Uustuotanto voi joutua ALE:een

Uusia asuntoja on viimeisen 6 kk aikana tullut markkinoille siinä määrin, että myynnissä menestyminen on pysäyttänyt hintojen nousun tai jopa hieman laskenut niitä, kirjoittaa Pindi Kinnisvara:n analyytikko Siim Simson Postimees:n liitteessä Koti ja Kiinteistö.

On syntymässä vakava vaara ylitarjonnasta uustuotannossa. Vielä vuoden alussa näytti, että uusien asuntojen alkuvarasto on kiinnostuneisiin nähden liian pieni - vaikka tarjouksessa oli Harjumaalta yli puolitoista tuhatta asuntoa. Kyse olikin buumin jälkeisistä hyljeksityistä kohteista: huono paikka, kehno suunnittelu, liian korkea hinta tai muuten vaan toimimaton asunto. Tämmöiset ei niin monia ostajia innosta.

Varastossa nyt: 2300 asuntoa

Pindi Kinnisvara:n seurantatietojen mukaan v. 2008-2009 on syntynyt markkinoille uusia yksittäisiä hankkeita paljon. V 2010 näistä ensimmäiset aloitettiin myös rakentamaan.

Pindi Kinnisvara:n asemakaavojen hyväksymisen seurantatietojen mukaan pelkästään Tallinnassa suunnittelussa ja toteuttamisessa on nyt yli 15 000 asuntoa. Näistä yli >10 000 on jo myös voimassa oleva rakennushanke tai -lupa, mikä tarkoittaa:  ollaan valmiita heti aloittamaan rakentaminen.

Yhteensä Tallinnassa ja Harjun kunnan seurantatietojen mukaan varastoon syntyy lähes 2300 uutta asuntoa, joista aktiivisessa myynnissä on < 1800  kpl - muiden kohteiden myynti on eri syistä jäädytetty.

Tarjouksia on suuri määrä (eli >700) lisääntynyt  nyt kuuden kuukauden aikana. 25:sta eri rakenteilla olevista projekteista on asunnoista myyty vain noin sata, mikä tekee noin 15 myyntiä kuukaudessa (vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana uusia kohteita markkinoilla ei vielä ollut).

Nykyisen vauhdin mukaan rakenteilla olevien projektien myyntiin menee lähes neljä vuotta. Myös lähikuukausina on seurantatietojen mukaan tulossa myyntiin n 200 uutta asuntoa, pääosin Tallinnassa.

Rauhalliset kk:t edessä

V 2010 markkinoille tulleista uustuotannosta viimeisen  6 kk:n toteutunut keskimääräinen kauppahinta on Tallinnassa ja Harjun  kunnassa 21 890 kr / m²,  lähiössä kehitettävät hankkeet ovat luokkaa 14 000 - 16 000 kr / m².

Tulevaisuudessa näihin hintoihin ei enää päästäne. Keskustassa ja sen lähiympäristössä on rakentamisessa käynnistetty nyt hankkeita, joiden keskimääräinen neliöhinta on asetettu välille 18 000 - 23 000 kr / m².

Siirtyminen puutteesta ylitarjontaan uustuotannossa on hyvä uutinen kaikille ostajille. Ostajien määrä ei yksinkertaisesti ole niin suuri, että nopeasti kasvava varasto voisi olennaisesti ainakaan pienentyä.

Markkinoilla odotetaan myös, että eurosta johtuu ainakin parin kk:n hiljeneminen, mikä näkyy varmasti myös uusien asuntojen kaupassa.

Lisäksi ei kannata unohtaa niitä kohteita, joiden myynti on nyt jäädytetty, mutta jotka kuitenkin saattavat palata markkinoille v 2011 aikana.

A Finn

Blogin julkaisun vastaava: Jouni Santara

Leave a Reply