Yhä lisää halpistarjouksia Haaberstin ongelmalähiöissä


Haaberstin kaupunginosan kahdessa ongelmalähiössä myyjien tarjoukset ovat jatkuneet halpenemistaan viime viikkoina yhä. Suurin osa sekä sen uusista tarjouksista tulee nyt markkinoille alle kaupunginosan viimeisen kotien m2-toteutumahinnan.

Hinnoittelun dynamiikka juuri uusille tarjouksille näkyy seuraavasta kuvasta hyvin. Vaaleanpunaisten halvempien tarjousten määrä (< toteutumahinnan) alueen taloissa on murskaavasti suurempi kuin punaisten (> toteutumahinnan) viime viikoilta.

Kahden lähiön uudet tarjoukset viime viikolta

Kova hintapaine näkyy yksisuuntaisena hintojen alentumisena viikosta toiseen jatkuneissa aktiivitarjouksissakin: vihreät halventuneet tarjoukset hallitsevat muutoksissa markkinakuvaa alueella kun taas kallistumiset loistavat poissa olollaan. Useimmat kotien halvepenemiset osuvat haarukkaan 30 – 40 €/m2, joka yleensä merkitsee ainakin yli -2000 € alennusta myytävän kodin kokonaishinnassa ostajalle.

Jatkaneet (keltaiset) sekä halventuneeet (vihreät) tarjoukset viikolta

Kehittäjien kilpailutilanne tänään vapaan myytävän uudistuotannon markkinoilla hehkuu nyt jo rajusti tulipunaisena (v1025: 20% ja v2016:9% lohkot piirakassa) kaikissa kaupunginosan tarjouksissa keskenään. Merkittävä osa kohteista myös hinnoitellaan kilpailemaan suoraan vanhoja asuntoja vastaan.

Uudistuotanto vm. 2015 loistaa punaisena koko Haaberstissa

Kaupunginosaan ilmestyy yhä lisää tätä halvempaa uudistuotantoa viikoittain, joka ajaa vanhojen vapaarahoitteisten myyjien asuntoja & niiden kotien hinnoittelua tässä paineessa alemmas. Kehittäjien vuosia sitten jo käynnistämät uudet projektit eivät lainkaan vastaa nykytilanteessa ostajien kysyntää asuinaluetta kohtaan tänään.

Haaberstin nykytilanne osoittaa, että paremmalla kehityshankkeiden avoimella tiedonjakamisella kysynnästä ja tarjonnasta on keskeinen rooli ylitarjonnan välttämisessä. Nyt lopputuloksena joutuvat monet kehittäjät myös myymään vuosien projektinsa joko olemattomalla marginaalilla tai jopa tappiolla jos kysyntä ei merkittävästi parane jostain syystä.

Ostajalle Haaberstin markkinatilanne on kuitenkin ihanteellinen: sekä uudistuotannon että vanhojen kotien puolella on nyt tilaa tinkiä hintoja alas runsaasti ja jättää todella tiukka oma tarjous sisään.