Pohja-Tallinnan rajun asuntojen hintakuplan takana v2014 uustuotanto


Pohja-Tallinnan asuntojen myynti-ilmoitusten ylisuuret marginaalit ovat kaikkein korkeimmat koko keskustassa: +38%. Asuinalueen myynti-ilmoituksia vetää eniten ylöspäin v2014 uudistuotanto tuoreen markkinatiedon valossa, joita on nyt jopa 25% kaikista alueen omista ilmoituksista. Missään muulla Tallinnan asuinalueella tilanne ei ole näin voimakkaasti vain viime vuoden myynti-ilmoitusten varassa – kuten oheinen tilannekuva keskeisimmistä asuinalueista hyvin osoittaa.

Nyt heinäkuussa 2014 Pohja-Tallinnan asuntojen m2-myyntihinnat laskivat myös jyrkimmin 1180 €/m2 tasoon kun ne vielä kesäkuussa olivat 1331 €/m2 eli n -11,3% laskua/kk. Samalla marginaalit loikkasivat jopa n +450 €/m2 tasolle koska myyjät edelleen vain nostivat ilmoituksiensa hintoja lisää samalla kun oikeasti hinnat kaupoille siis sakkasivat markkinoilla.

Pohja-Tallinnan korkeimmat hinnoittelumarginaalit Tallinnassa
Pohja-Tallinnan kuukausimyynti tippui <5 miljoonaan euroon kun se vielä 2014 vuoden alussa läheni jopa 10 miljoonaa. Edellisestä kesäkuusta laskua samalla syntyi >0,5 miljoonaa euroa (lähde: Maa-amet).

Myynti-ilmoitusten luonti on Virossa on hyvin halpaa suurimmille välittäjille paikallisesti, joista monet kehuvat avoimesti sillä miten lähes ilmaiseksi he saavat markkinointinsa esiin nettiin myyntiportaaleihin (kv.ee ja city24.ee) koska heidän voluuminsa ovat niin suuret. Tämä houkuttelee siis luomaan moninkertaisia ilmoituksia helposti kalliimmasta samasta kohteesta, joka saa koko markkinan näyttämään kalliimmalta kuin se itse asiassa onkaan myyjien listauksissa.

Markkinamekanismi näkyy erittäin hyvin kun katsot 4 muuta Tallinnan kaupunginosaa.

Kaikissa näissä alueissa näyttelee juuri viime vuoden ja 2015 ilmoitukset merkittävintä siivua myynnin ilmoituksista, joka taas kohottaa koko markkinan tarjouskantaa samalla hyvin merkittävästi asunnon hakijoiden silmin.

Virolaisittain, on myös tapana hinnoitella kaikki asunnot Tallinnassa alkaen jo v2000 neliöhinnoiltaan tyypillisesti uustuotannon tasoille (ts -14 vuotta nykyisestä), joka kertoo meille suomalaisille myös melko paljon koko markkinan hinnoittelun tehokkuuden puutteesta – kaiken kaikkiaan.

Tallinnan asuntokaupan tila on siis entistäkin jännittyneempi sen marginaaliensa valossa jatkossa kun myyjien ja ostajien näkemykset erkaantuvat toisistaan.

Nämä markkinarakenteen näytöt ja monet muut kaupunginosien tärkeät & kiinnostavat avainluvut (mm asuntokoot, rakennusmateriaalit ja asuinkerrokset avoimista tarjouksista) voit aina itse tarkastaa lähes reaalikaisesti markkinatiedon kartalta:

Avainluvut & graafit löytyvät esiin kun klikkaat ko kaupunginosan keskihinnan & ALE:n laatikkoa.