Uudistuotannon suurodotukset johtavat kahdelle alueelle 2016


Räjähdysmäisesti kasvava uudistuotanto Tallinnassa osoittaa kehittäjien valinneen kaksi kaupunginosaa, joissa pelimerkit ovat ns parhaimmin käytössä & riskit kohdallaan: Kesklinn ja Pohja-Tallinn. Viime aikojen ennakkomyynti & -merkintä juuri näille alueille kertoo kehittäjien (ts rakentajat + rahoitus) uskosta näiden alueiden vetovoimaan. Valitut alueet & kodin oikeat ostajat ovat kuitenkin ajautumassa eri poluille kuluvan vuoden 2015 markkinatapahtumien perusteella.
Kesklinn:n ja Pohja-Tallinnan uusia taloja vuodelle 2016 markkinaviikolta

Kun nykyiset aktiiviset ennakkomyynnit vuodelle 2016 listataan uusissa kodeissa syntyy seuraava paljastava kuva tulevaisuuden odotuksista.

Suurimmat määrät keräävät siis Kesklinn ja Pohja-Tallinn hyvin selvästi. Nämä ovatkin neljän suurimman alueen joukosta, jossa kauppaa käydään vilkkaimmin kodeille Tallinnassa. Suuri Lasnamäe on nyt kuitenkin tiputettu kuviosta ulos ja koko listan hännille, vaikka sen myynti on aina kärjessä. Miksi?

Tarkemmin katsoen, Lasnamäen alue onkin jo ns ”rakennettu täyteen” jo nyt vuonna 2015, koska markkinoilla näkyy nykyään jo 144 kpl uusia koteja myymättöminä (eli aika läjä jo isollekin välittäjälle sulattaa). Lisää tuskin enää muutamaan vuoteen sinne kaivataan nykymenon jatkuessa & kaupungin halvimpien keskihintojen vallitessa.

Haastavin tilanne on kaupungin kalleimman Kesklinn:n alueelle: viime kuukausien myynnin arvon & m2-keskihintojen jatkuva lasku eivät näytä ruusuiselta huippukalliiden uudistuotannon kehittäjien silmin. Keskustaan kovasti kaipaavien ostajien paine on siirtynyt mm Pohja-Tallinnan suuntaan, jossa pieni Kalamajan lähiö on loistanut keskustan kaltaisilla tarjousten hinnoillaan jo kauan.

Uudistuotannon pelkät ennakkomyynnit ovat myös jakamassa kahtia yhä enemmän Pohja-Tallinnan tulevien ja vanhojen kotien markkinahintoja kaupunginosassa: suotuisimpia halpoja tarjouksia ostajille löytyy eniten juuri sen  halvemmilta asuinalueilta eli muista lähiöistä kuin Kalamajasta.

Nyt asuntobuumin vallitessa Tallinnassa on olennaista kodin ostajana selvittää tarkasti mitä kehittäjät oikein tekevät, koska se vaikuttaa hyvin nopeasti kodin lähialueen hintoihin. Tällä turvaat parhaiten oman kotisi arvon säilymisen myös lähivuosina.
Markkinatiedot tarjoaa
Kotiselain tarjoaa helpon näkymän koko uustuotannon tulevaan tilanteeseen & tarjontaan nykymarkkinoilla Tallinnassa.

Uudistuotannon haku kotiselaimeen