Asuntokaupat 2/2016: kuukauden helpotusralli pörssipaniikista


Kotien asuntomarkkinat nousivat keskihinnoiltaan 2/2016 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolle: 1535 €/m2. Isommat toteutumien nostot koettiin: Mustamäe (+6%), Kesklinn (+4%), Lasnamäe (+3%) ja Kristiine (+1%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Halpenevien puolella viime kuun aikana olivat Pirita (-9%), Haabersti (-8%) ja Pohja-Tallinn (-4%) niiden  omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat nousivat nyt Mustamäe, Lasnamäe, Kesklinn, Pohja-Tallinn ja Kristiine alueiden myynnin painosta samalla kun koko kaupungin liikevaihto nousi arvoon: n 58 miljoonaan / kk (ts +12 milj/kk). Suurinta kotien myynnin kasvua eri alueilta tuottivat Mustamäe, Lasnamäe & Kesklinn viime kuukaudelta.

Keskihintojen nousua monilla suuralueilla

.
.

Helmikuu 2016 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita 5 kaupunginosassa ja samalla kun 3 kp niitä laski. Nousut olivat kuitenkin pienempiä kuin halventuneiden kaupunginosien laskut edelleen, mutta ne tapahtuivat kolmella tärkeimmällä asuinalueella.

Myyntimäärät takaisin normaalitasoille

Kauppamäärät (691 kpl) Tallinnassa 2/2016 kodeille paranivat merkittävästi vrt 1/2016 tasoon (548 kpl) nähden. Kuukauden koko liikevaihdon arvo nousi samalla n 46 milj. eurosta nyt n 58 milj. euroon (+xxx%) Tallinnan kaikille myydyille kodeille.

 

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

  1. Lasnamäe, 151 kpl
  2. Mustamäe, 140 kpl
  3. Kesklinn, 125 kpl
  4. Pohja-Tallinn, 103 kpl
  5. Haabersti, 77 kpl
Kärkessä (hyvin ennustetusti) pysyivät siis kaupungin suuret & halvimmat kaupunginosat samalla kun Kesklinn toipui takaisin kolmanneksi viime kuun romahduksestaan. Kotien markkinat jatkavat nyt olotilassa, missä ostajat hakevat ratkaisuja eniten halvemmilta alueilta asumiseensa.

Kesklinn kuvasti melko tarkasti globaaleja trendejä raha- ja lainoitusmarkkinoiden mukaan kokien 2/2016 ”helpotusrallin” nostaessaan sekä keskihintaa että kauppamääriä yhtä aikaa selvästi.

Suurimmat voittajat

Liikevaihdon noususta (n +12 M€/kk nettona) edelliseen kuukauteen vastasivat pääosin:

  1. Mustamäe (+3,9 M€/kk ts 6,9 -> 10,8  milj.euroon)
  2. Lasnamäe (+2,9 M€/kk ts 7,2 -> 10,1 milj.euroon)
  3. Kesklinn (+2,8 M€/kk ts 12,7 -> 15,5 milj.euroon)
  4. Pohja-Tallinn (+1,6 M€/kk ts 5,7 -> 7,3 milj.euroon)
  5. Kristiine (+1,8 M€/kk ts 3,5 -> 5,3 milj.euroon)
Eniten nousua myyntiinsä siis kirjasivat kaksi halvinta aluetta sekä kaupungin kallein keskusta. Halpuuttamisen paine on siirtymässä myös keskustaa ympäröiville halvemmille alueille myyjiä vastaan.
.
Myyntiodotukset: 3/2016
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 3/2015 viime vuonna) kohdistuvat: Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe ja Pohja-Tallinn kaupunginosiin – juuri tässä järjestyksessä. Uskomme kuitenkin trendin jatkuvan eli näistä aivan halvimpien alueiden johtavan jatkossa kodin myyntejään Tallinnaan 3/2016 kuussa viime aikojen mukaan.
.

Ennustamme nykytilanteessa Kesklinn:n tehokkaimmalle Tallinnan alueelle seuraavaa tasapainoa ensi kk:lle:

  • Keskihinta asettuu 2080 €/m2 tasolle samalla kun sen kauppamäärä korjautuu 100 kpl / kk.
Perusteena tälle ennusteelle toimii nyt kahden viime kk:n äärimmäinen pessimismi + optimismi, jonka jälkeen korjausliike on ollut aina vastakkaiseen suuntaan tasapainoa hakeva.
 .
Helmikuun helpotusrallin voimakkuus yllätti ennusteemme vahvasti Kesklinn:ssa sen toipuessa takaisin huippuhintoihinsa.
.
Jatkossa teemme tällaisen tarkan laskelman joka kuun alussa ja julkaisemme myöhemmin myös laskumenetelmän jos/kun se osoittautuu riittävän tarkaksi käytäntöön.
.
Tarjouskanta ei tn nyt koe suurta painetta keskustassa muuttaa hinnoittelujaan vaan päinvastoin, koska sen marginaali on taas maltillillinen ostajan ja myyjän välillä. Hinnoittelun ALE-paine on selvin ja tuntuvin nyt taas Pohja-Tallinnassa että Haaberstissa.
.