Välittäjä: asuntokiinnostuksen kysyntä aikaistui 3-4 kk Tallinnassa

Tallinnassa huoneistokauppojen lukumäärä on erittäin suuri ajankohtaan nähden, kokee kiinteistövälittäjä Raid & Ko. Tuoreet uutiset puhuvat jo kuplasta paikallisesti. Markkinahinnan kehitys luo mm vanhojen asunnon omistajalle mahdollisuuden myydä ja korvata sen uudella huoneistolla markkinatilanteen myötä nyt helpommin.

Ennuste on yhä enemmän nähdä samaa kehitystä tänä vuonna.

Vuonna 2013 Tallinnassa kauppoja tehtiin 7771 kpl.

Asunnon ostajille markkinat eivät ole pystyneet vastaamaan kovin nopeasti kasvavaan kysyntään.

Tallinnan huoneistojen keskihinta viimeisellä neljänneksellä Q4/2013 oli 1334€ / m2 . Vuoden aikana keskimääräinen markkinahinta nousi 18 % kaupungissa.

Tilastot myös vahvistavat tätä kehitystä. Asuinkäyttöön kaavoitetun maan kauppojen määrä Q4/2013  Harjumaalla oli 350 kpl eli 19 % enemmän kuin vastaava luku edellisenä vuonna. Rakentamattomattoman tonttimaan kauppojen määrä oli kuitenkin Tallinnassa 257 kpl eli tässä on lisäystä jopa 56%.

Tyypillisesti on taloille ja asunnoille piristys kaupoissa on ollut vasta keväällä maalis-huhtikuussa vuosikierrossa: kun lumi alkaa sulaa ja kodin etsijän ajatukset alkavat pyöriä paremmin. Tänä vuonna voimme nähdä jo joulukuussa ja tammikuussa miten  kiinnostus on merkittävästi lisääntynyt.

Erittäin tärkeä valintaperuste nyt ostajalle ovat hinta, talon sijainti ja sen lämmitystavan tehokkuus - välittäjän mukaan.

  • http://www.ehitusuudised.ee/article/2014/1/31/raid-ko-maade-ja-majade-turul-laheb-ralliks

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara

Leave a Reply