Kodin hinnat nousevat enää vain keskustan ulkopuolella


Tallinnan kodin hintojen lasku on alkanut keskustan (Kesklinn) alueella samalla kun ostajat tukevat vielä edelleen hintojen nousua sen ulkopuolella. Suurimmat voittajat löytyvät mm Pohja-Tallinnan ja Mustamäen alueilta niiden keskihintojen nousussa kuluvalta vuodelta 2015. Pääkaupungin sisäinenn dynamiikka & muutto näyttää kiihtyvältä keskustasta ulos halvempiin kaupunginosiin.

Kesklinn

Keskustan alueen hintojen kehitys sen pyyntöjen ja toteutumien osalta näyttää oheisen kuvan mukaiselta. Trendikäyristä näkee hyvin kuinka myyjän ja ostajan näkemykset loittonevat toisistaan koko vuoden aikana, jonka takia myyjien on suostuttava yhä suurempiin joustoihin pyynnöistä alaspäin sulkeakseen tarjouksensa. Keskihinnan laskua on n -200 €/m2 sen kodin kaupoissa vuodelta 2015. Viime viikkojen näkemysero ostajan ja myyjän välillä on jo >300 €/m2.

Keskustan kotien €/m2-hinnat Tallinnassa

Lähde: Maa-amet

Tästäkin huolimatta kauppaa käydään yhä vilkkaasti keskustassa kuukaudesta toiseen alenevin keskihinnoin samalla kun kalliimpien kohteiden ostoajat tn pitenevät entisestään. Voimakas näkemyseron kasvu keskustassa on johtamassa kuplaan, joka jossain vaiheessa tn purkautuu julkisten tarjoushintojen alkaessa kuvastaa todellista markkinaa entistä paremmin.

Lasnamäe

Toisella kaupungin myyntiveturilla menee hieman keskustaa paremmin: sekä myyjien pyynnöt että ostajien maksamat hinnat ovat tasaisessa nousussa Tallinnan halvimmalla alueella. Keskihinnan nousu on < 100 €/m2 toteutuneissa kaupoissa.

Lasnamäen kotien €/m2-hinnat Tallinnassa

Alueen myyntiä tukevat vankasti sen alhaisimmat m2-hinnat sekä sen valtava alueen tarjontamäärä yhdessä.

Pohja-Tallinn & Mustamäe

Vuoden voittajat hintakehityksessään ovat nämä kaksi kaupunginosaa: molempien m2-keskihinta on noussut ostajien tukemana nyt +150 €/m2 keskimäärin kauppojen toteutumissa koko vuoden 2015 kuluessa.

Mustamäen & Pohja-Tallinnan kotien €/m2-hinnat Tallinnassa
  • Pohja-Tallinnan alueella myyjät ovat tukeneet pyyntöjen hintatrendiä pääosin sen (yli)kuuman Kalamajan lähiön voimasta, niin että tarjousten nosto seuraa melko lailla myynnin toteutumien trendiä.
  • Mustamäellä tilanne on myös mielenkiintoinen:  myyjät eivät ole voineet nostaa enää pyyntöjään, koska alueella oleva tyhjä myytävä uudistuotanto kilpailee jo usein vanhoja koteja vastaan niiden tarjoushinnoissaan. Niinpä, ostajien ja myyjien näkemykset ovat yhä herkemmin kohtaamassa toisiaan siellä pyyntöjen laskiessa vastaan ostajia.
Tallinnan myydyimmät alueet kehittyvät nyt hyvin eri suuntiin: kotien markkinoita yleensä tehokkaimmin kuvaavassa keskustassa ostojen kauppahinnat laskevat samalla kun ostopaine yhä jaksaa nostaa muiden halvempien alueiden kauppojen toteutumia ylemmäs. Muilla alueilla kuin Mustamäellä myyjät yhä yrittävät kuitenkin ajaa pyyntöjään ylemmäs markkinoista riippumatta. Ostajan kannattaakin harkita huolellisesti Tallinnassa haluaako etsiä kotia pääkaupungin alenevien vai nousevien hintojen alueilta näinä aikoina.
Markkinatiedot tarjoaaKotiselain seuraa puolestasi aluekohtaisia markkinahintoja automaattisesti.