Asuntokaupat 1/2016: tsunami iski asuntomarkkinaan Tallinnassa


Kotien asuntomarkkinat  laskivat keskihinnoiltaan 1/2016 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolle: 1535 €/m2. Isommat toteutumien laskut koettiin: Kristiine (-10%), Pirita (-8%), Lasnamäe (-6%) & Mustamäe (-3%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Kallistuvien puolella viime kuun aikana olivat Kesklinn (+12%), Pohja-Tallinn (+1%) ja Nõmme  (+0,6%) niiden  omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat laskivat nyt Kesklinn, Pohja-Tallinn, Kristiine ja Haabersti alueiden myynnin painosta samalla kun koko kaupungin liikevaihto laski dramaattisesti arvoon: n 46 miljoonaan / kk (ts -40 milj/kk !! ). Suurinta kotien myynnin supistumista eri alueilta tuottivat Kesklinn & Pohja-Tallinn viime kuukaudelta.

Keskihintojen laskuja useimmilla alueilla

.
.

Tammikuu 2016 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita 5 kaupunginosassa ja samalla kun 3 kp niitä urheasti nosti. Nousut olivat hyvin pieniä muualla paitsi Kesklinn:ssa tällä kertaa ja markkinan painopiste oli halpenemisessa selvästi.

Halpuuttaminen ei auttanut myyntiä ylös

Kauppamäärät (548 kpl) Tallinnassa 1/2016 kodeille melkein romahtivat vrt 12/2015 tasoon (899 kpl) nähden. Kuukauden koko liikevaihdon arvo vajosi samalla n 86 milj. eurosta nyt n 46 milj. euroon (-47% !!) Tallinnan kaikille myydyille kodeille.

 

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

  1. Lasnamäe, 119 kpl
  2. Mustamäe, 101  kpl
  3. Kesklinn, 95 kpl
  4. Pohja-Tallinn, 76 kpl
  5. Haabersti, 70 kpl
Kärkeen nousivat siis kaupungin suuret & halvimmat kaupunginosat samalla kun Kesklinn koki takapakkia >40% edellisen kk:n myyntiinsä nähden. Kotien markkinat siirtyivät näin askeleen verran entistä huojuvampaan olotilaan, missä ostajat hakevat ratkaisuja yhä halvemmilta alueilta asumiseensa ilmeisestikin.

Kesklinn yritti nostaa m2-keskihintojaan markkinoiden tärkeimpänä alueena Tallinnassa, mutta myynnin lopputulos kertoo nyt omaa karua kieltään ostajien halusta & mahdollisuuksista tukea enää lisää korotuksia paikallisesti: hintojen nosto johti voimakkaaseen supistumiseen kauppojen määrissä. Kauppamäärät olivat parin viime vuoden alhaisimmilla kk-tasoilla tällä merkittävimmällä & kalleimmalla alueella.

Suurimmat menettäjät

Liikevaihdon laskusta (n -40 M€/kk nettona) edelliseen kuukauteen vastasivat pääosin:

  1. Kesklinn (-9 M€/kk ts 21,7 -> 12,7 milj.euroon)
  2. Pohja-Tallinn (-8,7 M€/kk ts 14,4 -> 5,7 milj.euroon)
  3. Kristiine (-7,3 M€/kk, 10,8 -> 3,5 milj.euroon)
  4. Haabersti (-6 M€/kk ts 11,8 -> 5,8 milj.euroon)
  5. Mustamäe (-3,5 M€/kk ts 10,4 -> 6,9  milj.euroon)
Eniten laskua kirjasi siis kaupungin kallein keskusta samalla kuin – huolestuttavastikin – kakkoseksi nousi suhteellisen hyvässä viime kuukausien suosiossaan ollut Pohja-Tallinn. Halpuuttamisen paine on siirtymässä myös keskustaa ympäröiville halvemmille alueille myyjiä vastaan.
.
Myyntiodotukset: 2/2016
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 2/2015 viime vuonna) kohdistuvat: Kesklinn, Lasnamäe, Pohja-Tallinn ja Mustamäe kaupunginosiin – juuri tässä järjestyksessä. Uskomme kuitenkin trendin jatkuvan eli näistä aivan halvimpien alueiden johtavan jatkossa kodin myyntejään Tallinnaan 2/2016 kuussa.
.
Ennustamme nykytilanteessa Kesklinn:n tehokkaimmalle Tallinnan alueelle seuraavaa kahta skenaariota:

  1. Jos myynti kollektiivisesti laumana päättää hakea samoja kk-keskihintoja kuin viime vuonna, niin kauppojen määräksi on haarukka nyt n. 105 – 110 kpl/kk. Tässä on määrissä tiputusta max -38 kpl/kk/vuosi.
  2. Jos taas tiimit päättävät hakea kauppojen määriä samalla lailla kuin 2/2015, niin on arvio tulevan kuukauden keskinnaksi n. 1840 – 1850 €/m2. Tässä on m2-hinnassa pudostusta max -130 €/m2 viime vuodesta.
 .
Jatkossa teemme tällaisen tarkan laskelman joka kuun alussa ja julkaisemme myöhemmin myös laskumenetelmän jos/kun se osoittautuu riittävän tarkaksi käytäntöön.
.
Tarjouskanta ei ole edelleenkään reagoinut keskustassa näkyvästi mitenkään myyjillä juurikaan kuukaudessa, mutta myyjät ovat taas tehtyjen kauppojen valossa yhä selvemmin halukkaita tinkimään pyynnöistään melko radikaalisti Tallinnan markkinoiden kalleimmallakin alueella sen markkinatunnelman valossa. Tammikuun alussa koettu globaali pörssipaniikki näkyy myös selvänä heijastumana edellä kuvattuun tilanteeseen, mutta prosessia tn myös jyrkensi paikallisen myyntivoiman oma ryhmittyminen jo 2. kertaa vuoden alussa yrittämään tulosta juuri Kesklinn:n kalleimmalta alueelta eniten.
.