Prisman konsepti takkuaa BalttiassaSOK:n omistamalla Prisma -kauppaketjulla ei mene nyt kovinkaan upeasti Virossa ja Balttiassa: v 2010 toi miinusta konsernille Viron vähittäiskaupan puolelta eniten.

--
Prisma kylläkin kasvatti v 2010  liikevaihtoa +3%, mutta päätti kuitenkin vuoden 0,34 miljoonan euron kokonaistappioon.

Syyksi tappioon arvioi koko Balttian konsernin hallituksen pj Janne Lihavainen Prisman markkinaosuuden kasvua erittäin kireästi kilpailuilla paikallismarkkinoilla. Voitimme markkinaosuutta sekä Tallinnassa ja muualla Virossa - hieno juttu sekin.

Prisma Peremarket (10569681) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .   liikevaihto v 2010 oli 118 miljoonaa euroa. Viime vuonna sijoitti taas Prisma Peremarket Virossa 8,82 miljoonaa euroa uuteen. Investoinnit katettiin yrityksen edeltävien vuosien voitoista.

Edellistä vuotta voidaan kutsua investointikasvuksi pj:n mukaan: avasimme kaksi uutta myymälää ja loimme  yli 200 työpaikkaa ja teimme muutostöitä sekä Kristiine keskuksen Prismassa että Sikupillissa sijaitsevassa ravintomaailmassa, kommentoi Lihavainen.

Tänä vuonna keskitymme edelleen jatkuvaa markkinaosuuden kasvua ja jatkamme vanhempien myymälöiden uudistamista, lisäsi Lihavainen.

Prisma on Suomen SOK: n omistama kauppaketjun, joka toimii nyt Suomen, Viron, Latvian ja Venäjän markkinoilla. Prisma alkoi toimintansa Suomessa v 2000. Prisma Peremarket työllistää Virossa lähes 1000 ihmistä. Yhtiöllä on Virossa seitsemän myymälää ja yksi ravintolamaailma.

Virossa toimivat SOK tytäryhtiöinä AS Prisma Peremarket ja AS Sokotel (10953787) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .   , joka toimii Sokos Hotel Virun tavaramerkin omistajana.

Koko konsernin liikevaihto nousi viime vuonna 10 465 miljoonaa euroa: eniten kasvoivat +6,1%.Voitto sai S-ryhmältä 296 miljoonaa euroa. Konsernin henkilöstön määrä nousi viime vuonna 39 646 henkilöön.

Toim. SOK:n Prisman tukalaksi koettu tilanne Virossa on varsin helppo ymmärtää. Sen pahimmat haastajat keskiluokan Rimi- ja Selver-ketju super- ja hypermarketteineen kasvatti tuottojaan roimasti kriisin seurauksena kun Prisman ketju tarpoo paikoillaan. Mitä mm Selver toteutti oli rajuja tehostamis- ja rationalisointeja (mm koko Latvian ketjujen alasajo) sisällään kun taas Prisma ei tällä lailla hakenut uutta vauhtia toimintaan. Jos paikallisesti vierailee Rimssä, Selver:ssa ja Prismassa myös myyntikulttuurissa on huima ero: Rimin  ja Selverin myymälöissä on "hullut päivät" lähes jatkuvasti joillekin bulkkituotteille tavalliselle keskiluokalle kun taas Prisma luottaa enemmän Skandinavian myyntimalliin ja hinnoitteluunsa. Hinnoittelu ei välttämättä ole väärä, mutta mielikuva niistä edullisista tarjouksista ei välity asiakkaalle saakka mikä kostautuu kassoilla.

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara

Leave a Reply