Asuntokaupat 1/2015: myynti romahti hintapiikin iskusta rajusti


Kotien asuntomarkkinat laskivat nyt keskihinnoiltaan tammikuussa 1/2015 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa voimalla. Suurimmat nostot koettiin yhä: Kesklinn (+11%), Lasnamäe (+6%) ja Haabersti (+2%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Kesklinn nosti siis sen m2-hintojaan yhä vastavirtaan kaupungissa, mutta maksoi tästä käyvän hinnan sen toteutuneen myynnin vähentymisenä rajusti. Laskijoiden  puolella kuun aikana olivat eniten mm Nomme (-17%), Kristiine (-12%),  Pohja-Tallinn (-6%) ja Mustamäe (-3%) niiden omissa m2-hinnoissaan painaen koko markkinaa alemmas kaiken kaikkiaan. Kokonaisuutena siis Tallinnan hinnat kääntyivät m2-hintojen laskuun samalla kun sen liikevaihto myös notkahti reilusti koko myynnille: vain n 41 miljoonaan / kk (ts -22 milj/kk  eli n -33%). Keskuspankin ilmoitus kiristää lainaehtoja alkaen 1/2015 pisti myös heti jarrupolkimen päälle asuntomarkkinoihin kuten ennakoimme jo joulukuun katsauksessamme viimeksi.

Keskihintojen kk-laskussa mukana 5 aluetta

.
.

Tammikuu 2015 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita sen 5 eri kaupunginosassa ja samalla kun vähemmistö eli 3 kpl niitä vähän nosti. Kaupallisesti tärkeimmistä kaupungin alueista 2 kpl nosti niitä (= Kesklinn & Lasnamäe) ja 2 kpl laski hintojaan alemmas kuukauden aikana (= Mustamäe & Pohja-Tallinn).

Kauppamäärät & liikevaihto romahtivat

Kauppamäärät (490 kpl) Tallinnassa 1/2015 asunnoille romahtivat alimmilleen nyt vrt 12/2014 tasoon (705 kpl) ja koko pidempään lähihistoriaan kuukausittain. Kuukauden koko liikevaihdon arvo laski samalla tuhdisti n 63 milj. eurosta nyt n 41 milj. euroon Tallinnan kaikille sen myydyille huoneistoille.

 

Kauppamääriä ja myyntiä poikivat eniten ne 4 perinteistä suurta asuinaluetta seuraavasti:

  1. Lasnamäe
  2. Kesklinn
  3. Mustamäe
  4. Pohja-Tallinn
 Kaikki nämä asuinalueet heikentyivät nyt reilusti 12/2014 kk-myyntiin nähden samalla kuin Tallinnan kaikkein halvin kaupunginosa nousi myyntimäärien veturiksi.

Asuntojen markkinat kääntyivät täysin odotuksiltaan vastakkaisiksi verrattuna vuoden 2014 lopun tunnelmiin siis myyjille ja tehokkaimpana mittarina normaalisti toimiva Kesklinn osoitti sen hyvin myös omalla vaimenemisellaan sen kauppamäärissä.

Myyntiodotukset: 2/2015

Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 2/2014 viime vuonna) kohdistuvat: Pohja-Tallinn, Lasnamäe ja Kesklinn kaupunginosiin.

Odotukset ovat nyt:

  1. Lasnamäen odotukset marginaaleissa ovat laskeneet äskettäin, joka voi auttaa myyntiä jatkossakin sen tuleville viikoille.
  2. Kesklinn alueen marginaalit laskivat hintojen noustessa samalla kun kauppojen lkm romahti. Tämän ilmapiirin jatkuminen rajoittanee sen myyntiä jatkossakin tehokkaasti.
  3. Pohja-Tallinn alueen marginaalit nousivat selvästi ostajiin nähden pyyntöjen kallistuessa lisää, mikä voi hidastaa sen myyntejä yhä lisää.
  4. Mustamäen marginaalit ovat myös nousussa, joka voi taas osaltaan jarruttaa alueen myyntiä lisää myyjille.

Nyt Tallinnassa koettu kk-hintojen lasku oli melko odotuksiemme kaltainen: asuntojen lainaehtojen kiristäminen hillinnee tulevina kuukausina kotien myynnin kehitystä yhä enemmän samalla kun markkinat – hyvin hitaasti – alkavat oppia uutta dynamiikkaa kohti ostajien muuttuneita mahdollisuuksia rahoittaa ja tukea oman kodin hankintaa. Tallinnassa on muutoksiin kuuluu nykyään se, että myyjät diskonttaavat näitä odotukset näkyviin omiin tarjouksiinsa vasta n +6 kk sisällä muuttuneesta perustilanteesta katsoen.