Asuntojen viikkokatsaus (2.2.): hinnoittelunoste jatkui jo 10. viikkoa

HINTABAROMETRI

Kotiselaimen hintabarometrin perusteella Tallinnan asuntomarkkinoiden tarjousten viime viikko nosti  keskihinnoittelua yhä myyjillä sen uuteen ennätykseensä neliöhinnan ollessa nyt: 1742 €/m2. Tarjousten alueellisia nostoja esiintyi eniten  Mustamäe (+30€/m2), Haabersti (+14€/m2) ja Pohja-Tallinn (+9€/m2) alueilla. Tarjoushintojen laskua kokivat  vain Pirita (-10€/m2) ja Nõmme (-1€/m2). Kesklinn alueen tarjousten hinta viikossa nousi 2340 €/m2 tasoille ja se myös teki samalla taas uuden tarjousten ennätyksensä sitten v2009 kiinteistölaman. Uusia hinnoittelun ennätyksiään loivat kaikkiaan jopa 4/8 Tallinnan asuinalueista (ts Kesklinn, Pohja-Tallinn, Kristiine ja Haabersti) nyt trendissä, joka jatkuu jo n 10. viikkoa peräkkäin pääkaupungille.

Koko kaupungin suhteellisesti kalleimpia neliötarjouksia hinnoiteltiin tällä kertaa Piritan alueella: 2170 €/m2 (ts  sen ALE-% oli asuinalueista suurin eli -24% vrt sen myynnin aiempiin toteutumiin viime kuukausilta).
Haaberstin hinnoitteluennätykset keskittyivät uustuotantoon ja sen luksusalueille

 

Pääkaupungin sen kahdeksan kaupunginosan myyjien hinnoittelussa 6 kpl  nosti niiden m2-hintoja omissa aluetarjouksissaan samalla kun 2 kpl laski tarjouksiaan. Myyjät nostajat hintojaan ilmeisimmin vielä helmikuun ajan ennakoiden vuoden KV-seminaaria välittäjien toimesta.

MARKKINATUTKA

Kotiselaimen markkinatutka jakaa pelkästään muuttuneet tarjoukset 3 eri aliryhmään:

  • uusiin ilmoituksiin
  • hintapäivitettyihin
  • uudelleen avattuihin

Tämä automatisoitu segmentointimme voi kertoa tarkemmin miten pääkaupungin eri osissa markkinatilanne kehittyi aivan tuoreimpina signaaleina ja poimia muuttuneet myyntikohteet erilleen sen kaikista tarjouksista.

Uudet myynti-ilmoitukset

Markkinatutkalta näkyy, että viime viikolla uudet ilmoitukset asunnoille nostivat tarjouksiaan aliryhmän keskihinnan ollessa 1685 €/m2 (+44 €/m2).

  • Eniten muuttuivat ja vaikuttivat aliryhmässä alueet: Mustamäe, Lasnamäe ja Haabersti markkinatilanteen edelliseen viikkokatsaukseen nähden.
  • Merkittävää trendin vastaista hinnoittelun laskua esiintyi mm Kristiine ja Kesklinn alueilla.

Lopputuloksena koko pääkaupungin 8 asuinalueen hinnoittelu nousi kokonaan uusien ilmoittajien hinnoittelun aliryhmässä kun sen  4 aluetta tuki hinnoittelun nostoja tarjouksiinsa ja 4 lieviä laskuja.

Voluumi ryhmässä nousi: 188 kpl uusia tarjouksia leivottiin viikossa Tallinnan asuntomarkkinoille. Merkittävimmät hintavaikuttajat markkinaan viikolla olivat Lasnamäe ja Mustamäe.

Hintapäivitetyt

Myyjien hintaansa päivittäneissä asuntoilmoituksissa näkyi keskihintojen laskua sen aliryhmän keskihinnan ollessa 1592 €/m2 (-5 €/m2).

  • Suurimpana muutoksen kokivat: Pohja-Tallinn ja Pirita alueiden laskeneet tarjoukset.
  • Hinnoittelun nostoa näkyi mm Kesklinn jaMustamäe kaupunginosissa selvimmin.

Kokonaisuutena kirjattiin koko kaupungin laskua hinnoittelussa myyjillä 3 asuinalueella ja 5 nousua. Aliryhmän tarjousten koko voluumi nousi (239 kpl). Merkittävät hintavaikuttajat olivat: Pohja-Tallinn ja Pirita.

Uudelleen avatut

Uudelleen avatuissa ilmoituksissa asunnoille oli keskihinnoittelun laskua viikon aikana koko ryhmän keskihinnan ollessa 2016 €/m2 (-42 €/m2).

Tämä aliryhmä vaikutti sen koko määrillä eniten koko markkinaan kun seuraavilla alueilla kirjattiin n 300 kpl muutoksia: Kesklinn.

  • Koko markkinan keskihinta laski mm Kristiine, Pirita ja Lasnamäe alueiden vaikutuksesta.
  • Tätä kehitystä vastaan vaikuttivat mm Pohja-Tallinn ja Kesklinn niiden hinnoittelun nostoin.

Kaikista kaupungin alueista ryhmässä nyt 5 kpl laski niiden hinnoittelua kun samalla 3 kpl nosti niitä. Tarjousten määrät nousivat (495 kpl) ja niiden keskittyminen jatkui keskustaan (ts Kesklinn: 302 kpl / 61% ja Lasnamäe 90 kpl / 19%) kohti.

Suurin hinnoittelun nettovaikutus syntyi Kristiine ja Pirita alueiden halvempien tarjousten kautta.

Koko Tallinnan yhteenvetona viime markkinaviikolta voimme nähdä myyjien nostoa keskihinnoissa jo 10. viikkoa jatkuen mitä tukivat kaikki uudelleen avatut sekä asuinalueina Haabersti kaikissa sen vertailuryhmissään. Pääkaupungin alimmilla aluetarjouksillaan pyrkivät myyjät tehokkaimmin (ts pyyntö vs toteutumat viime kk:t) kaupantekoon Pohja-Tallinn alueilla sekä erityisesti uudelleen avattujen tarjousten aliryhmässä Pohja-Tallinnan (43 kpl  edullisempaa kodin tarjousta markkinatutkalla) asuinalueella.
Kaupunginosien kaikki keskihinnat ja keskeiset tunnuslukujen graafit (hinnoittelu ryhmittäin, m2-vuosihinnat, asuntokoot, materiaalit, jne) ovat esillä aina automaattisesti myös hintabarometrimme kartalla.

KOTISELAIN

Vertailutiedot pohjautuvat markkinoiden julkisiin online myynti-ilmoituksiin 1 viikolta Tallinnasta, missä:

 HINTABAROMETRI esittää koko tarjouskantaa viime viikolta.

 MARKKINATUTKA poimii esiin vain sen muuttuneet ilmoitukset.

Markkinatiedot päivittyvät maanantaisin, josta viikkokatsauksemme kootaan aina tiistaisin.

Markkinatutkan avulla voit syventää tarjousten edullisuuden selvitystä ja suojautua tuhansien eurojen mahdolliselta virheiltä ostajana tilaamalla sen lisäarvopalveluna käyttöösi jäsen- ja asiakaspalvelustamme.

Tarjoamme yritystilaajille usean käyttäjän tilatessa myös ryhmäalennuksia.

 

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara