Asuntojen viikkokatsaus (8.6.): kiinnostus yltyi halvempiin alueisiin


HINTABAROMETRI

Kotiselaimen hintabarometrin perusteella Tallinnan asuntotarjousten viime viikko nosti keskihinnoittelua myyjillä: 1747 €/m2. Tarjousten alueellisia nostoja esiintyi eniten Kesklinn (+18 €/m2 ), Pirita (+12 €/m2 ), Lasnamae (+4 €/m2 ), Mustamae (+3 €/m2 ) alueilla. Tarjoushintojen laskuja kokivat Kristiine (-11 €/m2 ), Pohja-Tallinn (-2 €/m2 ), Nomme (-1 €/m2 ). Kesklinn asuinalueen tarjousten hinta viikossa nousi 2318 €/m2 tasoille. Käytännössä Lasnamäen m2-hinnoittelu kallistui nyt takaisin sen kaikkien aikojen korkeimmille tasoilleen sitten maan kiinteistölaman v2009 kesän jälkeen.

Koko kaupungin suhteellisesti kaikkein kalleimpia neliötarjouksia hinnoiteltiin Nommen alueella: 1660 €/m2 (ts sen ALE-% viikolta oli asuinalueista suurin m2-hinnasta eli >20 % vrt sen myynnin aiempiin toteutumiin viime kuukausilta).
Suuri osa Pohja-Tallinnan uusista tarjousista avautui markkinoille < nykyisen keskihinnan.

Pääkaupungin sen kahdeksan kaupunginosan myyjien hinnoittelussa 4 kpl nosti niiden m2-hintoja omissa aluetarjouksissaan samalla kun 3 kpl laski niitä lievemmin.

MARKKINATUTKA

Kotiselaimen markkinatutka jakaa pelkästään muuttuneet tarjoukset 3 eri aliryhmään:

  • Uusiin ilmoituksiin
  • Hintapäivitettyihin
  • Uudelleen avattuihin

Tämä automatisoitu segmentointimme voi kertoa tarkemmin miten pääkaupungin eri osissa markkinatilanne kehittyi aivan tuoreimpina signaaleina ja poimia muuttuneet myyntikohteet erilleen sen kaikista tarjouksista.

Uudet myynti-ilmoitukset

Markkinatutkalta näkyy, että uudet ilmoitukset asunnoille nostivat tarjouksiaan aliryhmän keskihinnan ollessa: 1844 €/m2 (+176 €/m2).

  • Eniten muuttuivat ja vaikuttivat aliryhmässä alueet: Kesklinn, Mustamäe ja Pohja-Tallinn markkinatilanteen edelliseen viikkokatsaukseen nähden.
  • Merkittävää trendin vastaista hinnoittelun laskua esiintyi mm Kristiine ja Lasnamäe alueilla.

Lopputuloksena koko pääkaupungin 8 asuinalueen hinnoittelu nousi kokonaan uusien ilmoittajien hinnoittelun aliryhmässä kun sen  5 aluetta tuki hinnoittelun nostoja tarjouksiinsa ja 3 lieviä laskuja.

Voluumi ryhmässä nousi: 193 kpl uusia tarjouksia leivottiin viikossa Tallinnan asuntomarkkinoille. Merkittävimmät hintavaikuttajat markkinaan viikolla olivat Mustamäe ja Pohja-Tallinn.

Hintapäivitetyt

Myyjien hintapäivittäneissä asuntoilmoituksissa näkyi keskihintojen laskuja sen aliryhmän keskihinnan ollessa: 1577 €/m2 (-16 €/m2).

  • Suurimpana muutoksen kokivat: Haabersti, Kesklinn ja Pirita alueiden laskeneet tarjoukset.
  • Hinnoittelun nostoa näkyi mm Nomme ja Pohja-Tallinn kaupunginosissa selvimmin.

Kokonaisuutena kirjattiin koko kaupungin laskuja hinnoittelussa myyjillä 5 asuinalueella ja 3 nostoja. Aliryhmän tarjousten koko voluumi laski (271 kpl). Merkittävät hintavaikuttajat olivat: Nomme ja Pohja-Tallinn.

Uudelleen avatut

Uudelleen avatuissa ilmoituksissa asunnoille oli keskihinnoittelun nostoa koko ryhmän keskihinnan ollessa: 2064 €/m2 (+26 €/m2).

Tämä aliryhmä vaikutti sen koko määrillä eniten koko markkinaan kun seuraavilla alueilla kirjattiin > 250 kpl muutoksia: Kesklinn.

  • Koko markkinan keskihinta nousi mm Kesklinn, Pohja-Tallinn ja Kristiine alueiden vaikutuksesta.
  • Tätä kehitystä vastaan vaikuttivat Nomme ja Mustamäe niiden hinnoittelun laskuin.

Kaikista kaupungin alueista ryhmässä nyt 5 kpl nosti niiden hinnoittelua kun samalla 3 kpl laski niitä. Tarjousten määrät nousivat (482 kpl) ja niiden keskittyminen vaimeni keskustaa kohti (ts Kesklinn: 303 kpl / 63% ja Lasnamäe 76 kpl / 16%).

Suurin hinnoittelun nettovaikutus syntyi Kesklinn ja Pohja-Tallinn alueiden nousseiden tarjousten kautta.

Koko Tallinnan yhteenvetona viime markkinaviikolta voimme nähdä myyjien nostoa keskihinnoissa mitä tukivat hintapäivitetyt ja uudelleen avatut sekä asuinalueina Pohja-Tallinn eniten sen eri hinnoittelun vertailuryhmissään. Pääkaupungin alimmilla aluetarjouksillaan pyrkivät myyjät tehokkaimmin myyntiin Kristiine (ts 11 kpl  edullisempaa kodin tarjousta sen uusien kodin tarjousten ryhmässä) asuinalueella.
Kaupunginosien kaikki keskihinnat ja keskeiset tunnuslukujen graafit (hinnoittelu ryhmittäin, m2-vuosihinnat, asuntokoot, materiaalit, jne) ovat esillä aina automaattisesti myös hintabarometrimme kartalla.

KOTISELAIN

Vertailutiedot pohjautuvat markkinoiden julkisiin online myynti-ilmoituksiin 1 viikolta Tallinnasta, missä:

 HINTABAROMETRI esittää koko tarjouskantaa viime viikolta.

 MARKKINATUTKA poimii esiin vain sen muuttuneet ilmoitukset.

Markkinatiedot päivittyvät maanantaisin, josta viikkokatsauksemme kootaan aina tiistaisin.

Markkinatutkan avulla voit syventää tarjousten edullisuuden selvitystä ja suojautua tuhansien eurojen mahdolliselta virheiltä ostajana tilaamalla sen lisäarvopalveluna käyttöösi jäsen- ja asiakaspalvelustamme.

Tarjoamme yritystilaajille usean käyttäjän tilatessa myös ryhmäalennuksia.