Asuntokaupat 9/2014: hintojen lasku rohkaisi jo ostajia & piristi markkinoita


Kotien asuntomarkkinat olivat tasapainossa kaupunginosien silmin syyskuussa 9/2014 keskihintojen nojalla Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa. Suurimmat laskut nyt koettiin: Pohja-Tallinn (-11,3%), Mustamäe (-6,7%) ja Kristiine (-5,1%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & m2-keskihintaa. Kesklinn laski myös edelleen  hieman m2-hintojaan. Nousijoiden puolella kuun aikana olivat mm Nõmme (+23,7%), Pirita (+12,1%) ja Haabersti (+6,5%) niiden omissa m2-hinnoissaan. Kokonaisuutena koko Tallinnan hinnat olivat hienoisessa m2-hintojen laskussa lisää, mutta liikevaihto kasvoi myynnille nyt n 50 miljoonaan / kk.

Keskihintojen kk-laskussa puolet asuinalueista

.
.

Syyskuu 2014 muutti hintoja nyt niin, että myyntihinnat laskivat Tallinnassa kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita sen 4 eri kaupunginosassa ja samalla 4 myös nousivat. Kaupallisesti suurimmista kaupungin alueista 3 kpl laski ja vain Lasnamäe nosti hintojaan ylemmäs.

Kauppamäärät nousivat reilusti

Kauppamäärät (649 kpl) Tallinnassa 9/2014 asunnoille nousivat hyvin selvästi vrt 8/2014 tasoihin (540 kpl). Kuukauden koko liikevaihdon arvo ponkaisi samalla n 44 milj. eurosta nyt n 50 milj. euroon Tallinnan kaikille sen myydyille huoneistoille.

 

Kauppamääriä johtivat nyt 4 perinteistä suurta aluetta: Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe ja Pohja-Tallinn. Näistä Kesklinn ja Lasnamäe olivat nyt äärimmäisen tasoissa aktiivisuudellaan.

Markkinan keskeisimmistä alueiden myyntimäärät myös piristyivät selvästi kuukauden takaiseen nähden juuri alentuneiden hintojen ansiosta.

Myyntiodotukset: 10/2014

Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen perusteelta.

  1. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 10/2013) kohdistuvat: Kesklinn ja Lasnamäe alueille. Kesklinn alueen marginaalit ovat nyt nousussa viime viikoilla, mikä voi viilentää kauppaa jatkossa. Lasnamäen odotukset marginaaleissa ovat kaventuneet merkittävästi, joka viittaa alueen suosion vahvaan jatkuun tuleville viikoille.
  2. Pohja-Tallinn alueen marginaalit nousivat jälleen ostajiin nähden toteutuneiden hintojen laskettua ennätyksestään alemmas, mikä saattaa hidastaa myyntiä jatkossa sille lisää.
  3. Myös Mustamäen marginaalit nousivat viime kuussa n Pohja-Tallinnan tasoille, mikä kertoo myös sen ostajien laimentuneesta innosta seurata myyntitarjouksia mukana.

Nyt Tallinnassa koettu kk-hintojen muutos oli laskeva 9/2014 isommilla asuinalueilla yhteensä katsoen. Tarjoukset eli  myyjien odotukset ovat pysyneet ylhäällä & melko ennallaan, mutta toteutuneet kauppamäärät siis kasvoivat hyvin kuukauden aikana.

Käytännössä kauppaa siis käytiin myyjien suostumuksella yhä alemmin kauppahinnoin sen julkisivun / markkinatarjousten pysyessä ennallaan niiden listoilla.