Asuntojen viikkokatsaus (23.2.): kuuma asuntohuuma jatkui & QE toimii


HINTABAROMETRI

Kotiselaimen hintabarometrin perusteella Tallinnan asuntomarkkinoiden tarjousten viime viikko nosti  keskihinnoittelua jälleen myyjillä neliöhinnan ollessa huipuissaan: 1746 €/m2. Tarjousten alueellisia nostoja esiintyi eniten  Kesklinn (+10 €/m2), Pirita (+47 €/m2) ja Pohja-Tallinn (+12 €/m2) alueilla. Tarjoushintojen laskuja kokivat  mm Mustamäe (-8 €/m2) ja Nõmme (-14 €/m2). Kesklinn alueen tarjousten hinta viikossa nousi 2342 €/m2 tasoille ja samalla uuteen ennätykseen sitten v2009 pohjan. Muitakin hinnoittelun ennätyksiä leivottiin taas Pohja-Tallinn (1650 €/m2) alueella kun myyjät jatkavat rohkeaa nokitusta ylöspäin sen trendissä.

Koko kaupungin suhteellisesti kalleimpia neliötarjouksia hinnoiteltiin tällä kertaa Piritan alueella: 2192 €/m2 (ts  sen ALE-% oli asuinalueista suurin eli -24% vrt sen myynnin aiempiin toteutumiin viime kuukausilta).
Pohja-Tallinnan punahehku kallistui ennätykseen +2 kpl uudistuotannon lisätalon tuella

 

Pääkaupungin sen kahdeksan kaupunginosan myyjien hinnoittelussa 3 kpl  nosti niiden m2-hintoja omissa aluetarjouksissaan samalla kun 5 kpl laski laimeammin.

MARKKINATUTKA

Kotiselaimen markkinatutka jakaa pelkästään muuttuneet tarjoukset 3 eri aliryhmään:

  • uusiin ilmoituksiin
  • hintapäivitettyihin
  • uudelleen avattuihin

Tämä automatisoitu segmentointimme voi kertoa tarkemmin miten pääkaupungin eri osissa markkinatilanne kehittyi aivan tuoreimpina signaaleina ja poimia muuttuneet myyntikohteet erilleen sen kaikista tarjouksista.

Uudet myynti-ilmoitukset

Markkinatutkalta näkyy, että viime viikolla uudet ilmoitukset asunnoille nostivat tarjouksiaan aliryhmän keskihinnan ollessa 1709 €/m2 (+47 €/m2).

  • Eniten muuttuivat ja vaikuttivat aliryhmässä alueet: Lasnamäe, Nomme ja Kesklinn markkinatilanteen edelliseen viikkokatsaukseen nähden.
  • Merkittävää trendin vastaista hinnoittelun laskua esiintyi mm Haabersti ja Kristiine alueilla.

Lopputuloksena koko pääkaupungin 8 asuinalueen hinnoittelu nousi kokonaan uusien ilmoittajien hinnoittelun aliryhmässä kun sen  6 aluetta tuki hinnoittelun nostoja tarjouksiinsa ja 3 lieviä laskuja.

Voluumi ryhmässä laski: 182 kpl uusia tarjouksia leivottiin viikossa Tallinnan asuntomarkkinoille. Merkittävimmät hintavaikuttajat markkinaan viikolla olivat Kesklinn ja Lasnamäe.

Hintapäivitetyt

Myyjien hintaansa päivittäneissä asuntoilmoituksissa näkyi keskihintojen laskua sen aliryhmän keskihinnan ollessa 1599 €/m2 (-71 €/m2).

  • Suurimpana muutoksen kokivat: Kesklinn, Pirita ja Pohja-Tallinn alueiden laskeneet tarjoukset.
  • Hinnoittelun nousua näkyi mm Haabersti ja Lasnamäe kaupunginosissa selvimmin.

Kokonaisuutena kirjattiin koko kaupungin laskua hinnoittelussa myyjillä 6 asuinalueella ja 3 nousuja. Aliryhmän tarjousten koko voluumi laski (210kpl). Merkittävät hintavaikuttajat olivat: Kesklinn ja Pohja-Tallinn.

Uudelleen avatut

Uudelleen avatuissa ilmoituksissa asunnoille oli keskihinnoittelun laskua viikon aikana koko ryhmän keskihinnan ollessa 2052 €/m2 (-20 €/m2).

Tämä aliryhmä vaikutti sen koko määrillä eniten koko markkinaan kun seuraavilla alueilla kirjattiin > 250 kpl muutoksia: Kesklinn.

  • Koko markkinan keskihinta laski mm Kesklinn, Pohja-Tallinn ja Lasnamäe alueiden vaikutuksesta.
  • Tätä kehitystä vastaan vaikuttivat Pirita ja Nomme niiden hinnoittelun nostoin.

Kaikista kaupungin alueista ryhmässä nyt 5 kpl laski niiden hinnoittelua kun samalla 3 kpl nosti niitä. Tarjousten määrät laskivat  (434 kpl) ja niiden keskittyminen kiihtyi keskustaan nähden (ts Kesklinn: 263 kpl / 60% ja Lasnamäe 53 kpl / 12%).

Suurin hinnoittelun nettovaikutus syntyi Kesklinn  ja Lasnamäe  alueiden halvempien tarjousten kautta.

Koko Tallinnan yhteenvetona viime markkinaviikolta voimme nähdä myyjien nostoja keskihinnoissa mitä tukivat kaikki eritellyt ryhmät sekä asuinaluein Pirita lähes kaikissa sen vertailuryhmissään. Pääkaupungin alimmilla aluetarjouksillaan pyrkivät myyjät tehokkaimmin (ts pyyntö vs toteutumat viime kk:t) kaupantekoon Pohja-Tallinn alueilla sekä erityisesti uusien tarjousten aliryhmässä Pohja-Tallinn (38 kpl  edullisempaa kodin tarjousta markkinatutkalla) asuinalueella.
Kaupunginosien kaikki keskihinnat ja keskeiset tunnuslukujen graafit (hinnoittelu ryhmittäin, m2-vuosihinnat, asuntokoot, materiaalit, jne) ovat esillä aina automaattisesti myös hintabarometrimme kartalla.

KOTISELAIN

Vertailutiedot pohjautuvat markkinoiden julkisiin online myynti-ilmoituksiin 1 viikolta Tallinnasta, missä:

 HINTABAROMETRI esittää koko tarjouskantaa viime viikolta.

 MARKKINATUTKA poimii esiin vain sen muuttuneet ilmoitukset.

Markkinatiedot päivittyvät maanantaisin, josta viikkokatsauksemme kootaan aina tiistaisin.

Markkinatutkan avulla voit syventää tarjousten edullisuuden selvitystä ja suojautua tuhansien eurojen mahdolliselta virheiltä ostajana tilaamalla sen lisäarvopalveluna käyttöösi jäsen- ja asiakaspalvelustamme.

Tarjoamme yritystilaajille usean käyttäjän tilatessa myös ryhmäalennuksia.