Kotien hintojen nosto sakkasi jo 3/2014 Tallinnassa


Tallinnan kotien & asuntojen myyntitarjousten hintojen noston buumi päättyi 3/2014 kun se saavutti maagisen n 1666 €/m2 lasikattonsa. Tämän jälkeen koko pääkaupungin hinnoittelua on ollut vaikea enää merkittävästi nostaa / laskea. Kaupunginosien hetkelliset muutokset ovat olleet kk-tasolla suuriakin, mutta ne ovat tasoittaneet toisiaan aina pois koko kaupungin hintakartalla yhteen laskettuina.

Keskihinnan kehitys markkinoilla Tallinnassa aina n kesän 2013 alusta on noudattanut oheista kuvaa.

Tallinnan tasoittuneet kotien hintapyynnöt

Tästä näkee miten jyrkästi hinnoittelu lähti nousuun viime syksynä ja miten se pysähtyi 3/2014 huipputasoilleen aina nyt viime viikkoihin asti.

Kun kaupallisesti tärkeimmät myynnin neljä kaupunginosaa kootaan yhteen vastaavasti kuviin, niin niiden rytmi on ollut hyvin samankaltainen.

Neljän Tallinnan tärkeimmän alueen myyntitarjoukset

Hinnoittelun dynamiikasta näkyy hyvin, että Mustamäen ja Lasnamäen alueet saavuttivat niiden omat hinnoittelun lakipisteensä nopeimmin kun taas Kesklinn vielä jatkoi nostettaan hieman tämän jälkeen. Myyjien odotusarvoiltaan nykyään suurin Pohja-Tallinn jatkoi kaikkein sitkeimmin & pisimpään nostettaan m2-hinnoissa, mutta sekin on jyrkästä trendikäyrästään jo selvästi tippunut jälkeen ja alkanut rauhoittua.

Koko Tallinnan mittarina myyjien kesken on toiminut ehkä tarkimmin Kristiine, jonka viime aikojen viikkohinnoittelu on alkanut antaa myös selvästi periksi ja viilentynyt hieman oheisen kuvan mukaisesti.

Kristiinen kotien hinnoittelussa oli notkahdusta kesällä 2014

Samaan aikaan ovat varsinaiset kauppahinnat myös alkaneet alentua viime kuukausina eli Tallinnassa näyttää hintarallin huipusta sen siirtyminen reaalitalouteen myyjille saakka vievän aikaa n 4-6 kk sen asuntojen markkinoilla.

Suositus.Tässä vallitsevassa markkinatilanteessa suosittelemme hyvin vahvasti Tallinnan kodin hankintaan varten käyttämään neutraaleja & avoimia tietolähteitä eri alueiden ja niiden arvon selvittämisessä: riskit suuriin tappioihin ovat nyt kasvussa. Kotiselain seuraa ilmaiseksi & automaattisesti sinulle mm yllä olevien kuvien tapaan kotien hintojen kehitystä Tallinnasta.Markkinatiedot tarjoaa