Asuntojen viikkokatsaus (19.1.): hinnoittelun ennätystehtailu jatkui


HINTABAROMETRI

Kotiselaimen hintabarometrin perusteella Tallinnan asuntomarkkinoiden tarjousten viime viikko nosti  keskihinnoittelua yhä myyjillä sen uuteen ennätykseensä neliöhinnan ollessa nyt: 1737 €/m2. Tarjousten alueellisia nostoja esiintyi eniten  Pirita (+25€/m2), Nomme (+17€/m2) ja Lasnamäe (+13€/m2) alueilla. Tarjoushintojen laskua kokivat  vain Kristiine (-7€/m2). Kesklinn alueen tarjousten hinta viikossa nousi 2329 €/m2 tasoille ja se myös teki samalla taas uuden tarjousten ennätyksensä sitten v2009 kiinteistölaman. Uusia hintojen ennätyksiään loivat kaikkiaan jopa 4/8 Tallinnan asuinalueista (ts Kesklinn, Mustamäe, Haabersti ja Lasnamäe) nyt trendissä, joka jatkuu n 8. viikkoa peräkkäin kaupungille.

Koko kaupungin suhteellisesti kalleimpia neliötarjouksia hinnoiteltiin tällä kertaa Piritan alueella: 2188 €/m2 (ts  sen ALE-% oli asuinalueista suurin eli -22% vrt sen myynnin aiempiin toteutumiin viime kuukausilta).
Lasnamäe veti koko Tallinnan tarjouskantaa uusiin ennätyksiin

 

Pääkaupungin sen kahdeksan kaupunginosan myyjien hinnoittelussa 6 kpl  nosti niiden m2-hintoja omissa aluetarjouksissaan samalla kun 2 kpl laski tarjouksiaan.

MARKKINATUTKA

Kotiselaimen markkinatutka jakaa pelkästään muuttuneet tarjoukset 3 eri aliryhmään:

  • uusiin ilmoituksiin
  • hintapäivitettyihin
  • uudelleen avattuihin

Tämä automatisoitu segmentointimme voi kertoa tarkemmin miten pääkaupungin eri osissa markkinatilanne kehittyi aivan tuoreimpina signaaleina ja poimia muuttuneet myyntikohteet erilleen sen kaikista tarjouksista.

Uudet myynti-ilmoitukset

Markkinatutkalta näkyy, että viime viikolla uudet ilmoitukset asunnoille nostivat tarjouksiaan aliryhmän keskihinnan ollessa 1722 €/m2 (+52 €/m2).

  • Eniten muuttuivat ja vaikuttivat aliryhmässä alueet: Pirita, Lasnamäe ja Pohja-Tallinn markkinatilanteen edelliseen viikkokatsaukseen nähden.
  • Merkittävää trendin vastaista hinnoittelun laskua esiintyi mm Haabersti ja Mustamäe alueilla.

Lopputuloksena koko pääkaupungin 8 asuinalueen hinnoittelu laski kokonaan uusien ilmoittajien hinnoittelun aliryhmässä kun sen  6 aluetta tuki hinnoittelun nostoja tarjouksiinsa ja 2 lieviä laskuja.

Voluumi ryhmässä nousi: 187 kpl uusia tarjouksia leivottiin viikossa Tallinnan asuntomarkkinoille. Merkittävimmät hintavaikuttajat markkinaan viikolla olivat Pohja-Tallinn ja Lasnamäe.

Hintapäivitetyt

Myyjien hintaansa päivittäneissä asuntoilmoituksissa näkyi keskihintojen nousua sen aliryhmän keskihinnan ollessa 1664 €/m2 (+20 €/m2).

  • Suurimpana muutoksen kokivat: Haabersti, Lasnamäe ja Kesklinn alueiden nousseet tarjoukset.
  • Hinnoittelun laskua näkyi mm Kristiine, Pirita ja Pohja-Tallinn kaupunginosissa selvimmin.

Kokonaisuutena kirjattiin koko kaupungin nousua hinnoittelussa myyjillä 5 asuinalueella ja 3 laskua. Aliryhmän tarjousten koko voluumi laski (185 kpl). Merkittävät hintavaikuttajat olivat: Haabersti ja Lasnamäe.

Uudelleen avatut

Uudelleen avatuissa ilmoituksissa asunnoille oli keskihinnoittelun nousua viikon aikana koko ryhmän keskihinnan ollessa 2035 €/m2 (+88 €/m2).

Tämä aliryhmä vaikutti sen koko määrillä eniten koko markkinaan kun seuraavilla alueilla kirjattiin n 300 kpl muutoksia: Kesklinn.

  • Koko markkinan keskihinta nousi mm Pohja-Tallinn, Lasnamäe ja Nomme alueiden vaikutuksesta.
  • Tätä kehitystä vastaan vaikuttivat mm Kesklinn, Pirita ja Haabersti niiden hinnoittelun laskuin.

Kaikista kaupungin alueista ryhmässä nyt 4 kpl laski niiden hinnoittelua kun samalla 4 kpl nosti niitä. Tarjousten määrät laskivat (459 kpl) ja niiden keskittyminen tiivistyi taas keskustaa (ts Kesklinn: 297 kpl / 65% ja Lasnamäe 56 kpl / 12%) kohti.

Suurin hinnoittelun nettovaikutus syntyi Lasnamäe ja Nomme kalliimpien tarjousten kautta.

Koko Tallinnan yhteenvetona viime markkinaviikolta voimme nähdä myyjien nostoa keskihinnoissa jo 7. viikkoa mitä tukivat kaikki aliryhmät sekä asuinalueina Lasnamäe ja Nõmme kaikissa vertailuryhmissään. Pääkaupungin alimmilla aluetarjouksillaan pyrkivät myyjät tehokkaimmin (ts pyyntö vs toteutumat viime kk:t) kaupantekoon Pohja-Tallinn alueilla sekä uudelleen avattujen tarjousten aliryhmässä Pirita (5 kpl  edullisempaa kodin tarjousta markkinatutkalla) tällä asuinalueella.
Kaupunginosien kaikki keskihinnat ja keskeiset tunnuslukujen graafit (hinnoittelu ryhmittäin, m2-vuosihinnat, asuntokoot, materiaalit, jne) ovat esillä aina automaattisesti myös hintabarometrimme kartalla.

KOTISELAIN

Vertailutiedot pohjautuvat markkinoiden julkisiin online myynti-ilmoituksiin 1 viikolta Tallinnasta, missä:

 HINTABAROMETRI esittää koko tarjouskantaa viime viikolta.

 MARKKINATUTKA poimii esiin vain sen muuttuneet ilmoitukset.

Markkinatiedot päivittyvät maanantaisin, josta viikkokatsauksemme kootaan aina tiistaisin.

Markkinatutkan avulla voit syventää tarjousten edullisuuden selvitystä ja suojautua tuhansien eurojen mahdolliselta virheiltä ostajana tilaamalla sen lisäarvopalveluna käyttöösi jäsen- ja asiakaspalvelustamme.

Tarjoamme yritystilaajille usean käyttäjän tilatessa myös ryhmäalennuksia.