Kotimarkkinoiden pensaspalo roihahti Haaberstin lähiöissä 6/2015


Haaberstin vanhat (vihr.) ja uudet (pun.) kodit m2-hinnoin

Haaberstissa ovat vanhojen kotien ja uudistuotannon myyjät äärilaidoilla nyt toisistaan hinnoissaan ja viime viikkoina on myynnin  kriisi kärjistynyt sen Väike-Öismäen ja Astangun lähiöissä selvästi yhä entisestään. Näiden pienalueiden vanhojen kotien uudet myyjät tarjoavat enenevästi omia neliöitään selvästi alle viime kuukausien toteutumahinnoilla markkinoille halvemmin Haaberstista. Pensaspalon syy on mm Haaberstin kaupunginosan erittäin nopean ja suuren uudistuotannon kannan rakentaminen ja näiden listausten paine hyvin hitailla markkinoilla myynneissään.

Paikalliset kotimarkkinat Haaberstissa ovatkin jakauneet tarjonnassa kahteen eri kastiin m2-keskihinnoissaan oheisen kuvan mukaan erinomaisen selvästi: tiheästi asutut lähiöiden betonitalot ja muun Haaberstin uudistuotanto.

Väike-Öismäen pensaspalon kodit näkyvät hyvin parilta viime viikolta (vaal.pun. ympyrät)

Haaberstin tilanne on tämä: sen kotien koko myynti on laahannut lamassa johtuen reilusta ylihinnoittelusta, joka lähinnä perustui sen isojen talojen luksusalueen kotien tasoihin. 70-luvun betonipunkkerit heti Tallinnan Zoo:n takana eivät kuitenkaan ole tänään mitään luksustaloja kaikkine elementteineen ja nyt myyjätkin ovat heränneet tähän markkinan arkitodellisuuteen.

Viime viikot ovatkin aktivoineet koko asuinalueen myyntejä juuri enimmäkseen mainittujen lähiöiden voimalla niiden tarjouslistojen jatkuvien vilkkaimpien (< toteutumahintojen) päivitysten myötä. Myyntitarjoukset ovat samalla laskeneet merkittävästi m2-hinnoissaan kun vanhojen  kotien neliöt listautuvat keskimäärin nyt n -200 €/m2 halvemmalla toteutumiin nähden koko Haaberstissa. Tämä on ruokkinut  halventumisen pensaspaloa ja vähentänyt ko lähiöiden koko myyntiä.

Kehitys on painanut samalla koko Haaberstin marginaalit historiallisen alas (n 2%) myyjien ja ostajien kesken näiden alueiden suurten tarjousmäärien takia.

Näiden lähiöiden nyt avautuneet ostajan markkinat voivat luoda myös sopivia sijoitus- ja omistamisvaihtoehtoja kehittyessään eteenpäin tulevina kuukausina Tallinnassa suomalaisille. Tyypillisesti, nämä kerrostalot ovat n 1975-1985 rakennettuja 5-14 kerroksisia elementtitaloja keskittyen eniten Õismäe, Järveotsa sekä Astangun teille.

Pensaspalon laajeneminen kuumassa kesässä muualle Tallinnassa ei ole pois suljettua sekään: heti tämän alueen naapurissa Mustamäellä on hieman saman tyyppinen kuvio syntymässä kaikkine sen uudistuotantoineen ja valtavat tiheästi asutut vanhojen 60-luvun elementtalojen blokit heti niiden ympärillä samaan tapaan. Ainoa ero on se, että toistaiseksi Mustamäen myynti on vetänyt kohtuullisen hyvin ihan sen normaaliksi muodostuneiden keskihintojen puitteissakin.

Kehittäjien yhä vaan ahneemmin ammentaessa EKP:n halpaa velkavipua kaupungin kuumassa asuntobuumissa on selvää nyt jo se, että epävarmuus vanhojen asuntojen käyvästä arvosta tullee jatkossa vaan kasvamaan pienalueittain. Mukana tässä pelissä ovat lähes kaikki suurimmat maan välittäjät sekä johtavat isot rakennuttajat.

Markkinatiedot tarjoaa: kotiselain sisältää tarkat näytöt markkinatilanteesta viikoittain mm vanhojen kotien lähiöihin Tallinnaan.