Myynti tyrehtyi jopa -15% Tallinnan asunnoille 4/2014

Jaa artikkelia ...

Myynti vaimeni 2 kaupunginosassa eniten 4/2014

Viime kuukausi 4/2014 antoi kylmää kyytiä asuntomarkkinoille: Tallinnan myynti romahti vaihdossa n -6 miljoonaa euroa eli pyöreästi -15% kuukautta aiempaan nähden. Osansa kyydityksestä saivat kaikki merkittävimmät asuinalueet: Mustamäe (-23% / -1,5 milj.), Lasnamäe (-22% / -1,8 milj.), Kesklinn (-13% / -2 milj.) ja Pohja-Tallinn (-4% / -0,4 milj.). Tämä ON paljon vain yhden kk aikana kevätaikana.

Tähän asti pääkaupungin moodi on ollut viime syksystä alkaneesta rallista alkaen “myyjien markkinat”, jossa keskihinnat jatkavat tarmokasta nousuaan kuusta toiseen. Viime kuun heikko tulos heittää kuitenkin synkän varjon nyt sekä välittäjien että asuntojen omistajien pohdittavaksi.

Ovatko hinnat jo liian korkeat?

Heti vuoden 2014 alussa tapahtui raju marginaalien nosto Tallinnassa, jonka seurauksena hetkellisesti ostajat ryntäsivätkin – aika ennustettavasti – peloissaan pankkeihin lainoittamaan ja ostamaan lisää asuntoja, kun siis vielä pystyvät.

Marginaalien kehitys on kuitenkin ollut hyvin erilaista suosituimmilla myyntialueilla tarjouskannasssa. Tämä on nyt jakamassa markkinaa entistä enemmän alueittain uudelleen ostajien sitä oikeaa rahoitusvoimaa mitattaessa. Voittajaksi selvinnevät myynnissä ne, joiden marginaalit pysyvät riittävän maltillisina ostajien todelliseen kysyntään nähden.

Mustamäen jo liian kalliit marginaalit v2014 alusta

Myynnin avainalueiden viime huhtikuun tarjousten marginaalit olivatkin seuraavat:

  1. Kesklinn, 250-300 €/m2.
  2. Mustamäe, 200 €/m2.
  3. Lasnamäe 100-150 €/m2.
  4. Pohja-Tallinn, 100-130 €/m2.

Muut Tallinnan alueethan näyttelevät lähinnä marginaalista roolia kaikissa asuntojen kaupoissa.

Vähiten myynnin laskua siis koki juuri se alue, jonka marginaali oli alhaisin viime kuussa. Kotiselaimen hintabarometri seuraa reaaliaikaisesti Tallinnan pienalueiden marginaaleja ja niiden tarkkaa viikkohistoriaa kaikkien sen suomalaisostajien ja -myyjien hyväksi.

Fundamentit ostajaryhmistä

Jopa virolainen eli perusbaltti on alkanut ilmeisesti harkita uuden käänteen valossa omia toimiaan: onko ihan järkevää sitoutua pankin kahleisiin lainoituksessa enää ja miten korkealla panoksella olkoonkin, että täällä kyseessä on – ennen kaikkea – näyttävistä kulisseistaan nauttiva pikkuinen kansa ja pääkaupunkilainen.

Myös rallia kiitettävästi tukeneet paikalliset monet yksityiset flipperit ovat nyt uuden kääteen edessä: käteen voi jäädä se musta pekka dramaattisesti entistä helpommin klassisessa “varman voiton” osta vanha, kunnosta ja myy se heti -projektissa.

Joten jäljelle jäävät odotukset & toive rikkaampien ulkomaalaisten – suomalaisten – lisäostoista maahan, jonka puolesta ovatkin jo liputtaneet eräät tunnetut suuret johtavat kiinteistövälittäjät yhä näkyvämmin hintarallin pyörteissä.

Varmaa on vain se, että nyt sähäkästi reagoivilla Tallinnan vapailla asuntomarkkinoilla ei kesää kohti enää puutu ainakaan niitä kuuluisia: “vauhtia ja vaarallisia tilanteita !

Lisäarvopalveluilla voit helposti tarkistaa kulloisenkin viikon markkinatilanteen & marginaalit Tallinnan asuntotarjonnasta sen mukavalta kartalta:

Jaa artikkelia ...

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara