Ansip ei sulata Eesti energian korotussuunnitelmia

Tarmo Mere

PM Andrus Ansip on närkästynyt nyt äskettäin taas kilpailuvirastolle valtiollisen ja massiivisen Eesti Energian (11050857) suunnitelmasta nostaa sähkön siirtohintoja +13% tulevana kesänä. Syykin on selvä: ennen Viron vaaleja firma yritti samaa jo kertaalleen kunnes Ansip haukkui firman alhaiseksi Tallinnan Veden yksityistetyn pörssifirman ahneeksi seuraajaksi ja uhkasi lopettaa ehdokkuutensa vaaleissa jolloin pokka petti jopa Eesti Energian ylimmiltä pomoilta ja korotushakemus peruttiin. Nyt on vaalit pidetty, eikä Ansip voi helposti pelata ainakaan samaa korttia uudelleen - siis mikä ettei tuumitaan Eesti Energiassa ja tiivistää yritystään hallintoneuvostossa.

Monopoliyhtiö perustelee uusia korotuspaineitaan mm vanhenevan siirtoverkon investointien ja korjausten kallistumisena sekä muutaman uuden polttolaitoksen perustamisena sähkön tuotantoon palavan kiven avulla. Viime kädessä sähköyhtiötä harmittaa se, että valtio omistajana on vaatinut siltä tulevien vuosien osinkojen ulos maksun valtion budjettiin liian täysimääräisesti ja energiayhtiön pomot haluaisivat varmistaa omat investointinsa ja ennen kaikkea bonuksensa.

Julkisuuteen on rohkeasti astunut mm jakeluverkkoliiketoiminnan mm pomo Tarmo Mere, joka Eesti Energian puolesta toteaa tarvittavan 300 miljoonan euron lisäinvestoinnin seuraavalle 3 vuodelle muuttavan kantaverkon uusien maakaapelien kautta entistä myrskyn kestävämmäksi.

Nykyään jo yli 7000 ihmistä työllistävä firma on rönsyillyt energiabisneksistään mm internet -operaattoriksi markkinoilla, joka saattanee osaltaan syödä uskottavuutta lisäinvestointien vaatimuksilta omistajiensa silmissä.

Toim. Päivän mediamylläkän perusteella oikeastaan kukaan ei pysty sanomaan missä tilanteessa energiayhtiön käteiskassa tullee olemaan suhteessa näihin uusiin pöydälle nostettuihin investointivaateisiin. Ei mitenkään erikoinen tilanne normaalille suomalaiselle, jossa mm Fortumin optiomiljonäärit lisääntyvät tasaisen varmasti joka vuosi verotilastojen valossa. Kuluttajalle sähkö maksaa suunnilleen saman Virossa nyt kuin Suomessa / kWh, joka on paikalliseen keskim ostovoimaan nähden suhteessa melkoisesti enemmän.

http://www.ap3.ee/article/2011/3/31/video-kas-te-tahate-et-ma-looksin-rusika-lauale

http://www.ap3.ee/article/2011/3/30/eesti-energia-taotleb-6-suurust-hinnatousu

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara

Leave a Reply