Google Translator

Freelance PHP Developer

Money

Tänään eletään vasta sitä 1. päivää kun Virossa on mahdollista maksaa ostoksensa ainoastaan euroilla kaupoissa ja palveluissa ja niitä vanhoja  kruunuhintoja ei ole pakko enää esittää.

Tulos on hämmästyttävä ainakin Tallinnassa: monet yksityiset PK-kauppiaat ovat päätteneet ammentaa osingot itselleen välittömästi tässä ja nyt. Tässä muutama toimituksemme esimerkki.

 • Tapaus1: pieni ennen niin suosittu kahvila Boheem (Popular OÜ, 10910588) päärautatieaseman takana Kalamajassa. Hintalista nyt ja viikko sitten taloustoimittajan testissä: peruskeitto viime viikolla a 32 kruunua = 2 eur ja päivän uusi hinta 2,50 eur. Eurobonusta omistalle viikossa vain vaatimattomat +25%.
 • Tapaus2: testissä vanhan kaupungin suosittu olutpubi Drinks (Drink OÜ, 11579765). Belgialainen muutenkin jo kalliimpi erikoisolut hintalistan mukaan viimeksi 3,25 eur / 0,33 L  ja nyt eurotestissä sama tuote 3,55 eur. Eurobonusta omistajalleen kalleimmalla turistialueella hulppeat +8%. Tarjoilija suuttui vielä lopuksi toimittajalle, joka vahingossa nyt erehtyi kritisoimaan hinnoittelua. Kiitos ja näkemiin !

Suomalaisen turistin kannattaa olla nyt todella varovainen ostoksissaan täällä Tallinnassa – ilmeisesti vapaa ja pieni markkina-alue houkuttelee nyt yhä useamman pienkauppiaan nopeaan pikavoiton tavoitteluun ihan eri lailla kuin Suomessa aikanaan. Mitään hintarajoituksia ei valtio voi tietenkään asettaa vaan kaikki kokeillaan nyt kuluttajan kukkarosta.

(hae kaupparekisterin tuloksen Code -sarekkeella verotiedot)

3 Responses to “Hyperinflaatio iski: kauppiaat tahtovat eurobonuksensa heti”

 1. Heti ensimmäisessä virkkeessä on pieni mutta oleellinen asiavirhe. Hintojen näyttäminen sekä euroissa että kruunuissa on pakollista 30.6.2011 saakka. Sen lisäksi on vähintäänkin liioittelua puhua “hyperinflaatiosta” kahden yksittäisen esimerkin perusteella. Toisasiassa hinnat Virossa ovat nousseet melkoisesti viimeisen puolen vuoden aikana, mutta on käytännöllisesti katsoen mahdotonta todistaa, kuinka suuressa määrin se johtuu eurosta. Esimerkiksi täällä Paldiskissa kummassakin ruokakaupassa hinnat ovat nyt lähes täysin samat kuin kaksi viikkoa sitten, mutta syksyn aikana niitä nostettiin eri syistä..

  Todennäköisimmin tulee käymään samoin kuin aikanaan mm. Suomessa, että kuluttajaa rokotetaan pienissä hinnoissa erityisesti paikoissa, joissa yleisesti maksetaan käteisellä. Sellaiset hinnannousut kuluttaja huomaa helposti ja muistaa kauan aikaa jälkeenpäin. Kaikki muistavat, että ennen euroa tavallisin kahvikupin hinta Helsingin kahviloissa oli 5 markkaa, josta se nopeasti hinattiin kahteen euroon. Sen sijaan vähemmän kiinnitetään huomiota siihen, että kuluttajahintaindeksin ja muiden tilastojen mukaan mitään yleistä eurosta johtuvaa hintatason nousua ei tapahtunut.

  • Kiitos Larko,

   Tosiasia on kuitenkin se, että ko kahvilassa ja paikallisissa kaupoissa noita kruunuhintoja saa suurennuslasilla etsiä ja useimmiten ei löydä. Finanssiministerin oma euron retoriikka ja todellisuus eivät kohtaa toisiaan ainakaan näillä Tallinnan alueilla.

   • Mitä mahdat tarkoittaa “paikallisilla kaupoilla”? Koko Viron mittakaavassa hintamerkinnöissä on todettu puutteita siitä alkaen, kun hintojen näyttäminen kahdessa valuutassa tuli pakolliseksi 1.7.2010, mutta kuluttajaviranomaiset ovat valvoneet tilannetta aktiivisesti ja tavallisimmin puutteet on huomautuksen jälkeen korjattu. Myös media on kertonut kiitettävän aktiivisesti havaitsemistaan puutteista.

    On hyvä, että asioita tarkastellaan kriittisesti, mutta tästä postituksesta jää valitettavasti jonkinasteinen sensaatiohakuisuuden maku suuhun. Edes Tallinnaa saati sutten koko Viroa koskevia yleistäviä ja raflaavia väutteitä ei ole asiallista perustaa hyvin suppeisiin havaintoihin.

© 2018 Home Browser | Kotiselain
Best Home's Info for Tallinn | Parhaat asuntotiedot Tallinnaan
Suffusion theme by Sayontan Sinha