjoaa

Halpuuttaneiden avaus kotiselaimesta

Kotiselaimen yhden painikkeen TOP-ALE:ttoiminta näyttää sinulle helposti nykyisten halpuuttaneiden kotien koko tilanteen kaupunginosittain Tallinnasta kun haluat tarkistaa miten myyjät reagoivat kotien markkinatilanteeseen ympärillään. Edellinen kuvaus oli hyvä markkinan katsaus miten menetelmä toimii: se siis rengastaa edellisten kuvien tapaan muuttuneet tarjoukset joko vihreällä tai punaisella riippuen nykykalleudesta ja antaa sinulle suoran pääsyn myös joka tarjoukseen tarkemmin kaksoisnapautuksella.