Asuntokaupat 6/2015: raju -20% notkahdus myynneissä


Kotien asuntomarkkinat laskivat keskihinnoiltaan toukokuussa 6/2015 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa: 1538 €/m2. Isommat laskut koettiin: Kristiine (-7%), Lasnamäe (-4%), Mustamäe (-3%) ja Kesklinn (-3%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Kristiine laski siis sen m2-hinnoissa pääkaupungissa eniten kuukaudessa. Kallistuvien puolella viime kuun aikana olivat Pirita, (+5%)  ja Haabersti (+2%) niiden omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena siis Tallinnan m2-hinnat laskivat keskustan, Lasnamäen ja Mustamäen alueen painoista samalla kun kaupungin liikevaihto laski voimakkaasti koko sen myynnille: n 58 miljoonaan / kk (ts -14 milj/kk  eli jopa n -19%).

Keskihintojen laskua jo lähes koko kaupungissa

.
.

Kesäkuu 2015 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita – 6 kaupunginosassa ja samalla kun enää 2 kpl niitä nosti. Eniten ravisteli hintoja alaspäin Lasnamäe, Mustamäe ja Kesklinn myynnit bruttomääräisiä euroja katsottaessa.

Kauppamäärät kovassa alamäessä

Kauppamäärät (662 kpl) Tallinnassa 6/2015 kodeille laskivat rajusti nyt vrt 5/2015 tasoon (771 kpl) nähden. Kuukauden koko liikevaihdon arvo laski yli sadan vähentyneen kaupan myötä samalla n 72 milj. eurosta nyt n 58 milj. euroon (-19%) Tallinnan myydyille kodeille ja huoneistoille.

 

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

  1. Kesklinn, 137 kpl
  2. Pohja-Tallinn, 125 kpl
  3. Lasnamäe, 121 kpl
  4. Mustamäe, 97 kpl
  5. Haabersti, 82 kpl
Kuukausi palautti keskustan alueen tyypilliseen johtoonsa, mutta vain hivenen jos sitä vertaa kaupungin kaikkein halvimpiin neliöihin Lasnamäellä. Jo 2. kuukautta yllättävän vahvana on myyntiä poikinut lisää myös Haaberstin kaupunginosa.

Asuntojen kauppamäärä ja keskihinta siis laskivat samaan aikaan kun myynti käytännössä sakkasi. Kesklinn osoitti jälleen tukevansa koko kaupungin trendiä alentaen yhä toteutumiensa keskihintaa 4. kk peräkkäin ja lisäten samalla kauppojensa määriä tuntuvasti.

Suurimmat menettäjät markkinoilla

Liikevaihdon nettosupistuksesta (n -14 M€/kk) edelliseen kuukauteen vastasivat pääosin Tallinnassa:

  1. Lasnamäe (-5,7 M€/kk ts 12,6 -> 6,9 milj. euroon)
  2. Mustamäe (-3,7 M€/kk ts 9,6 -> 5,9 milj. euroon)
Myynnin laskua poikivat siis eniten yleensä ne pääkaupungin halvimmat & vahvimmat kaupunginosat, jota voi pitää pikku yllätyksenä nykytilannetta peilaten.
.
Myyntiodotukset: 7/2015
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 7/2014 viime vuonna) kohdistuvat: Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe ja Pohja-Tallinn kaupunginosiin – juuri tässä järjestyksessä.
.
Edellisen kuukauden vastaava ennusteemme päättyneelle 6/2015 ei vastannut markkinoiden käytöstä: koettu myynnin romahdus iskikin eniten pääkaupungin halvimpiin alueisiin ja neliöihin, joka on poikkeuksellista kun eletään keskihintojaan laskevilla markkinoilla. Suurimmasta yllätyksestä vastasi Kesklinn, joka oli valmis nyt tinkimään m2-hintojaan alemmas odotettuakin nopeammin kauppojensa vuoksi.
.