Asuntokaupat 7/2015: myynnin arvo laski lisää


Kotien asuntomarkkinat laskivat keskihinnoiltaan heinäkuussa 7/2015 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa: 1497 €/m2. Isommat laskut koettiin: Pirita (-16%), Kesklinn (-7%), Haabersti (-5%),  Mustamäe (-3%), Kristiine (-3%) ja Lasnamäe (-1%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Luksusalue Pirita laski siis sen m2-hinnoissa pääkaupungissa jyrkimmin kuukaudessa. Kallistuvien puolella viime kuun aikana olivat vain Nomme omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena siis Tallinnan m2-hinnat laskivat keskustan, Lasnamäen ja Mustamäen alueen painoista samalla kun kaupungin liikevaihto laski lisää koko sen myynnin arvolle: n 57 miljoonaan / kk (ts -1 milj/kk ). Hinnat ovat laskeneet koko vuoden joka kk vain maaliskuu poikkeuksena Tallinnassa.

Keskihintojen laskua koko kaupungissa

.
.

Heinäkuu 2015 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita – 7 kaupunginosassa ja samalla kun enää 1 kpl niitä nosti.

Kauppamäärät nousivat vain ALE:n tuella

Kauppamäärät (724 kpl) Tallinnassa 7/2015 kodeille nousivat selvästi nyt vrt 6/2015 tasoon (662 kpl) nähden alentuneiden m2-hintojen voimasta – erityisesti Kesklinn alueella, jossa sen keskihinta laski jyrkästi. Kuukauden koko liikevaihdon arvo laski kuitenkin – tästäkin huolimatta – lisää samalla n 58 milj. eurosta nyt n 57 milj. euroon (-0,02%) Tallinnan myydyille kodeille ja huoneistoille.

 

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

  1. Kesklinn, 178 kpl
  2. Lasnamäe, 135 kpl
  3. Mustamäe, 122 kpl
  4. Pohja-Tallinn, 115 kpl
  5. Haabersti, 80 kpl
Kuukausi vei keskustan alueen reiluun johtoon, jota seurasivat pääkaupungin halvimmat alueet. Jo 3. kuukautta yllättävän vahvana on myyntiä jatkanut myös Haaberstin kaupunginosa, jossa kauppaa käydään alati alenevin m2-hinnoin yhä lisää.

Asuntojen keskihinta siis laski yhä samaan aikaan kun myynti käytännössä jämähti paikoilleen. Kesklinn osoitti jälleen tukevansa koko kaupungin trendiä alentaen yhä toteutumiensa keskihintaa 5. kk peräkkäin ja lisäten samalla kauppojensa määriä eniten.

Suurimmat menettäjät markkinoilla

Liikevaihdon nettosupistuksesta (n -1 M€/kk) edelliseen kuukauteen vastasivat pääosin Tallinnassa:

  1. Haabersti (-1,7 M€/ kk ts 7,9 -> 6,2 milj. euroon)
  2. Pohja-Tallinn (-1 M€/kk ts 8,0 -> 7,0 milj. euroon)
Näillä alueilla on siis ylihinnoittelun painetta eniten markkinatilanteen kysyntään verrattuna kun niiden keskihintojen alennukset eivät tukeneet myynnin voluumia riittävästi.
.
Myyntiodotukset: 8/2015
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 8/2014 viime vuonna) kohdistuvat: Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe ja Pohja-Tallinn kaupunginosiin – juuri tässä järjestyksessä.
.
Edellisen kuukauden tarkennettu ennusteemme päättyneelle 7/2015 jätettiin julkaisematta, koska markkina on siirtynyt vaikeasti ennustettavaan tilaan alueittan hintahuojunnan nyt kasvaessa kk:sta toiseen.
Tarjouskannan reagointi on ollut edelleen laimeaa vuoden alusta kestäneeseen toteutumien hintalaskuun nähden, mikä pidentää myyntiaikoja sekä näkemyskuilua ostajan ja myyjän kesken kaupungissa jatkossakin.
.