Asuntojen viikkokatsaus (9.3.): pientä joustoa ilmassa & myyjillä


HINTABAROMETRI

Kotiselaimen hintabarometrin perusteella Tallinnan asuntomarkkinoiden tarjousten viime viikko laski   keskihinnoittelua myyjillä neliöhinnan ollessa: 1745 €/m2. Tarjousten alueellisia laskuja esiintyi eniten  Kesklinn (-4 €/m2), Pirita (-24 €/m2) ja Pohja-Tallinn (-4 €/m2) alueilla. Tarjoushintojen nostoja kokivat  mm Lasnamäe (+5 €/m2) ja Nomme (+7 €/m2). Kesklinn alueen tarjousten hinta viikossa laski 2316 €/m2 tasoille. Uusia hinnoittelun ennätyksiä leivottiin yhä: Lasnamäe (1367 €/m2) alueilla kun myyjät jatkavat siellä nokitusta ylöspäin yhä.

Koko kaupungin suhteellisesti kalleimpia neliötarjouksia hinnoiteltiin Nommen alueella: 1651 €/m2 (ts  sen ALE-% viikolta oli asuinalueista suurin m2-hinnasta eli -25% vrt sen myynnin aiempiin toteutumiin viime kuukausilta).
Kesklinn eniten halventuneita tarjouksia löytyi nyt Kitsekülan pienalueelta (ts vihreät ympyrät alla)

 

Pääkaupungin sen kahdeksan kaupunginosan myyjien hinnoittelussa 6 kpl  laski niiden m2-hintoja omissa aluetarjouksissaan samalla kun 2 kpl nosti niitä.

MARKKINATUTKA

Kotiselaimen markkinatutka jakaa pelkästään muuttuneet tarjoukset 3 eri aliryhmään:

  • uusiin ilmoituksiin
  • hintapäivitettyihin
  • uudelleen avattuihin

Tämä automatisoitu segmentointimme voi kertoa tarkemmin miten pääkaupungin eri osissa markkinatilanne kehittyi aivan tuoreimpina signaaleina ja poimia muuttuneet myyntikohteet erilleen sen kaikista tarjouksista.

Uudet myynti-ilmoitukset

Markkinatutkalta näkyy, että viime viikolla uudet ilmoitukset asunnoille laskivat tarjouksiaan aliryhmän keskihinnan ollessa 1672 €/m2 (-191 €/m2).

  • Eniten muuttuivat ja vaikuttivat aliryhmässä alueet: Pohja-Tallinn, Pirita ja Kesklinn markkinatilanteen edelliseen viikkokatsaukseen nähden.
  • Merkittävää trendin vastaista hinnoittelun nostoa esiintyi mm Haabersti ja Mustamäe alueilla.

Lopputuloksena koko pääkaupungin 8 asuinalueen hinnoittelu laski kokonaan uusien ilmoittajien hinnoittelun aliryhmässä kun sen  6 aluetta tuki hinnoittelun laskuja tarjouksiinsa ja 2 lieviä nostoja.

Voluumi ryhmässä nousi: 184 kpl uusia tarjouksia leivottiin viikossa Tallinnan asuntomarkkinoille. Merkittävimmät hintavaikuttajat markkinaan viikolla olivat Kesklinn ja Pohja-Tallinn.

Hintapäivitetyt

Myyjien hintaansa päivittäneissä asuntoilmoituksissa näkyi keskihintojen laskua sen aliryhmän keskihinnan ollessa 1581 €/m2 (-30 €/m2).

  • Suurimpana muutoksen kokivat: Kesklinn, Nomme ja Pohja-Tallinn alueiden laskeneet tarjoukset.
  • Hinnoittelun nostoa näkyi mm Pirita ja Kristiine kaupunginosissa selvimmin.

Kokonaisuutena kirjattiin koko kaupungin laskua hinnoittelussa myyjillä 4 asuinalueella ja 4 nostoja. Aliryhmän tarjousten koko voluumi laski (212 kpl). Merkittävät hintavaikuttajat olivat: Kesklinn ja Pohja-Tallinn.

Uudelleen avatut

Uudelleen avatuissa ilmoituksissa asunnoille oli keskihinnoittelun nostoa viikon aikana koko ryhmän keskihinnan ollessa 2027 €/m2 (+21 €/m2).

Tämä aliryhmä vaikutti sen koko määrillä eniten koko markkinaan kun seuraavilla alueilla kirjattiin > 250 kpl muutoksia: Kesklinn.

  • Koko markkinan keskihinta nousi mm Nomme, Pohja-Tallinn ja Pirita alueiden vaikutuksesta.
  • Tätä kehitystä vastaan vaikuttivat Kesklinn ja Haabersti niiden hinnoittelun laskuin.

Kaikista kaupungin alueista ryhmässä nyt 3 kpl nosti niiden hinnoittelua kun samalla 5 kpl laski hiukan niitä. Tarjousten määrät laskivat (417 kpl) ja niiden keskittyminen voimistui keskustaan kohti (ts Kesklinn: 276 kpl / 66% ja Lasnamäe 48 kpl / 12%).

Suurin hinnoittelun nettovaikutus syntyi Nomme  ja Pirita alueiden kalliimpien tarjousten kautta.

Koko Tallinnan yhteenvetona viime markkinaviikolta voimme nähdä myyjien pientä laskua keskihinnoissa mitä tukivat uudet ja hintapäivitetyt sekä asuinaluein Kesklinn kaikissa sen vertailuryhmissään. Pääkaupungin alimmilla aluetarjouksillaan pyrkivät myyjät tehokkaimmin (ts pyyntö vs toteutumat viime kk:t) kaupantekoon Lasnamäen alueilla sekä erityisesti uusien tarjousten aliryhmässä Pohja-Tallinn (38 kpl  edullisempaa kodin tarjousta markkinatutkalla) asuinalueella.
Kaupunginosien kaikki keskihinnat ja keskeiset tunnuslukujen graafit (hinnoittelu ryhmittäin, m2-vuosihinnat, asuntokoot, materiaalit, jne) ovat esillä aina automaattisesti myös hintabarometrimme kartalla.

KOTISELAIN

Vertailutiedot pohjautuvat markkinoiden julkisiin online myynti-ilmoituksiin 1 viikolta Tallinnasta, missä:

 HINTABAROMETRI esittää koko tarjouskantaa viime viikolta.

 MARKKINATUTKA poimii esiin vain sen muuttuneet ilmoitukset.

Markkinatiedot päivittyvät maanantaisin, josta viikkokatsauksemme kootaan aina tiistaisin.

Markkinatutkan avulla voit syventää tarjousten edullisuuden selvitystä ja suojautua tuhansien eurojen mahdolliselta virheiltä ostajana tilaamalla sen lisäarvopalveluna käyttöösi jäsen- ja asiakaspalvelustamme.

Tarjoamme yritystilaajille usean käyttäjän tilatessa myös ryhmäalennuksia.