Maiden välinen sähkökaapeli kantaverkkoyhtiöiden salkkuun 1/2014

Kansalliset kantaverkonhaltijat Fingrid ja Elering BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . siirtyivät nyt yhdessä omistajiksi Viro - Suomi merenalaisessa sähkökaapelissa Estlink1 vuoden alusta. Tähän asti ko yritykset ovat vain vuokrannut kaapelia Viron valtion omistamalta energiayhtiöltä Eesti Energia BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . .

Elering:n hallituksen puheenjohtaja Taavi Veskimägi sanoi, että Estlink1 omistajamuutos on viimeinen vaihe Elering:n lopullisessa hallinnassa kantaverkosta.

Myynti sopimus tehtiin 27. marraskuuta . Kokonaiskustannukset olivat 77,6 miljoonaa euroa .

Tätä ennen Estlink1 kuului mm Nordic Energy Linkin ja sen tytäryhtiö N.E.L. Finland Oy:lle .

Kauppa myydä Estlink1 kantaverkon haltijoille vuoden 2013 loppuun mennessä oli tarpeen johtuen Euroopan unionin direktiivistä säädellä valtioiden välistä energiakauppaa. Direktiivin mukaan sähköntuottajan rooli sähköverkon omistajana lakkasi tässäkin tapauksessa.

Estlink1 on ensimmäinen kaapeli Baltian ja Pohjoismaiden kesken ja se on nyt  toiminut vuodesta 2006 asti. Alun perin Estlink1 perustettiin Eesti Energia, Latvenergo, Lietuvos Energijos Gamyba, ja Finestlink:n yhtestyöprojektina.

Siirtokapasiteetti Estlink1 on 350 MW. Kokonaispituus kaapelissa on 210 km (=  kaksi 105 km pitkää kaapelia) , josta 148 km on meren alla ja 62 km mantereella maissa. Syvimmässä kohtaa kaapeli on 100 metriä syvällä merenpohjassa.

A Finn

Päätoimittaja: Jouni Santara

Leave a Reply