Eesti energian lisäselvitykset

Sandor Liive
Viron media repii nyt päivä päivältä enemmän irti otsikoita ja yksityiskohtia Eesti Energian suunnitelluista sähkön siirtohinnankorotuksista julkisuuteen. Tänään perjantaina - pv nro 2. - on voitu lukea mm sen ylimpien johtajien viime vuoden palkankorotuksista ja kaavailtujen hinnankorotusten tuotosta firmalle verrattuna juuri äskettäin julkaistuun rohkeaan USAn tuotannon uuteen riskisijoitukseen.

Hallituksen pj:n palkka ylös v 2010 +10%

Hallituksen pj Sandor Liiven palkka oli viime vuonna 2 458 397 kruunua eli n 157 500 eur (13 100 eur / kk), joka on 202 182 kruunua  eli +9 prosenttia  enemmän kuin vuotta aiemmin.

Talousministeriön mukaan oli valtioyhtiön  johtokunnan jäsenistä edelleen eniten  korvausta saavan  Liiven perustulo viime vuonna 1 695 464 kruunua ja pomon bonuslisä sen päälle 762 933 kruunua.

Hinnankorotusten tuotot vastaavat suunnilleen koko USAn sijoitusseikkailua.

Nykyisen sähkön kulutuksen kohdalla johtaisi Eesti Energian tytäryhtiön OÜ Jaotusvõrk (11050857) kysytty hinnankorotus koko konsernille vuodessa noin +25 miljoonaa euroa lisärahaa. Laskelma on tehty olettaen, että Eesti Energia myy vuodessa noin 6,5 TWh siirtopalvelua.

Satttumalta juuri n 25 miljoonaa euroa on myös se kaupallisen riskin suuruus, jonka Eesti Energia on toteuttanut Yhdysvalloissa Ohion osavaltiossa ostetun palavan kiven kaivostoiminnasta.

Näin siis jos kilpailuvirasto hyväksyy firman hintaehdotukset.

Toim. Sähkömonopolin huippujohtajat ovat siirtymässä Suomen malliin mukaan aivan eri planeetalle tulojensa osalta kansan keskiluokkaan nähden: Tallinnan keskipalkka viime vuonna oli n 12500 eek eli 800 eur / kk. Asiantuntijoiden keskipalkat liikkuivat taasen noin 1800 - 2200 eek eli 1100 - 1400 eur / kk haitarissa. Tässä mediaympäristössä joutuu se tavallinen virolainen väistämättä miettimään miten vääriä valintoja on elämässään tehnyt jos/kun ei ole hakeutunut valtiomonopolien bonustyöntekijäksi.

http://www.e24.ee/?id=411936

http://www.e24.ee/?id=412218

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara

Leave a Reply