Näin uusien kotien ylitarjonta pintautuu talouskriisin aikaan alueellisesti


Koko kotien tarjouskannasta nähdään hyvin miten vuoden alun globaali pörssipaniikki siirtyi eniten suurimpia uusien kotien varantoja omaavien alueiden myyntiyrityksiin Tallinnassa. Sen Haaberstin alueella on jo lokaalisti tunnettu hyvin kiivas kehittäjien ylikuuma rakentaminen, joka myös on johtanut valtaviin myymättömiin inventaarioihin tuleviin vuosiin lisää. Tämä alue reagoi myös voimakkaimmin globaaliin paniikkiin.

Tarkemmin katsottuna voidaan vertailla seuraavien kuvien mukaan kolmen viereisen Tallinnan tarjouskannan kehitystä esim. v2014 alusta ja katsoa uusimpien kotien (<= 10 v. vanhat) ja tätä vanhempien (> 10 v. vanhat) markkinakehitystä alueittain seuraavien kuvien tapaan. Näissä esitetään aina ko kaupunginosan kodin myyjien tarjousten kpl-määrät sekä keskihintojen kehitykset.

Haabersti

Haaberstissa myymättömät uudet kodit (kpl) loivat uusia ennätyksiä 1/2016 pörssipaniikissa

Tällä alueella rikottiin terävästi uusi ennätys näkyvien tarjousten määrässä markkinoilla samalla kun ylemmästä kuvasta näkee miten uudemmat kodit kattavat jo ajoittain suuremman määrän tarjouksia kuin vanhemmat. Vaikka näin on, niin myyjien paineensieto on vielä kestänyt viime syksystä hyvin paikoillaan sekä uusien että vanhempien kotien keskihinnoissa (alempi kuva), jossa hinnat seuraavat viikoittain tasaisesti toisiaan.

Uusien & vanhojen kotien hintaero markkinoilla on n 500 €/m2 eli vertailumme ohuin Haaberstissa.

Haluatko nähdä aivan viimeisen aluetilanteen myös?

Myyjillä on – alan normina – tapana aina piilottaa & salata todellisen inventaarion määrä markkinoilta sulkeakseen kodin myyntejä nopeammin, mutta pörssipaniikki on hyvä hetki ostajana katsoa & nähdä oikeasti missä mennään.

Kristiine

Kristiinessä uudet kodit (kpl) kasvoivat vain vähän markkinoilla 1/2016

Kristiine:ssä havaittiin vain pieni nykäys ylöspäin tarjousmäärissä samoihin aikoihin 1/2016 kuin Haaberstissa oli todella vilkasta markkinoilla (ylempi kuva). Kun uusien kotien varanto on selvästi pienempi kuin vanhempien, ovat myös molempien keskihinnat pysyneet lähes stabiilisti paikoillaan viime kesästä alkaen (alempi kuva).

Uusien & vanhojen kotien hintaero on nyt 600 €/m2.

Haluatko nähdä aivan viimeisen aluetilanteen myös?

Pohja-Tallinna

Pohja-Tallinnassa uudet kodit (kpl) eivät juuri reagoineet markkinoilla kpl-määrissä 1/2016

Pohja-Tallinna:ssa uusien myymättömien uusien määrät liikkuivat vielä vähemmän kuin Kristiinessä globaalissa paniikissa. Ne edustavat koko tarjouskannasta murto-osaa ja selvästi kalliimmin hinnoiteltuja keskimäärin. Tämä on näkynyt myyjien hinnoitteluissa vielä niin, että jopa vanhat kodit ovat voineet nousta vielä loivemmin  kuin uudet ja yhä vaan jatkaa nousua keskihinnoissaan.

Uusien & vanhojen kotien hintaero on paksuin: 700 €/m2.

Haluatko nähdä aivan viimeisen aluetilanteen myös?

Tällaisella pikku vertailulla voit yksinkertaisesti havainnollistaa millainen hintapaine aina vallitsee uusien & vanhojen kotien ryhmissä Tallinnassa sen eri alueilla.

  • Kpl-määrien tarjonta on 1. mittari, joka alkaa kasvaa tilanteessa, jossa ostajan löytyminen näyttää pahasti uhatulta uusille kodeille markkinoilla jatkossa. Tällöin voit odottaa – hyvällä syyllä – alueen arvonnousun jähmettyvän aloilleen lähitulevaisuudessa kun uusien kilpailu alkaa hintaeroltaan olla yhä lähempänä vanhoja koteja (vrt Haabersti & Kristiine).
  • Tarjouskannan näkyvä keskihinta voi jopa nousta jos alueella on suhteettoman korkeat myymättömät uusien asuntojen inventaariot.
  • Myös mahdollisuudet tinkiä todella paremman hinnan kodista myyjiltä kasvavat alueella hyväksesi kun ylitarjonta on voimassa & aktiivista.