Asuntohintojen nousu huikeinta Pohja-Tallinnassa ja keskustassa


Viime aikojen uustuotannon tarjousten hintanoste on vain koko asuntokakun vain se viimeinen kuorrutus: hintaralli alkoi paikallisesti kiihtyä täällä jo n. 2013 aikana Tallinnassa. Rajuinta noste on ollut erityisesti kahdella alueella: Pohja-Tallinnassa ja Kesklinn:ssa selviää kotiselaimelle kerätyistä yksityiskohtaisista aivan viimeisistä kauppatiedoista myöskin.

Tarjousten hintojen kiihdytys on ollut melko samaa luokkaa näillä 2 johtavalla kaupungionosan alueella Tallinnassa.

Oheinen kuva summaa keskihintojen kehitystä asuinalueittan aika hyvin Tallinnasta käsin katsoen.

Tallinnan asuntojen hintojen hurjaa rallia v.2013 - 2014

Neljästä Tallinnan tärkeimmästä kuvassa tässä  nyt juuuri esiin nostetusta alueesta on niiden trendin kehitys (ts nuo ohuet suorat viivat) kaikkein jyrkintä Pohja-Tallinnassa ja vähän loivempaa Kesklinn:ssa.

Faktaa markkinoista

  • Kuvasta näkee myös miten ylivoimaisesti paljon korkeammalla hinnoittelulla Kesklinn tarjoaa koteja vrt koko muun Tallinnan eri alueisiin. Myös Pirita hinnoittelee korkealle, mutta kaupallisesti oikeasti toteutuneen myynnin osalta on senkin liikevaihto melko olematonta koko Tallinnan (n 40-60 € milj/kk) kotien eri kaupoista
  • Lähtötasollaan v2013 Pohja-Tallinn oli markkinoilla suunnilleen Mustamäen kanssa tasoissa hinnoittelussa kun nyt viime kuukaudet ovat selvästi nostaneet sen aina yhä vaan yhä ylemmäs. Lasnamäe ja Mustamäe näyttävät melko samanlaisilta kallistumisen vauhdin osalta nykyään.
  • Keskusta elää siis aivan omaa tarinaansa sopivien kotien markkinoissaan sinulle tänään, joka ei kuvaa juurikaaan aivan todellisia hinnoittelujen tasoja Tallinnaan.

Mitä korkeammalle hinnoittelu Tallinnassa nousee myös sitä epätasaisemmaksi myyjien käsitys m2-hintojen osalta myös samalla täällä muuttuu: Kesklinn:n aluehan osoittaa juurikin sitä aivan jyrkintä huojuntaa viikosta toiseen vrt normaaliin pääkaupungin 6/8 eri alueen myyjien omien hintojen dynamiikkaan. Keskusta on siis se tarkin markkinan yleinen suunnan näyttäjä myyjille, mutta samalla myös spekulaatioiden se kaikkein vahvin suosikki.

Kaiken kaikkiaan on selvästi hintojen noste tippunut alle kaikkien tärkeimpien alueiden hintojen trendistä jo kaikilla Tallinnan johtavilla kaupunginosin nykyään ja kaikkein enitenvajonnut – parhaiten tunnelmia  juurikin johtavan – Kesklinn:n alueella näkyvimmin.