Myymättömän uudistuotannon raju kasvu jatkuu 10/2015


Tallinnan asuntobuumille ja –kuplalle ei näy loppua: kiihkeä uusien talojen tulva jatkuu viikosta toiseen edelleen tasaisesti. Viime viikkoina suosituimmat kaupunginosat ovat olleet Pohja-Tallinn & Kesklinn uudistuotannon projekteissa. Uudistuotannon ylitarjonta näkyy yhä useammilla alueilla vanhan vapaarahoitteisen asuntokannan alati alenevina kiinteistöhintoina samalla kun tarjouskanta muuntuuu enenevästi ostajan markkinaksi paikallisesti.

Pääkaupungin myymättömän uudistuotannon (rak. v2015-v2016) tarjouskartta sisältää nyt  jo 107 kpl uusia taloja ja näissä 753 kpl niiden koteja. Tämä on vain osa koko varannosta, koska monet kehittäjät listaavat uusia koteja esiin myynnin edistyessä vähittäin taloittain valitun strategiansa mukaan.

Uusien talojen keskittyminen Tallinnan eri kaupunginosiin

Kilpailumekanismi on yksinkertainen:

  • Uusien talojen ilmestyminen aivan vieri viereen pakottaa kehittäjät tarkistamaan tarjouksiaan yhä tiukemmin alaspäin hintakilpailussa. Tämä heijastuu vihreiden aurinkojen määrien kasvuna tarjouskartalle.
  • Seuraavaksi, paikallisesti halvempien vihreiden aurinkojen lisääntyminen painaa myös vanhojen kotien myyjien hintoja pykälän alemmas kun he pikku hiljaa heräävät omaan halpenevaan tilanteeseen ympärillään.

Juuri nyt tarjouskanta kaupunginosittain myymättömän kapasiteetin osalta hehkuu tulipunaisena seuraavan kuvan mukaan.

Punaisimpina nyt hehkuvat v2015 & v2016 myymätön uudistuotanto

Ostajien rahoituskyky on nyt Tallinnassa kuitenkin taittumassa hankkia yhä kallistuvia uudistuotantoja: keskustan myynnin laskutrendi ja ostojen siirtyminen halvemmille lähialueille viestii tästäkin todellisuudesta yhä selvemmin.

Investointikohteena uudistuotanto ei ole lainkaan hyvässä tilanteessa, koska sen hintapaine on vain alaspäin useimmilla Tallinnan eri alueilla. Myös ensi vuosi 2016 näyttää jatkavan tätä kasvutrendiä vahvana.

Pysyvämmän suomalaisen ostajan ja asujan silmin huippuunsa asti kilpailtu uudistuotanto tarjoaa toki kiehtovia mahdollisuuksia asua ja elää Tallinnassa hyvin laadukkaasti murto-osan neliöhinnoilla verrattuna mm Helsinkiin.
Markkinatiedot tarjoaa
Kotiselainluo reaaliakaista kuvaa sinun puolestasi uudistuotannon alati muuttuvasta tilanteesta Tallinnaan.