Google Translator

Freelance PHP Developer
Kotien asuntomarkkinat  laskivat hieman keskihinnoiltaan 12/2015 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolle: 1555 €/m2. Isommat toteutumien laskut koettiin: Pirita (-11%), Nõmme (-9%), Kesklinn (-7%) ja  Lasnamäe (-1,5%) kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Kallistuvien puolella viime kuun aikana olivat Haabersti (+10%), Mustamäe(+8%), Pohja-Tallinn (+1,3%) ja Kristiine (+0,9%) niiden  omissa m2-hinnoissaan.Ts lähes koko keskustan ulkopuolinen vyöhyke. Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat laskivat nyt vain lähinnä Kesklinn:n painosta samalla kun kaupungin liikevaihto pomppasi arvoon: n 86 miljoonaan / kk (ts +19 milj/kk !! ). Suurinta kotien myynnin kasvua eri alueilta tuottivat Kesklinn & Haabersti viime kuukaudelta.

Keskihintojen laskut jatkuivat

...
...

Joulukuu 2015 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita- 4 kaupunginosassa ja samalla kun 4 kpl myös niitä nosti. Markkina oli harvinaisen tasapainossa eri kaupunginosien kesken tällä kertaa & muutos oli marginaalinen.

Kauppamäärät kasvussa halvempia kohti

Kauppamäärät (899 kpl) Tallinnassa 12/2015 kodeille nousivat rajusti vrt 11/2015 tasoon (750 kpl) nähden. Kuukauden koko liikevaihdon arvo paisui samalla n 67 milj. eurosta nyt n 86 milj. euroon (+28% !!) Tallinnan kaikille myydyille kodeille.

 

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

  1. Pohja-Tallinn, 178 kpl
  2. Kesklinn, 160 kpl
  3. Lasnamäe, 158 kpl
  4. Mustamäe, 140 kpl
  5. Haabersti, 121 kpl
Kulunut kuukausi siirsi kauppojen painopistettä selkeästi Pohja-Tallinnaan & Kesklinn palautui myös jälleen suosioonsa heti toiseksi (160 kpl vs 148 kpl eli ed. kuukausi).

Markkinoita eniten ohjaavassa Kesklinn:ssa käytiin kauppaa selvästi halvemmilla m2-hinnoilla (1852 €/m2 vs 1982 €/m2 ed kk) kuin aiemmin, joka piristi myyntimääriä yhä tuntuvasti lisää. Sen kk-liikevaihto nousi myös jyrkästi (ts. 18 -> 22 M€) kuukauden jaksolla.

Suurimmat voittajat

Liikevaihdon noususta (n +19 M€/kk nettona) edelliseen kuukauteen vastasivat pääosin:

  1. Kesklinn (+9,8 M€/kk ts 11,9 -> 21,7 milj.euroon)
  2. Haabersti (+7,4 M€/kk ts 4,4 -> 11,8 milj.euroon)
  3. Kristiine (+3,9 M€/kk ts 6,9 -> 10,8 milj.euroon)
  4. Mustamäe (+2,9 M€/kk ts 7,5 -> 10,4  milj.euroon)
  5. Pohja-Tallinn (+2,6 M€/kk ts 11,8 -> 14,4 milj.euroon)
Tästä myynnin tuloksesta suurin yllätys on Haaberstin voimakas nousu ostajien suosioon kakkoseksi pääkaupungissa samalla kun siellä ostettiin selvästi entistä kalliimpia neliöitä.
.
Myyntiodotukset: 1/2016
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 11/2014 viime vuonna) kohdistuvat: Lasnamäe, Kesklinn, Pohja-Tallinn ja Mustamäe kaupunginosiin – juuri tässä järjestyksessä.
 .
Tarjouskanta ei ole muuttunut keskustan suhteen myyjillä juurikaan kuukaudessa, mutta myyjät ovat yhä selvemmin halukkaita tinkimään pyynnöistään melko radikaalisti tällä markkinoiden kalleimmalla alueella.
.
 Markkinatiedot tarjoaa: 
© 2015 Baltic News for Finns
( BN4F - 100% Baltian otsikoistasi suomeksi )
Suffusion theme by Sayontan Sinha