Asuntojen viikkokatsaus (16.2.): hintaralli starttasi uudelleen

HINTABAROMETRI

Kotiselaimen hintabarometrin perusteella Tallinnan asuntomarkkinoiden tarjousten viime viikko nosti  keskihinnoittelua jälleen myyjillä neliöhinnan ollessa nyt: 1741 €/m2. Tarjousten alueellisia nostoja esiintyi eniten  Kesklinn (+43 €/m2), Lasnamäe (+8 €/m2) ja Pohja-Tallinn (+31 €/m2) alueilla. Tarjoushintojen laskuja kokivat  mm Pirita (-50 €/m2) ja Nõmme (-65 €/m2). Kesklinn alueen tarjousten hinta viikossa nousi 2332 €/m2 tasoille ja lähelle sen ennätyksiään. Uusia hinnoittelun ennätyksiä leivottiin taas Pohja-Tallinn (1638 €/m2) alueella kun myyjät jatkavat rohkeaa nokitusta ylöspäin sen trendissä.

Koko kaupungin suhteellisesti kalleimpia neliötarjouksia hinnoiteltiin tällä kertaa Piritan alueella: 2145 €/m2 (ts  sen ALE-% oli asuinalueista suurin eli -23% vrt sen myynnin aiempiin toteutumiin viime kuukausilta).
Pohja-Tallinnan jo punahehkuvaa hinnoittelua & -ennätystä tukivat uustuotantokodit

 

Pääkaupungin sen kahdeksan kaupunginosan myyjien hinnoittelussa 3 kpl  nosti niiden m2-hintoja omissa aluetarjouksissaan samalla kun 5 kpl laski laimeammin.

MARKKINATUTKA

Kotiselaimen markkinatutka jakaa pelkästään muuttuneet tarjoukset 3 eri aliryhmään:

  • uusiin ilmoituksiin
  • hintapäivitettyihin
  • uudelleen avattuihin

Tämä automatisoitu segmentointimme voi kertoa tarkemmin miten pääkaupungin eri osissa markkinatilanne kehittyi aivan tuoreimpina signaaleina ja poimia muuttuneet myyntikohteet erilleen sen kaikista tarjouksista.

Uudet myynti-ilmoitukset

Markkinatutkalta näkyy, että viime viikolla uudet ilmoitukset asunnoille nostivat tarjouksiaan aliryhmän keskihinnan ollessa 1709 €/m2 (+47 €/m2).

  • Eniten muuttuivat ja vaikuttivat aliryhmässä alueet: Pohja-Tallinn ja Kesklinn markkinatilanteen edelliseen viikkokatsaukseen nähden.
  • Merkittävää trendin vastaista hinnoittelun laskua esiintyi mm Pirita ja Mustamäe alueilla.

Lopputuloksena koko pääkaupungin 8 asuinalueen hinnoittelu nousi kokonaan uusien ilmoittajien hinnoittelun aliryhmässä kun sen  3 aluetta tuki hinnoittelun nostoja tarjouksiinsa ja 5 lieviä laskuja.

Voluumi ryhmässä nousi: 194 kpl uusia tarjouksia leivottiin viikossa Tallinnan asuntomarkkinoille. Merkittävimmät hintavaikuttajat markkinaan viikolla olivat Kesklinn ja Pohja-Tallinn.

Hintapäivitetyt

Myyjien hintaansa päivittäneissä asuntoilmoituksissa näkyi keskihintojen nostoa sen aliryhmän keskihinnan ollessa 1670 €/m2 (+83 €/m2).

  • Suurimpana muutoksen kokivat: Kesklinn ja Pohja-Tallinn alueiden nousseet tarjoukset.
  • Hinnoittelun laskua näkyi mm Haabersti ja Lasnamäe kaupunginosissa selvimmin.

Kokonaisuutena kirjattiin koko kaupungin nostoa hinnoittelussa myyjillä 6 asuinalueella ja 2 nousuja. Aliryhmän tarjousten koko voluumi nousi (228 kpl). Merkittävät hintavaikuttajat olivat: Kesklinn ja Pohja-Tallinn.

Uudelleen avatut

Uudelleen avatuissa ilmoituksissa asunnoille oli keskihinnoittelun nostoa viikon aikana koko ryhmän keskihinnan ollessa 2073 €/m2 (+122 €/m2).

Tämä aliryhmä vaikutti sen koko määrillä eniten koko markkinaan kun seuraavilla alueilla kirjattiin n 300 kpl muutoksia: Kesklinn.

  • Koko markkinan keskihinta nousi mm Kesklinn, Pohja-Tallinn ja Lasnamäe alueiden vaikutuksesta.
  • Tätä kehitystä vastaan vaikuttivat Pirita ja Mustamäe niiden hinnoittelun laskuin.

Kaikista kaupungin alueista ryhmässä nyt 5 kpl nosti niiden hinnoittelua kun samalla 3 kpl laski niitä. Tarjousten määrät laskivat  (505 kpl) ja niiden keskittyminen jatkui keskustaan nähden (ts Kesklinn: 303 kpl / 60% ja Lasnamäe 83 kpl / 16%).

Suurin hinnoittelun nettovaikutus syntyi Kesklinn  ja Pohja-Tallinn  alueiden kallistuneiden tarjousten kautta.

Koko Tallinnan yhteenvetona viime markkinaviikolta voimme nähdä myyjien nostoja keskihinnoissa mitä tukivat kaikki eritellyt ryhmät sekä asuinaluein Kesklinn ja Pohja-Tallinn kaikissa vertailuryhmissään. Pääkaupungin alimmilla aluetarjouksillaan pyrkivät myyjät tehokkaimmin (ts pyyntö vs toteutumat viime kk:t) kaupantekoon Pohja-Tallinn alueilla sekä erityisesti uusien tarjousten aliryhmässä Nõmme (9 kpl  edullisempaa kodin tarjousta markkinatutkalla) asuinalueella.
Kaupunginosien kaikki keskihinnat ja keskeiset tunnuslukujen graafit (hinnoittelu ryhmittäin, m2-vuosihinnat, asuntokoot, materiaalit, jne) ovat esillä aina automaattisesti myös hintabarometrimme kartalla.

KOTISELAIN

Vertailutiedot pohjautuvat markkinoiden julkisiin online myynti-ilmoituksiin 1 viikolta Tallinnasta, missä:

 HINTABAROMETRI esittää koko tarjouskantaa viime viikolta.

 MARKKINATUTKA poimii esiin vain sen muuttuneet ilmoitukset.

Markkinatiedot päivittyvät maanantaisin, josta viikkokatsauksemme kootaan aina tiistaisin.

Markkinatutkan avulla voit syventää tarjousten edullisuuden selvitystä ja suojautua tuhansien eurojen mahdolliselta virheiltä ostajana tilaamalla sen lisäarvopalveluna käyttöösi jäsen- ja asiakaspalvelustamme.

Tarjoamme yritystilaajille usean käyttäjän tilatessa myös ryhmäalennuksia.

 

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara