Liettuan EU-jäsenyys varmistumissa vuodelle 2015

Vahvistettu on nyt kokouksessaan EU:n valtiovarainministerit Luxemburgissa, että euroalueelle 1. tammikuuta 2015 liittyy uutena valtiona Liettua. Lopullinen päätös tehdään heinäkuussa 2014 virallisten kuulemisten jälkeen Euroopan parlamentin kautta.

Euroopan komission sekä EKP:n oma yhteenveto vahvistaa, että Liettua täyttää nyt sen kaikki ehdot liittymiselle euroalueeseen. Liettua liittyä päätöksentekoprosessiin päättyy heinäkuussa 2014, kun Euroopan unionin euroalueen jäsenvaltiot ja suostuvat yksimielisellä päätöksellä liittää Liettuan valuutan euroon ja lopullisesti vahvistavat sen vaihtokurssin euroon.

  • http://www.aripaev.ee/?PublicationId=95eb5799-86a7-455a-9407-d3cc65e222fe

Tukkuri- ja kauppaketju: elintarvikkeiden hintoja ei voi laskea

Saksassa monet tavarat kaupoissa halvempia nyt kuin Virossa jopa tukkufirmoille mistä tavaraa hakea ", sanoi yhtiön  AS LTT (10004430) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . yksi omistajista Toomas Tõniste.
--
Syitä siihen, miksi Virossa on jo tavarat kalliimpia on Tõniste mukaan perustellusti monia. Monissa maissa on alhaisempi ALV ja puuttuu valikoimasta tiettyjä tuotteita.  Lisäksi hän mainitsee, että kuljetuskustannusten  vuoksi hintaero olla jopa kymmenen prosenttia.

Tõniste mukaan lisäävät tukkukauppiaat sekä Virossa että muualla Euroopassa marginaalia lähes saman määrän.

Tõniste kertoi, että Virossa elintarvikkeiden tintoja ei voida mitenkään laskea, koska yritysten tarkoituksena on aina tuottaa kunnollista voittoa.

Suuri markkinat synnyttävät hinnan osalta monia etuja ja Viro valitettavasti on yksi Euroopan pienempiä ja kun taas Saksa suurimpia markkinoita. Tämä tarkoittaa meille niin korkeampia sisäänoston hintoja että logistiikkaa,  kommentoi Selverin (10379733) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . PR-johtaja  Annika Vilu eilen  julkaistua elintarvikkeiden hintavertailua Viron ja Saksan välillä.

Toim. Niinpä tämäkin PR-lausunto on täysin 100% linjassa Aripaev:n tutkivan journalismin toteamiin kauppaketjujen huippuvoittoihin alkavalta vuodelta. Maassa on kuitenkin avoin ja vapaa markkinamekanismi ja ns "harmaan imperiumin vastaisku" on jo alkanut Tallinnassakin köyhemmillä alueilla: venäläispohjaiset kauppiaat perustavat nyt kiivaasti kauppaketjuista riippumattomia pieniä omia liikkeitä paikallisten omiensa tarpeisiin. Näissä paikoissa leipä ja muut perustarvikkeet voivat olla jopa -50% halvempia kuin vaikkapa Selver:ssa.  Lopulta, Selver ja muut keskusliikkeet joutuvat ottamaan oikeasti taas kantaa hinnoittelussaan näitä kasvavia uusia ruohonjuurikauppiaita vastaan ja kupla taas puhkeaa.

Asuntomarkkinat pettivät odotuksetDomus Kinnisvara (10887990) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . tj Raul Reino:n mukaan markkinat pettivät ennakkolupaukset karkeasti ja jopa epäloogisesti ottaen huomioon makrotalouden ympäristön Virossa.

Kiinteistömarkkinoiden kauppojen lukumäärän tilasto ei ole markkinatoimijoille nyt suuri ilonaihe. Valtaosa kiinteistöjen välittäjistä odotti ja toivoi suurempaa myyntilukua keväälle.

Aikana, jolloin maan oma BKT kasvaa ryminällä, vientimäärät lyövät uusia ennätyksiä ja yhä enemmän turisteja löytää tien Viroon ovat vahvat kasvuodotukset tavallaan perusteltuja. Liiketoimien määrä vertailussa Y/Y ei ole juurikaan kasvanut ja hinnat ovat nousseet varsin hitaasti, jota on erityisesti ruokkinut uustuotannon korkeat tarjoushinnat.

Kauppatapahtumien vähyys on niin tuore ilmiö, että riittävästi analyysejä markkinoiden toiminnasta on niukasti olemassa. Myös perinteiset kommentaattorit näyttävät tyrmistyneen ja toivovat että jonkin ajan kuluttua on markkinoiden kehitystä helpompi perustella. Voidaan kuitenkin väittää, että tänä vuonna on kasvanut kiinteistömarkkinoiden avainsanaksi varovaisuus.

Huolimatta siitä, että yksityishenkilöiden talletukset on kasvaneet pankkitileillä ja rahaa sijoittaa kiinteistömarkkinoille olisi, on varovaisuus pysyvä olotila.

Asuntobuumin heijastusvaikutukset ovat vielä hyvin mielessä, euron myötä hinnat on vielä hakusessa siihen nähden, mikä on oikea hinta  ja mikä ei.

Asuntoportaaleissa vieraillaan edelleen melko vauhdikkaasti ja myös meklareilla on tarpeeksi työtä, mutta hankintapäätöksissä ei kiirehditä. "Katso yhdeksän kertaa ja osta kerran" -asennetta välittäjälle pahentaa sekin, että tilastolaitoksen mukaan pitää asuntotilanneettaan hyväksi tai erittäin hyväksi kaksi kolmasosaa perhekunnista. Kymmenen vuoden aikana on tällaisten kotitalouksien määrä kasvanut jo neljänneksellä.

Toim. Kevään tapahtumien valossa näyttää siltä, että virolaiset ovat entistä enemmän keskittyneet elintasonsa parantamiseen autokaupoilla asuntosijoitusten sijaan: useimmat autokauppiaat ovat paukutelleet henkseleitään koko kevään ajan ja myös Tallinnassa on silmiin pistävästi uusia luksusautoja taas liikkeellä. Tätä tukevat myös vähittäiskaupan tulokset huippuinflaatiosta huolimatta. Ehkäpä paremmin toimeentulevat eivät halua sijoittaa vaan nauttivat elämästä tässä ja nyt. Markkinat ovat kuitenkin aina lopulta oikeassa.

http://www.ehitusuudised.ee/opinion/2011/6/13/domus-kinnisvaraturu-areng-jahmatas

Get Directions

Inflaation varjolla nostetaan huippuvoitot paikallisesti elintarvikkeista

Viron keskuspankki kertoo seuraavaa karua kieltään pienen markkinan kauppiaiden toimista.

«Verrattuna vuosi sitten eniten kallistuvat ostoskoriin komponentiksi edelleen elintarvikkeet. Viime kuukausina raaka-aineiden maailman markkinahintojen nousu hidastui, mikä vähentää  painetta elintarvikkeiden  kallistumiseen  myös Virossa, » sanoi Viron keskuspankin ekonomisti  Martin Lindpere.  «Maailmanmarkkinoilla  tapahtuvia vaikutuksia on pahentanut myös täkäläisten yritysten voittojen kasvattaminen. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvoi tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeiden, juomien ja tupakan  tukkukaupan  voitto ennätyksellisesti. »

Toim. Vuoden vaihteessa rahapolitiikan valvojat valoivat uskoa inflaation pitämiseen kurissa joka kodin eurolaskimillaan ja nyt tuo utopistinen tavoite on osoittautunut torsoksi kun maa nokittaa vähittäisportaan kuluttajahintoja EU-kartalla nopeimmin. Lisäksi, monen paikalliset kauppiaat ovat melko näppäriä muotoilemaan voittojen tuottonsa syyt niin, että tavalliselle tallaajalle ei välttämättä avaudu ongelman paikallinen luonne. Ainut riski kauppiaiden karavaanille ovat vain järjestäytymättömät pikkukaupat, joiden määrä on - onneksi - tukkukauppaliiton johtajan tahdon mukaan roimassa pudotuksessa.

http://www.e24.ee/?id=462268

http://majandus.delfi.ee/news/uudised/eesti-pank-kasum-toidukaupadelt-on-rekordiline.d?id=47351647

Get Directions

Viiden euron setelit takkuavat pankin automaateissa

Suuren Swedbankin BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .  mukaan aiheuttavat 5 euron setelin nostot sen pankkiautomaateista edelleen ongelmia.

"Viitosen seteleissä on edelleen ongelma. Ne lähtevät koneesta väärin ja vinoon.  Tällaisten ongelmien määrä on noussut  juuri euron käyttöönoton myötä", sanoi johtaja Ulla Ilisson.
5 euron nostot pankin nostot kirjautuvat virheellisesti aina ajoittain pankin mukaan.

Samankaltaisten ongelmien määrä on tämän vuoden alussa edellisen vuoden samaan ajanjaksoon vain kasvanut.

Kun v 2010 maaliskuussa ja huhtikuussa oli pankkiautomaattitapahtumia liittyviä asiakasmuistutuksia 77 ja 68 kpl, tämän vuoden maaliskuussa ja huhtikuussa olivat vastaavat luvut jo 322 ja 287 kpl.

Tässä 5 euroon liittyvät muistutukset oli tammikuussa 32, helmikuussa 164, maaliskuussa 151 ja huhtikuussa 139.

Eniten nostoja tehdään nykyään pankille automaateilta 10 euron erissä. Tätä seuraavat  20, 5, 40, 15 ja 50 euron nostot.

Toim. Aivan toisin kuin Suomessa paikallisista automaateista vähimmäisnosto on se 5 euroa kerrallaan. Erikoista tässä jutussa on se, että mikään muu paikallinen automaattiketjun pankki ei ole myöntänyt sen merkittävämpiä teknisiä ongelmia 5 euron setelin käsitttelyn kanssa.

http://majandus.delfi.ee/news/uudised/rahaautomaadid-jaavad-viieeurose-valjastamisel-janni.d?id=46100579&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+delfimajandus+%28DELFI+%3E+Majandus%29

http://www.e24.ee/?id=440300

Eurohinnoittelun lakia rikotaan yleisesti

K_Day-09.09.2005_163136

Näyttää siltä, että euroon siirryttäessä kauppiaat eivät noudata viranomaisten julkaisemia perusvaatimuksia hintoja esittäessään Tallinnassa monessa tapauksessa.

Kuluttajansuojan tutkimuslaitos tutki eilen 61 kauppa-ja palvelutarjoajaa, joista yhdeksän oli  rikkonut hinnan julkaisemisen vaatimuksia euroissa ja kruunuissa.

49 elinkeinonharjoittajan osalta tehtiin myös hintojen vertailua viime joulukuuhun nähden ja havaittiin myös merkittävää hintojen nousua. Jos esimerkiksi tuoreen kurkun kilo ennen maksoi 1,69 euroa ja nyt 2,39 euroa (korotus 41%), kahvi ennen 3,83 euroa, nyt 4,59 euroa (nousivat 20%) ja smetana maksoi ennen 0,76 euroa ja nyt 0,84 euroa (korotus 10%).

Vuoden alusta täsmäiskuja kauppa- ja palvelualoilla on tehty, joilla tarkastetaan, että hintoja ei pyöristetä ylöspäin ja että onko reilun hinnoittelun kauppiaat myös sopimustaan noudattaneet luvatulla tavalla (ts hinta ei nouse). Samalla seurataan, että onko tavaroiden ja palvelujen hinnat kuukausittain muuttuneet.

Ostajien auttamiseksi on kauppiailla nyt velvollisuus julkaista kaikkien tavaroiden ja palvelujen hinnat puolen vuoden ajaksi eli 1. heinäkuuta 2011 sekä euroina  ja että vanhoina kruunuina.  Eurohinta on kruunuina laskettava myös tarkasti: 1 euro vastaa 15,6466 kruunua Viron pankin vaihtokurssin mukaan. Muunlainen euro-kruunun suhde on laitonta hinnoittelua.

Toim. hienoa että hintoja edes seurataan. Paikallisesti on näkynyt laaja PR-kampanja "hinnat ei nouse"-tarroina, jonka taakse ovat lupautuneet useat vähittäismyyntikanavat. Käytännössä suurin osa palveluista ja tuotteista Virossa on kuitenkin ketjujen ulkopuolella ja lopullinen vastuu jää aina kuluttajan kukkarolle. Toimitukselle oli melkoinen yllätys, että esim turistien suositummalla satama-alueella voi tavallinen ruokajuoma perusolut nyt euroaikana kustantaa jopa 5x sen mitä sama tuote maksaa vähittäiskaupasta ostettuna tavallisesta kaupasta - aiemmin kerroin oli vain 3x.

Hinna ja tarbijakaitse teenistus kontrollis eile 61 pealinna kaubandus- ja teenindusettevõtet, neist üheksa rikkus ka eurodes hinna avaldamise nõudeid ja kuuel alustati väärteomenetlust | aripaev

Hintakatsaus: Tallinnan taksit ja euro

Cuba - Taxi

Joskus sitä suomalainenkin haluaa vähän hurvitella & virkistyä saapuessaan Tallinnaan risteilylle. Tällöin on oma auto turha huolen- ja kulunaihe matkassasi mukana: Tallinnan taksit ovat kilpailukykyinen vaihtoehto kun vaan tietää numerot mihin soittaa  ja muutaman viron sanan.

Vapaa hintakilpailu ja itsepäinen yrittäjyys jyllää edelleen euronkin jälkeen mukavasti matkustajan kannalta Tallinnan taksimarkkinoilla ja taksojen hinnat näyttävät suunnilleen samalta kuin ennen vuoden alkua vertailusivustolla: www.taksod.net

Positiivinen yllätys kaiken kaikkiaan toistaiseksi suomalaisturistille.

Firmojen taksien kunto ja koko vaihtelee jyrkästi. Toimituksemme suosikkeja ovat mm firmat euro ja krooni taksot (0,38 EUR / km + 1,98...2,24 EUR startti). Jälkimmäisissä voit jopa bonuksena maksaa pankkikortilla (Visa & Master Card). Näiden firmojen kuskien kanssa ei ole tullut vaikeuksia loppulaskun kanssa ja autot ovat vähän kookkaampaa kalustoa. Joskus kuski jopa puhuu vähän englantia / suomea. Jos pientä edullista ekologista vaihtoehtoa haluaa, niin kannattaa tutustua Sobra taksoon: autosi voi olla hyvin kompakti ja pieni ystävällinen (= Sobra) energiannielijä (0,34 EUR / km + 2,24 EUR startti).

Yleensä on hyvä merkki, jos firmalla sattuu olemaan kotisivut ja siellä selkeä hinnastokin esillä. Sekä kotisivulla, että taksin ikkunasta pitää näkyä sama hinnasto, jossa on yleensä:

  • starttimaksu,
  • hinta / km päivällä ja yöllä sekä
  • odotusmaksu.
  • Osa kuskeista laskuttaa myös hitaan liikenteen tariffia (< 20 km / h) keskustasssa, josta ei ikävä kyllä kovin avoimesti kerrota netissä, mutta se keskustassa nopeasti raksuttaa mittaria eteenpäin.

Kuskin henkilökortti pitäisi olla autossa näkyvillä jotta toiminta olisi laillista ja matkasta sinulle jää kuitti käteen.

Jos on taas liike- tai edustusmatkasta kyse, niin ne melkein parhaat merkit ja autot löytyvät Tallink ja Tulika Taksoista, joilla onkin ostetut tolpat kaikissa kaupungin parhaissa turistivirroissa. Tuplamaksu, mutta pääsepähän aina Audilla tai muulla brandimerkillä liikkeelle.

Numerot kannattaa ladata vaikka risteilyä ennen kännykkään näppärästi valmiiksi:

  • Euro, +372 55 638 638
  • Krooni, +372 1212
  • Sobra, +372 1714

Taksonhan voi pyytää laivasatamaan valmiiksi jo kun ranta häämöttää kun vaan ottaa kyytinumeron ylös.

Hyperinflaatio iski: kauppiaat tahtovat eurobonuksensa heti

Money

Tänään eletään vasta sitä 1. päivää kun Virossa on mahdollista maksaa ostoksensa ainoastaan euroilla kaupoissa ja palveluissa ja niitä vanhoja  kruunuhintoja ei ole pakko enää esittää.

Tulos on hämmästyttävä ainakin Tallinnassa: monet yksityiset PK-kauppiaat ovat päätteneet ammentaa osingot itselleen välittömästi tässä ja nyt. Tässä muutama toimituksemme esimerkki.

  • Tapaus1: pieni ennen niin suosittu kahvila Boheem (Popular OÜ, 10910588) päärautatieaseman takana Kalamajassa. Hintalista nyt ja viikko sitten taloustoimittajan testissä: peruskeitto viime viikolla a 32 kruunua = 2 eur ja päivän uusi hinta 2,50 eur. Eurobonusta omistalle viikossa vain vaatimattomat +25%.
  • Tapaus2: testissä vanhan kaupungin suosittu olutpubi Drinks (Drink OÜ, 11579765). Belgialainen muutenkin jo kalliimpi erikoisolut hintalistan mukaan viimeksi 3,25 eur / 0,33 L  ja nyt eurotestissä sama tuote 3,55 eur. Eurobonusta omistajalleen kalleimmalla turistialueella hulppeat +8%. Tarjoilija suuttui vielä lopuksi toimittajalle, joka vahingossa nyt erehtyi kritisoimaan hinnoittelua. Kiitos ja näkemiin !

Suomalaisen turistin kannattaa olla nyt todella varovainen ostoksissaan täällä Tallinnassa - ilmeisesti vapaa ja pieni markkina-alue houkuttelee nyt yhä useamman pienkauppiaan nopeaan pikavoiton tavoitteluun ihan eri lailla kuin Suomessa aikanaan. Mitään hintarajoituksia ei valtio voi tietenkään asettaa vaan kaikki kokeillaan nyt kuluttajan kukkarosta.

(hae kaupparekisterin tuloksen Code -sarekkeella verotiedot)

Get Directions

Selver ja euro: kaikki hyvin

Gone shopping

Selverin (10379733) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . johtajan Andres Heinvere mukaan kaupat ovat  täynnä ja ihmiset eivät jätä euron tulon takia päivittäisiä ruokiaan ostamatta.

Viron kuluttajat ovat pikemminkin uteliaita ja avoimia uudistukselle. Euron totuttelu vie nyt aikaa, mutta näyttää siltä, että sopeutuminen menee sujuvasti ja ilman suurempia ongelmia. Johtavan kauppaketjun kassoilla on jopa todettu, että euro tuli helpommin kuin pelättiin.

Suurin osa asiakkaista on ollut ymmärtäväisiä, että senttien tarkistaminen vie hieman enemmän aikaa kuin kruunun setelien kanssa toimittiin. Onneksi, sekä tammikuu että helmikuu on aina rauhallisempaa vähittäiskaupassa.

Olemme optimistisia ja odotamme tänä vuonna talouden elpymistä ja asiakkaiden ostovoiman kohentuvan, päätti Heinvere.

Toim. Tämän paikallisen kauppapomon ennustukset & odotukset kaupan kannalta toteutuivat: inflaatio saatiin huippulukuihin ja sen myötä katteet paikallielle tukku- ja vähittäisportaalle polkaistua ns "euroaikaan". Vasta nyt loppukesästä (6.8.2011) on virolainen keskivertotallaaja alkanut ymmärtää miten kalliiksi ruoka on perheelle tullut vuoden aikana.

Selveri juhi Andres Heinvere sõnul kõht peab siiski täis saama ja inimesed ei jäta euro tuleku tõttu oma igapäevaseid toiduoste tegemata. | Äripäev

Get Directions

Toimitus pettyi ilmaiseen eurolaskimeensa

calculator

Ideana Virossa koteihin jaettu eurolaskin on tosi hieno juttu: jokainen paikallinen ostaja voi kauppiaansa kanssa tarkistaa yhdessä hinnat ja käytetyn kurssin aina euroilla maksettaessa.

BN4F:n kenttätoimitus on nyt löytänyt ensimmäisen takaiskun laskimen kestävyydestä: laatu normaalikäytössä näyttää olevan melkoisen heppoinen. Jo nyt muutaman päivän satunnaisen kauppamatkan jälkeen alkoi satunnaisen bisnestoimittajan omasta pikku laskimesta irrota sen €uro -näppäimen kumipäällyste. Nähtäväksi nyt jää kuinka laskin kestää ja toimii pidemmän päälle ilman näppäimiensä päällysteitä.

Toimituksen eurolaskin alkoi - epäilyttävästi - osoittaa hermostumisen merkkejä omasta kestävyydestään kun sillä yritettiin muuntaa Elisan 3.5G -paketin hintoja paikallisessa telemyymälässä jossa ei eurohinnoista noin muuen tunnuttu oikein tiedettävän ihan liiaksi asti ...