Asuntokaupat 3/2015: yllätyskasvua Tallinnan myynnissä


Kotien asuntomarkkinat nousivat keskihinnoiltaan maalistkuussa 3/2015 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa suurimpien alueiden vaikutuksesta. Isommat nostot koettiin: Kesklinn (+11%), Kristiine (+10%) ja Pohja-Tallinn (+6%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Kesklinn  nousi siis sen m2-hinnoissa kaupungissa eniten. Halventuvien puolella kuun aikana olivat eniten mm Pirita (-6%) ja Haabersti (-7%) niiden omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena siis Tallinnan hinnat m2-hinnat kääntyivät taas nousuun vuoden alun jälkeen suurimpien alueiden johdolla samalla kun myös liikevaihto nousi koko myynnille: n 64 miljoonaan / kk (ts +13 milj/kk  eli n +25%).

Keskihintojen nousua keskusalueiden johdolla

.
.

Maaliskuu 2015 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita jopa 6 kaupunginosassa ja samalla kun vain 2 kpl niitä laski niitä. Kaupallisesti tärkeimmistä kaupungin alueista myös kaikki nousivat ylemmäs (= Kesklinn, Pohja-Tallinn, Mustamäe & Lasnamäe).

Kauppamäärät myös nousuun

Kauppamäärät (717 kpl) Tallinnassa 3/2015 kodeille piristyivät lisää nyt vrt 2/2015 tasoon (691 kpl). Kuukauden koko liikevaihdon arvo nousi samalla n 51 milj. eurosta nyt n 64 milj. euroon (+25%) Tallinnan kaikille sen myydyille huoneistoille.

 

Kauppamääriä ja myyntiä poikivat eniten 5 eri  Tallinnan asuinaluetta seuraavasti:

  1. Kesklinn
  2. Kristiine
  3. Lasnamäe
  4. Mustamäe & Pohja-Tallinn
Kuukauden poikkeuksillisen vahva yllättäjä oli Kristiine noustessaan 2. myynnissä ja aivan Kesklinn:n kannoille. Myös Mustamäen vahvistuminen oli merkittävää pitkiin aikoihin.

Asuntojen markkinat kääntyivät nousuun vuoden alkuun nähden myyjille ja tehokkaimpana mittarina normaalistikin toimiva Kesklinn osoitti myös nousuja sekä keskihinnoissaan että kauppojen määrillään.

Kasvua keskustan johdolla

Liikevaihdon kasvusta (+21 M€/kk) edelliseen kuukauteen vastasivat pääosin Tallinnassa:

  1. Kristiine (+5,5 M€./kk)
  2. Kesklinn (+3,5 M€/kk)
  3. Lasnamäe (+0,4 M€/kk)
Kesklinn / keskusta nosti myyntiään ja kuvasi jälleen kerran tarkasti koko markkinan yleistunnelmia. Myynnin suurin kasvu tapahtui kuitenkin poikkeuksellisesti nyt Kristiine:n alueilla, joka vastasi yli puolesta koko kuukauden kasvusta.
Myyntiodotukset: 5/2015
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 3/2014 viime vuonna) kohdistuvat: Lasnamäe, Pohja-Tallinn, Kesklinn ja Mustamäe kaupunginosiin.

Odotukset ovat:

  1. Lasnamäen odotukset marginaaleissa ovat selvässä nousussa viime viikoilta, mikä voi rajoittaa sen myyntiä jatkossa hieman tuleville viikoille.
  2. Kesklinn alueen marginaalit laskivat samalla kun kauppojen lkm kasvoi kuukaudessa. Tämän ilmapiirin jatkuminen voi vahvistaa sen myyntiä jatkossakin.
  3. Pohja-Tallinn alueen marginaalit ovat olleet viime viikoilla laskeneet ostajiin nähden kauppahintojen nousun myötä, mikä voi vahvistaa sen myyntiä.
  4. Mustamäen marginaalit ovat pysyneet korkealla viime viikkoina, joka voi osaltaan rajoittaa sen alueen myyntiä.

Edellisen kuukauden ennusteemme toteutuivat 3/2015 kaikkien 4 kaupunginosien osalta.

Nyt Tallinnassa koettu kk-hintojen muutos oli kuitenkin yllätys edelliseen kk-katsauksen odotuksiin sen voimakkaalla myynnillä. Tämä  markkinamuutos on heijastunut viime viikkoina myöskin mm kotiselaimen kartalle näkyviin sen myyntitarjouksiin & -ennätyksiin. Muutoksen taustalla voi vaikuttaa EKP:n tuore päätös aloittaa laajamittainen setelirahoitus EU:ssa.