Asuntokaupat 2/2015: isojen alueiden ALElla myynti nousuun


Kotien asuntomarkkinat laskivat yhä keskihinnoiltaan helmikuussa 2/2015 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa suurimpien alueiden vaikutuksesta. Isommat laskut koettiin: Kesklinn (-13,5%), Lasnamäe (-2%) ja Mustamäe (-2%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Kesklinn laski siis sen m2-hintojaan kaupungissa eniten. Kallistujien puolella kuun aikana olivat eniten mm Pirita (+14%), Kristiine (+14%) ja Haabersti (+10%) niiden omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena siis Tallinnan hinnat jatkoivat m2-hintojen laskua vuoden alun sävelin suurimpien alueiden johdolla samalla kun sen liikevaihto nousi selvästi koko myynnille: n 51 miljoonaan / kk (ts +10 milj/kk  eli n +25%).

Keskihintojen kk-laskussa 3/4 tärkeimmästä asuinalueesta

.
.

Helmikuu 2015 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita sen 3 suuressa kaupunginosassa ja samalla kun eli 5 kpl niitä yhä nosti. Kaupallisesti tärkeimmistä kaupungin alueista siis 3/4  kpl laski niitä (= Kesklinn, Mustamäe & Lasnamäe) ja vain 1 kpl nosti hintojaan kuukauden aikana marginaalisesti (= Pohja-Tallinn).

Kauppamäärät nousuun & liikevaihto ylös ALE:lla

Kauppamäärät (619 kpl) Tallinnassa 2/2015 kodeille piristyivät selvästi nyt vrt 1/2015 tasoon (490 kpl). Kuukauden koko liikevaihdon arvo nousi samalla n 41 milj. eurosta nyt n 51 milj. euroon (+25%) Tallinnan kaikille sen myydyille huoneistoille eli kauppaa käytiin siis yhä useammilla, mutta halvemmilla kodeilla vrt 1/2015.

 

Kauppamääriä ja myyntiä poikivat eniten ne 4 perinteistä suurta Tallinnan asuinaluetta seuraavasti:

  1. Kesklinn
  2. Lasnamäe
  3. Pohja-Tallinn
  4. Mustamäe
 Kaksi ensimmäistä aluetta poikivat selvästi eniten kauppoja kaupungissa ja käytännössä tulivat maaliinsa yhtä vahvoilla kauppamäärillään.

Asuntojen markkinat jatkoivat odotuksiltaan halvemmilla hinnoilla vuoden 2014 lopun tunnelmiin nähden myyjille ja tehokkaimpana mittarina normaalistikin toimiva Kesklinn osoitti sen hyvin vahvasti myös omalla hintojen ALE:n kautta nousseella myyntimäärillä.

Kasvua halvemmilla hinnoilla & alueilla

Liikevaihdon kasvusta (+10 M€/kk) edelliseen kuukauteen vastasivat pääosin Tallinnassa:

  1. Lasnamäe (+2 M€./kk)
  2. Pohja-Tallinn (+1,9 M€/kk)
  3. Mustamäe (+1,5 M€/kk)
  4. Haabersti (+1,3 M€/kk)
  5. Pirita (+1,1 M€/kk)
  6. Kristiine (+1 M€/kk)
  7. Kesklinn (+0,3 M€/kk)
Kesklinn / keskusta ei juurikaan nostanut siis omaa myyntiään sen 21 M€/kk edelliseen kuukauteen 1/2015 nähden vaan – sen sijaan – kokosi tuloksensa alentaen toteutumien m2-hintojaan melko reilusti oman liikevaihtonsa eteen. Myynnin suurin kasvu tapahtui silmiin pistävästi myös Tallinnan kaikkein halvimmilla alueilla: Lasnamäe, Pohja-Tallinn & Mustamäe.
Myyntiodotukset: 3/2015
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 3/2014 viime vuonna) kohdistuvat: Kesklinn, Pohja-Tallinn ja Lasnamäe kaupunginosiin.

Odotukset ovat nyt:

  1. Lasnamäen odotukset marginaaleissa ovat pysyneet suunnilleen ennallaan, mikä voi auttaa myyntiä jatkossakin sen tuleville viikoille.
  2. Kesklinn alueen marginaalit nousivat hintojen joustaessa samalla kun kauppojen lkm kasvoi kuukaudessa. Tämän ilmapiirin jatkuminen voi vahvistaa sen myyntiä jatkossakin sopivasti.
  3. Pohja-Tallinn alueen marginaalit ovat olleet viime viikoilla selvästi nosteessa ostajiin nähden pyyntöjen kallistuessa lisää, mikä voi rajoittaa sen myyntiä.
  4. Mustamäen marginaalit ovat ennätyksellisen korkealla viime viikkoina, joka voi osaltaan laimentaa sen alueen myyntiä myös lisää.

Nyt Tallinnassa koettu kk-hintojen trendin muutos oli pieni yllätys edelliseen kk-katsaukseen peilaten: asuntojen lainaehtojen kiristäminen alkuvuodesta muutti hyvin nopeasti myyjien asennetta kaupantekoon ja elvytti kotien toteutunutta myyntiä tätä kautta nopeasti.