Ostajan markkinat vaihtoivat kaupunginosia 10/2015


Ostajan markkinat siirtyivät suosimaan eniten Kristiine:n aluetta 10/2015

Suotuisimmat kotien ostajan markkinat siirtyivät viime kuun 10/2015 toteutuneiden m2-hintojensa voimasta suosimaan eri kaupunginosia Tallinnassa: Kristiine & Pohja-Tallinn valtasivat paalupaikat. Markkinoiden tilanne elää nyt jatkuvasti kuukaudesta toiseen mielenkiintoisella tavalla samalla kun ostajat muuttavat kauppojensa suuntaa kaupungissa.

Tarjouskannan jakauma ostajien hyväksi (ts pyynnöt < toteutumien) näyttää seuraavalta:

  1. Kristiine, 77%
  2. Pohja-Tallinn, 71%
  3. Mustamäe, 61%

Kristiine:n nousu listan kärkeen johtui sen edellisen jakson toteutumien nousseista keskihinnoista, jotka hipovatkin nyt jälleen sen viime vuosien korkeinta ennätystä. Pohja-Tallinnan sijoitus kakkoseksi kertoo tarinaa taas vastakkaisesta: toteutumien keskihinnat vajoavat samalla kun tarjouskanta liikkuu selvästi hitaammin halvemmaksi. Joten, ostajan markkinat heikkenivät siellä. Mustamäen tilannetta on ohjannut viime aikoina vain kotien tarjouskannan muutokset.

Kannattaakin siis muistaa, että vahvat ostajan markkinat luovat tilaisuuden neuvotella kodin hintaa alemmas aina paremmin. Samalla kuitenkin on syytä aina tarkistaa viime aikojen alueen kauppamäärät, jotka usein kulkevat vastakkaiseen suuntaan kuten nyt Kristiine:n tapaus osoittaa eli ostajan riskinä on ostaa kalliilla hinnalla epänormaalin alhaisen myyntimäärien aikana.
Markkinatiedot tarjoaaKotiselain seuraa puolestasi ostajien markkinan kehitystä viikosta toiseen automaattisesti Tallinnaan.