Asuntokaupat 4/2015: myynti veti yhä halvempien kotien imussa


Kotien asuntomarkkinat laskivat keskihinnoiltaan huhtikuussa 4/2015 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa. Isommat laskut koettiin: Pohja-Tallinn (-7%), Kristiine (-3%) ja Kesklinn (-2%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Pohja-Tallinn laski siis sen m2-hinnoissa kaupungissa eniten. Kallistuvien puolella kuun aikana olivat eniten mm Mustamäe (+15%) ja Nomme (+13%) niiden omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena siis Tallinnan m2-hinnat laskivat hivenen kahden suuren alueen painosta samalla kun myös liikevaihto nousi koko myynnille: n 70 miljoonaan / kk (ts +6 milj/kk  eli n +9%).

Keskihintojen laskua 2 alueen johdolla

.
.

Huhtikuu 2015 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita 5 kaupunginosassa ja samalla kun 3 kpl niitä nosti. Kaupallisesti tärkeimmät kaupungin alueet olivat hyvin lähellä  tasapainoa muutoksissaan (= Kesklinn, Pohja-Tallinn, Mustamäe & Lasnamäe), mutta aivan hiuksen hienossa laskussa.

Kauppamäärät yhä nousuun

Kauppamäärät (789 kpl) Tallinnassa 4/2015 kodeille piristyivät yhä lisää nyt vrt 3/2015 tasoon (717 kpl). Kuukauden koko liikevaihdon arvo nousi samalla n 64 milj. eurosta nyt n 70 milj. euroon (+9%) Tallinnan kaikille sen myydyille huoneistoille.

 

Kauppamääriä ja myyntiä poikivat eniten 4 eri  Tallinnan suurta asuinaluetta seuraavasti:

  1. Lasnamäe
  2. Kesklinn
  3. Mustamäe
  4. Pohja-Tallinn
Listasta kannattaa huomata, että kärkeen on noussut Tallinnan perinteisesti halvin alue hyvin pitkästä aikaa: ostajat ovat alkaneet etsiä nyt yhä halvempia neliöitä.

Asuntojen myynti nousi samalla kun hinta vajosi.  Tehokkaimpana mittarina markkinoilla toimiva Kesklinn osoitti tämän myös hyvin selkeästi.

Lisää myyntiä yhä halvempien johdolla

Liikevaihdon kasvusta (n +6 M€/kk) edelliseen kuukauteen vastasivat pääosin Tallinnassa:

  1. Mustamäe (+5,3 M€/kk)
  2. Lasnamäe (+1 M€/kk)
  3. Pohja-Tallinn (+0,9 M€/kk)
Myynnin kasvua poikivat eniten 2 kaupungin suurta & hinnoiltaan halvinta asuinaluetta.
Myyntiodotukset: 5/2015
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 6/2014 viime vuonna) kohdistuvat: Lasnamäe, Pohja-Tallinn, Kesklinn ja Mustamäe kaupunginosiin.

Odotukset ovat:

  1. Lasnamäen odotukset marginaaleissa ovat pysyneet tasaisina viime viikoilta, mikä voi vahvistaa sen myyntiä jatkossakin.
  2. Kesklinn alueen marginaalit nousivat viime kuukaudessa. Tämän ilmapiirin jatkuminen voi hillitä sen myyntiä jatkossakin.
  3. Pohja-Tallinn alueen marginaalit ovat olleet viime viikoilla tasaisina ostajiin nähden, mikä voi hillitä sen myyntiä.
  4. Mustamäen marginaalit ovat nousseet hieman viime viikkoina, joka voi osaltaan rajoittaa alueen myyntiä jatkossa.

Edellisen kuukauden vastaava ennusteemme 4/2015 ei vastannut markkinoiden käytöstä, koska kotien ostot kääntyivätkin nyt kohti yhä halvempia alueita.