Maaliskuu: asuntokaupat vilkastuivat selvästiPint -indeksi nousi maaliskuussa +4,2%, jolloin 17 Viron suurimmassa kaupungissa myyntitapahtumien painotettu keskimääräinen hinta oli 751,9 euroa / m2. Helmikuussa oli aiempi hinta n 721,7 euroa / m2. Indeksiä laskee ja ylläpitää kiinteistövälittäjä Pindi Kinnisvara (10223416) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . .

Kun helmikuussa tehtiin kaupungeissa 627 asuntokauppaa, niin maaliskuu piristyi tasolle 743 kpl transaktioita. Huhti-toukokuussa on odotettavissa entistä suurempaa markkinoiden elpymistä, koska ostohalu vielä kasvaa keväisin, arvelee kiinteistöfirman oma johtaja ja analyytikko Peep Sooman.

Paremmin kaupaksi käyvät aina remontoidut ja uustuotanto. Kova kilpailu on kuitenkin edelleen elementtitalojen asuntojen myyjien kesken markkinoilla. Nyt tyypillinen ostaja on se ylemmän tai keskitulotason kuluttaja. Joten huonompilaatuisten kohteen myyntityö on haastavaa jos ja kun ainoa valtti tarjouksessa on alhainen hinta, jatkaa  Sooman.

Suuret liikepankit ovat nyt myös aloittaneet aggressiiviset uudet asuntolainakampanjansa ja ne tekevät isomman asuntolainan mahdolliseksi mainitulle kohderyhmälle.Varmasti tälläkin on joitakin vaikutuksia ollut myös kasvaneeseen kauppojen kokonaismäärään.

Maaliskuussa kuluttajien luottamusta indikaattori nousi myös jälleen tasolle -1. Positiivinen tämä indikaattori oli viimeksi maassa vain asuntobuumin aikoina.

Keskimääräistä palkkaa hankkiva tallinnalainen voi nykyisillä rahoitusehdoilla hankkia itselleen keskimääräistä asuntoa enintään n 77 m2. Muistutettakoon, että buumin huipulla v2007 sen alussa rajoittui keskimääräinen ostokyky suurissa kaupungeissa noin 30 m2:een.

Soomannin viime kuun laskelmissa on nyt otettu huomioon alueiden keskimääräiset palkat, asuntohinnat / m2.

Tallinnassa asuntojen hinnat nousivat helmikuuhun vrt n. yhdellä prosenttiyksiköllä ja keskimääräiseksi hinnaksi muodostui 887,3 euroa / m2. Vuoden 2009 heinäkuuhun verrattuna hinnat ovat nyt nousseet +26,3% pääkaupungissa. Maaliskuussa tehtiin Tallinnassa 480 kauppaa ja helmikuussa 375 kpl.

Tartossa tehtiin maaliskuussa 73 kauppaa ja keskihinta oli 868,4 euroa / m2. Narvassa hinnat ovat viimeisen kuukauden aikana laskeneet -6% ja viime kuussa keskimäärin maksettiin nyt 276 euroa / m2. Pärnussa ovat asuntojen hinnat laskeneet myös kuukaudessa kauppahinta oli nyt keskimäärin 614,4 euroa / m2.

http://www.e24.ee/?id=415433

Toim. Pindi kinnisvara:n tuottamat markkinakatsaukset ovat lähtökohtana usein isompien kiinteistövälittäjien arvonmäärityksessä paikallisesti. Kokonaiskuvaa ehkä vielä häiritsee se, että monien liikepankkien roskalainasalkut ovat edelleen merkittäviä riskejä ja se, ettei näiden ko roskalainatytäryhtiöt ole medialle kommentoineet juurikaan omien asuntosalkkujensa muutoksia. Positiivisia elpymissignaaleja paikallisessa taloudessa on nyt toki paljon.

Get Directions

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara

Leave a Reply